Proiectele mamut de investiţii pe fonduri europene ale mitropolitului Irineu nasc suspiciuni procurorilor anticorupţie
DNA, cu ochii pe Mitropolia Olteniei

O controversă a pus pe jar, săptămâna trecută, întreaga suflare duhovnicească de pe cuprinsul Mitropoliei Olteniei. Conform presei centrale, ofiţeri judiciari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins în hogeacul lui Irineu, de unde au ridicat câteva stive de documente financiar-contabile ale Mitropoliei şi Arhiepiscopiei. Aceiaşi ziarişti din Capitală susţineau că există indicii privind unele fapte de corupţie, însă nu precizau care ar fi acestea. În replică, în aceeaşi zi, printr-un comunicat al biroului de presă al Mitropoliei Olteniei, aceste informaţii erau negate în totalitatea lor. În fapt, conform surselor Indiscret în Oltenia, adevărul este undeva la mijloc: există mai multe suspiciuni cu privire la eventuale acte de corupţie în ceea ce priveşte derularea unor proiecte finanţate de Uniunea Europeană, motiv pentru care Mitropolia a primit doar o adresă din partea DNA, prin care i s-a solicitat să le pună la dispoziţie o serie de documente financiare.

0

Chiar în ziua Sfântului Mucenic Dumitru, postul de televiziune B1TV titra în prime-time: „DNA ridică documente de la Mitropolia Olteniei“. Această ştire venea pe fondul unei alte acţiuni a procurorilor anticorupţie, care l-au pus sub acuzare pe mitropolitul Tomisului, Teodosie, pentru diverse fapte de corupţie.

„Înaltul“ minte prin omisiune
Imediat, biroul de presă al Mitropoliei a reacţionat, negând cu vehemenţă ştirea şi sugerându-le jurnaliştilor să ia drumul bisericilor pentru a celebra ziua Sfântului Mucenic Dumitru. Conform surselor noastre din interiorul instituţiei duhovniceşti, şi de această dată mitropolitul Irineu a minţit prin omisiune. Era adevărat că procurorii şi poliţiştii judiciarişti nu au descins în birourile mitropolitului, însă, cu câteva zile înaintea apariţiei ştirii în presa centrală, Mitropolia Olteniei a primit o adresă din partea DNA prin care i se solicita să transmită organelor de anchetă o lungă listă de documente privitoare la investiţiile cu bani europeni derulate în cadrul eparhiei. Sunt vizate mai multe lucrări de reabilitare ale unor biserici sau clădiri aparţinând Arhiepiscopiei Craiovei.
Este pentru prima dată când investiţiile susţinute din fonduri europene ale Mitropoliei Olteniei intră sub lupa unor organe de cercetare penală. Mitropolia sau unitatea sa, Arhiepiscopia Craiovei, au devenit un adevărat „aspirator“ de fonduri europene, ADR Sud-Vest Oltenia, condusă de mai vechea noastră cunoştinţă Marilena Bogheanu, dovedindu-se foarte darnică atunci când a venit vorba de proiectele depuse de Înaltpreasfinţitul Irineu. De altfel, nu puţine au fost vocile care au susţinut că între înaltul prelat şi directoarea Bogheanu există o puternică relaţie de amiciţie, folositoare pentru ambii.ÎPS Irineu

VP Holding, partenerul strategic al Mitropoliei în atragerea fondurilor europene
Totodată, este interesant de urmărit dacă ancheta demarată de oamenii legii va ajunge la una dintre principalele firme-partenere ale Mitropoliei Olteniei: VP Holding. Această firmă a fost manager al mai multor proiecte pe bani europeni derulate de Arhiepiscopia Craiovei. Printre acestea, conform site-ului companiei, se numără: Centrul de îngrijire pentru bătrâni „Mitropolit Firmilian“ (valoare 1.200.000 euro plus TVA), Centrul social mutifuncţional din Târgu Jiu (900.000 euro plus TVA), Centrul social multifuncţional din Grădinari-Olt (880.000 de euro plus TVA), restaurarea şi consolidarea bisericii Mântuleasa – Craiova (1.300.000 plus TVA) sau restaurarea şi consolidarea bisericii Sfântul Nicolae (1.100.000 plus TVA). Opacitatea de care a dat dovadă Mitropolia atunci când a venit vorba despre aceste investiţii a dat naştere, de-a lungul timpului, mai multor legende urbane. Printre acestea, la loc de cinste pe buzele multor preoţi este aceea că Virgil Profeanu, proprietarul în acte al VP Holding, este un prieten apropiat al Înaltpreasfinţitului Irineu, iar prelatul oltean ar avea niscai interese materiale directe din derularea proiectelor comune ale Mitropoliei şi firmei bucureştene.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ