Cele mai multe materiale aparțin unor oameni de cultură care activează în cadrul Asociației Liga Albanezilor din România (ALAR), organizația reprezentativă a minorității naționale albaneze, inclusiv la nivel politic, în Camera Deputaților.
De altfel, deputatul ALAR, Bogdan-Alin Stoica, a salutat apariția volumului și a mulțumit autorităților pentru preocuparea de a reliefa și promova istoria și viața curentă a minorităților naționale: „Lucrarea apărută la Cluj-Napoca este rezultatul eforturilor Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, o instituție a statului român a cărei simplă existență este o dovadă a preocupării pe care România o manifestă în ceea ce privește problematica minorităților naționale. Ne bucurăm că Institutul a abordat acum comunitatea albaneză și, în plus, ne bucurăm că Asociația Liga Albanezilor din România a reușit să ofere cea mai mare parte a materialelor incluse în volum, sub semnătura doamnei Renata Topciu și a domnilor Luan Topciu, Marius Dobrescu și Radu Săvulescu. Desigur, de mare valoare sunt și contribuțiile doamnei Cristia Maksutovici și ale regretatului lider al comunității albaneze, domnul Gelcu Maksutovici”, a precizat deputatul Stoica.
Volumul „Albanezii din România” numără peste 200 de pagini și cuprinde următoarele materiale:
– Plainer Zsuzsa, Cuvânt-înainte
– Cătălina Vătășescu, Introducerea lectorului
– Plainer Zsuzsa, Studiu introductiv. De la „Lumina” până la „Atletul albanez” momente din istoria comunității albaneze din România
– Radu-Cosmin Săvulescu, Asociația Liga Albanezilor din România
– Marius Dobrescu, Istoria comunității albaneze din România povestită de ea însăși
– Gelcu Sefedin Maksutovici, Albanezii din România. Scurtă istorie
– Renata Topciu, Despre relațiile lingvistice româno-albaneze
– Luan Topciu, Privire asupra relațiilor bilaterale dintre România și Albania
– Cristia Maksutovici, Presa albaneză din România
– Renata Topciu, Repere ale vieții culturale a comunității albaneze din România în secolele XIX-XX
– Marius Dobrescu, Instituții culturale albaneze în România.