Băile Govora: Supraviețuitorii din sicriul etajat

Într-un imobil care stă să se prăbușească, situat în centrul stațiunii Băile Govora, pe strada ”Horia Cloșca Crișan 7 ”, locuiesc șase familii cu venituri modeste, lăsate de actuala administrație la cheremul morții. Clădirea, construită în 1935, este administrată jalnic de primărie, care nu pare să aibe nicio emoție că la cea mai mică zgâlțâială vor fi căutate cadavre sub dărâmături. În disperare de cauză, locatarii au găsit niște măsuri incredibile de supraviețuire. Cine va răspunde în caz de cutremur? Cine va răspunde, în probabilitatea foarte mare a unui incendiu? Încercările lor disperate de a primi locuințe sociale în blocurile ce aparțin domeniului public au rămas fără rezultat. Cine să fie profitorii locuințelor sociale?

0

Plouă afară, plouă și în casă

 În așa-zisa  ”vilă”, cele șase  familii trăiesc în condiții de ghetou. Primăria nu a consolidat absolut nimic, iar asta se vede pretutindeni.  Tavanele au căzut în multe dintre încăperi, mirosul de mucegai este la el acasă, scările au crăpat. Ploaia, care pătrunde nestingherită în pod   este ”prijonită” în 32 găleți și lighene. În rest,  se scurge prin plafon direct în camerele de locuit. O familie a găsit o soluție”savantă” de a drena apa care vine  de deasupra,  ca din robinet, uneori: ” Lăsăm apa să curgă în cădița asta roșie. Din cădiță,  am  tras o țeavă care trece prin  bucătărie, până la zidul exterior. Aici, am găurit zidul. Deci, ce plouă  înăuntru se scoate afară.”, ni se explică.  

 Dar ploile nu ajung numai în camere, ci umezesc instalațiile electrice vechi și improvizate, putând  genera oricând o tragedie ”Ne-am obișnuit, încercăm să fim atenți” spune cineva.   

Veceu comun, baie, deloc

Baie nu au. În schimb,  folosesc două veceuri la comun: ”Suntem cam opt persoane la  o toaletă,  stăm la coadă. Cum  ne spălăm? Vara prin curte, iarna, nu ne mai spălăm”, glumește un bărbat.

  Iarna, se încălzesc cu lemne pe care le cumpără,  dar și aici sunt probleme, mai ales la etajul doi:   ”Toată  căldura din cameră trece prin cei doi centimetri de tencuială și încălzește podul, iar  noi tremurăm efectiv de frig”. 

 Privită din afară, clădirea este la fel de sinistră. Ne atrage atenția o scară șubredă care pare să ducă spre acoperiș: Nu avem acces la acoperiș, scara este mai scurtă decât  clădirea. Am pus acolo două bucăți de salcâm pentru a prelungi scara, dar este riscant. Noi suntem bătrâni, nu mai avem putere să urcăm. Dacă ia ceva foc…”

„Nu îmi amintesc să îl fi văzut vreodată pe domnul primar pe aici”

  Locatarii ”sicriului cu două etaje” nu sunt niște paraziți ai orașului. Sunt oameni civilizați, ajunși la pensie, dar care au avut ghinionul să lucreze în domenii prost plătite. Unii stau  aici  de 50 de ani, alții, de 30, iar ceilalți au fost adusi” provizoriu”  în urmă cu 10 ani  de la Vila Ivanovici;  o perlă arhitecturală odinioară, acum ”dotată” cu bulină roșie de cutremur.   ”Am cerut să fim mutați în locuințe sociale noi, nici mai știu câte cereri am făcut. Primarul nu are treabă, se face că nu te aude. Când vezi că te sfidează, pleci. Mereu auzim  că nu au unde să ne mute, că nu există apartamente și pentru noi, că nu avem dreptul să primim locuințe.  Nu îmi amintesc să îl fi văzut vreodată pe domnul primar pe aici.  El ar trebui să ne înțeleagă cel mai bine. Cândva a locuit în casa asta”.

Facebook Comments