Indiscret Actualitate

Scandal de sărbători în ortodoxia olteană


O pastorală cu tentă masonică îi înfurie pe preoţi


Ca şi când nu ar fi fost destul de zbuciumată, plină de intrigi şi controverse, ortodoxia olteană se mai agită o dată, acum, între Crăciun şi Anul Nou. De data aceasta, scandalul a plecat de la o pastorală dată de episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian Paşcanu. Un grup de preoţi din judeţul Olt a protestat pe unde a putut faţă de ceea ce a numit “această ruşine de pastorală”. Li s-au alăturat şi câţiva preoţi din Dolj şi Vâlcea, care au reclamat direct la ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, urmând ca după sărbători să trimită un memoriu oficial şi Patriarhului Daniel. Pastorala are o evidentă temă masonică şi, aşa cum declară preoţii nemulţumiţi, este o bătaie de joc la adresa iconografiei şi liturgicii ortodoxiei româneşti.

de Crişu Popescu

“Întruchiparea unui om îndrăcit”

Pastorala este mesajul adresat creştinilor de către arhiereul locului cu ocazia sărbătorilor religioase mari. De obicei, trimit pastorale de Crăciun şi de Paşti. Ele sunt citite de către preot enoriaşilor veniţi la biserică în prima zi a marilor sărbători, în bisericile parohiale, şi în a doua zi în filii (biserici de grad inferior). Anul acesta, PS Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor a trimis o pastorală intitulată “Hristos şi Marele Inchizitor”. Pe coperta broşurii în care este redactată pastorala apare o icoană care vrea să înfăţişeze figura lui Iisus Hristos alături de un aşa-zis “Mare Inchizitor”. Episcopul şi-a motivat gestul explicând că vrea să ilustreze o pictură “celebră” – parafrază a legendei Marelui Inchizitor din romanul “Fraţii Karamazov” de F. M. Dostoievski. Ce-o avea asta cu spiritul şi însemnătatea Crăciunului, nu se ştie încă. “Poza, pentru că nu o putem numi icoană, este o mizerie, o bătaie de joc la adresa liturgicii şi iconografiei noastre. Mântuitorul nu are aura sfinţeniei, nu are figură luminoasă, nu are acea faţă blândă şi dătătoare de speranţă. Iar ce-a de-a doua persoană parcă ar fi întruchiparea unui om îndrăcit, hâd, figură care n-ar avea nimic în comun cu o pastorală de Crăciun”, a comentat unul dintre preoţi, care de frica episcopului a dorit să rămână anonim. Suntem în posesia unei astfel de broşuri şi publicăm poza de pe prima pagină.

Gradul 31 şi “propagarea autorităţii”
Într-una din scrierile oficiale ale lui Albert Pike, unul dintre marii ideologi moderni ai masoneriei, care a trăit în SUA şi a fost Mare Maestru al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, apare denumirea de “Mare Inchizitor”. Este vorba de gradul 31, pe scara gradelor masonice. Gradele 31, 32 şi 33 sunt, conform scrierilor oficiale ale masoneriei, gradele cele mai mari şi doar cine ajunge la ele se “iluminează” pe de-a întregul. Tot conform scrierilor masonice ale lui Pike, Marii Inchizitori au un rol deosebit în lupta masonilor împotriva bisericii creştine. “Pentru a combate criminala lor autoritate (n.r. autoritatea bisericească), noi avem următoarele grade…” Şi urmează cea mai importantă serie de grade masonice, de la 23 la 33, printre care şi Marele Inchizitor. “Şi pentru a încorona totul, Marii noştri Inchizitori propagă autoritatea noastră”, mai spun scrierile masonice în completare la ceea ce înseamnă gradul de Mare Inchizitor. Această sintagmă a fost folosită deci pe pastorala oficială a unui episcop român, ortodox, care a afişat în dispreţ pe prima pagină a broşurii o poză mai mult terifiantă decât aducătoare de lumină şi speranţă.

Plângeri la şefii ierarhici
Preoţii olteni din cele trei judeţe (Olt, Dolj şi Vâlcea) se plâng deja ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei. Probabil că nici acestuia nu i-a “căzut” atât de bine o astfel de pastorală, chiar în “curtea” sa. În ianuarie, se va depune un memoriu şi pe adresa Patriarhiei, preoţii cerând demisia episcopului Sebastian. O himeră, având în vedere că foarte mulţi dintre membrii Sfântului Sinod sunt şi ei masoni. Cu toate acestea, depoziţia lor va arăta că nu toată lumea este în “adormire”, aşa cum are crede unele minţi “iluminate”. “Domn’e, ăsta a făcut-o intenţionat. Nu a pus aiurea poza aceea hidoasă şi nu a folosit întâmplător numele de Mare Inchizitor. Ei cred că noi suntem complet aiuriţi şi nu vedem ce fac. Păi, e dovada clară că BOR este condusă de elemente masonice, care sapă la temelia credinţei noastre strămoşeşti, de neam”, a mai spus un preot contrariat de ce a trebuit să le citească enoriaşilo din partea arhiereului său.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Comentariuce ierarh,asta-i drac ,nu ierarh,sa DUCA la tiganii lui de unde a venit,oltenii nu-l recunosc,a facut din preoti slugarnicii lui,afara cu el din acest spatiu sfant al Olteniei.
Scris de ionica
Comentariuaaaaaa.....hi hi hi ,un episcop dintr-o bucata pentru un judet plin de popi prosti invatati cu spagi de gasca lu gherasim de la valcea.....s-a schimbat treaba...hi hi hi
Scris de GURA CASCA
ComentariuPoza de pe coperta pastoralei este pusa tocmai pentru tine domnule Crisu Popescu care se pare ca n-ai avut timp sa citesti nci cartea lui Dostoievski nici pastorala PS Sebastian. Marele Inchizitor nu il reprezinta pe PS Sebastian ci chiar pe tine, care habar nu ai ce este crestinismul si nici macar nu arati curiozitatea de a afla. Bineinteles ca este o poza pe coperta nu o icoana si asta s-a si vrut pentru ca pentru dumneata si multi altii Hristos arata mai urat decat acolo caci astfel duminica ai fi in Biserica la Sf Liturghie.
Scris de bogdan
ComentariuEu cred ca este vorba de o interpretare gresita a pastoralei, ma tem facuta de masonii cu sutana incomodati de verticalitatea acestui ierarh. DIVERSIUNE
Scris de preotul
ComentariuNu va intristati! Bunul Dumnezeu nu ne lasa acesti vanzatori de neam vor plati iar noi slugile domnului sa ne rugam!
Scris de Gavriil
ComentariuPS face aluzie clar la masonerie, acuza masoneria ca este la carma lumii si ca-L rastigneste pe Domnul, pe Hristos!!!!! Vorbeste atat de frumos in aceasta pastorala, cu atat de mult curaj infrunta masoneria!!! Nu stiu daca sunteti ori prea prosti sa intelegeti un mesaj, ori prea rai sa acceptati o pastorala minunata a unui Ierarh. Dar stiu sigur ca sunteti patetici!!!!!!
Scris de acnaib, USA
ComentariuOare Patriarhul nu se poate sesiza din oficiu?asa cum organele statului iau masuri fara sa i se spuna,acest lucru este un atentat direct la ortodoxia nationala.
Scris de preot
ComentariuEste o mare rusine a ortodoxiei,acest ierarh,aceasta pastorala a pus capac la toata prostia si mizeria pe care o propaga in eparhie,oare se mai poate tolera asa ceva?credinciosii si preotii ar trebui sa-l scoata in afara judetului,pana cand Doamne mai rabzi acesti ierarhi necredinciosi cu poporul roman???
Scris de ion
ComentariuDa ce are bre daca e mason , ca si Daniel e mason ? Bine ca nu e pe invers ca Daniel{a} !
Scris de Un popa prost
Comentariuse vede treaba ca n-ai citit pastorala trimisa cu responsabilitate,continut si grafica de inalta tinuta intelectuala a I.P.S.IRINEU ,cred ca este unica in biserica ortodoxa,felicitari si tot asa sa moara fratii de ciuda{prostii}.
Scris de ioanichie
ComentariuDin curiozitate am citit pastorala pe saitul Episcopiei Slatinei si Romanatilor. Catalogarea vostra ca fiind cu tenta masonica mi se pare exagerata. Episcopul a ales o forma metaforica un pic nepotrivita de a exprima un mesaj credinciosilor cu ocazia Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului. Continutul este interesant insa nu pentru marea masa a credinciosilor. Continutul pastoralei presupune un public avizat ceea ce nu este normal pentru ca episcopul in mesajul sau trebuie sa aiba in vedere pe toti crestinii episcopiei sale .
Scris de exigu
ComentariuDe ce mă condamnaţi doar pe mine ...Şeful meu 32 este Irineu-mitropolitul. Citiţi pastorala-o bătaie de joc -Evident,evident ..evident doar sunt academician şi semnez cu Irineu L căci Maica Miriam Link s-a însurat cu mine nu eu cu ea.
Scris de EPICOPUL SEBASTIAN
ComentariuASTE E O POVESTE CARE NU A PREA FOST MEDIATIZATA SUFICIENT IN PRESA,E UN LUCRU GRAV...BINECUNOSCUT CA BICERICA ROMANA E CONDUSA DE MASONERIE,INSA SE EVITA ABORDAREA DIRECTA A ACESTUI SUBIECT...SA NU UITAM CAZUL DE LA SF MANASTIRE BRANCOVENI,IN JUDETUL OLT CAND TOT DIN CAUZA UNEI CONDUCERI SATANICE LA VARFUL BISERICII,UN PREOT URMAT DE 25 DE MAICUTE AU FUGIT DIN TARA CA UN ULTIM REFUGIU,TRECAND LA RELIGIA CRESTINA DE RIT VECHI IN GRECIA. CRED K PRESA SI TELEVIZIUNILE DIN ROMANIA AR TREBUI SA MEDIATIZEZE ACESTE CAZURI PENTRU A AJUTA CETATENII ACESTEI TARI SA CONSTIENTIZEZE PERICOLUL CARE NE PASTE....
Scris de ADRIAN
ComentariuCE CONTINE RAU PASTORALA ASTA? AM CITIT-O SI E FOARTE BUNA
Scris de enoriasul
ComentariuRUSINE.Astept cu nerabdare Sindicatul de la Craiova si o sa ma alatur ideologiilor drepte ale preotilor de mir.Pe noi ne fac de ras tocmai fratii monahi si in loc sa fim exemplu pentru preotii de mir,ii ducem spre pierzanie.RUSINE si IPS Sale pentru atitudinea perversa pe care o are fata de preotii luptatori din Sindicat iar anatemele celor ce le rostesc sa le fie lor povara.RUSINE.
Scris de Langa Slatina
Comentariumai bine mason decat veninos ca , consilierul zanfir
Scris de www
 O pastorală cu tentă masonică îi înfurie pe preoţi

O pastorală cu tentă masonică îi înfurie pe preoţi

“Întruchiparea unui om îndrăcit”Pastorala este mesajul adresat creştinilor de către arhiereul locului cu ocazia sărbătorilor religioase mari....
Gutău are iarăşi necazuri cu DNA

Gutău are iarăşi necazuri cu DNA

Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) nu îi dă pace fostului primar din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, achitat, recent, de Judecătoria Drobeta-Turnu...
Învăţământul doljean la încheierea mediilor

Învăţământul doljean la încheierea mediilor

Se spune că la fiecare sfârşit de an este bine să tragi o linie şi să faci un bilanţ. Dacă nu plângi sau nu te bucuri, atunci înseamnă că ai...

Vacanţele în Singapore şi Dubai, „antidot“ românesc pentru criză

Cea mai vândută dintre acestea a generat încasări de aproape 200.000 de euro, potrivit datelor oferite de Adulmec.ro. Mai exact, cuponul care costa 12.899 de lei oferea cazare cinci nopţi la un hotel de cinci stele în Singapore, transport cu avionul şi toate taxele incluse pentru două persoane. Oferta a apărut pe site-ul Bestdealz.ro, iar valoarea...
A fost „Din suflet  pentru copii”

A fost „Din suflet pentru copii”

Campania „Din suflet pentru copii” a început în urmă cu un an, iar săptămâna trecută voluntarii care o susţin au depăşit orice aşteptări....
Crăciun sărac la instituţiile publice craiovene

Crăciun sărac la instituţiile publice craiovene

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, instituţiile publice se întrec care mai de care să îmbrace cel mai frumos „costum” de ornamente...
Pluguşorul portocaliu

Pluguşorul portocaliu

Aho, aho, copii şi fraţi, Senatori şi deputaţi,Staţi puţin, nu disperaţiŞi cuvântu-mi ascultaţi!S-a sculat mai anBăsescu TraianŞi a cuvântatChiar...

Horoscop 2012

Capricorn (21.12-19.01)Planetele se vor alinia pe 21, dar solstiţiul vă aparţine prin excelenţă. Semnificaţie: motivaţii majore, dorinţă de autodepăşire, chef de viaţă. Şi chef de chef atunci când e cazul. Anul 2012 vă va scoate în cale destule evenimente când veţi termina o etapă şi veţi începe alta. Timpul, parcă mai grăbit...
Şantierul Craiova - raiul diriginţilor

Şantierul Craiova - raiul diriginţilor

Contractul de asfaltare pentru zona de nord-vest a Craiovei, scos la licitaţie de municipalitate sub numele de „Reabilitarea infrastructurii rutiere...
 
Enescu, poezie şi colinde, la Călimăneşti

Enescu, poezie şi colinde, la Călimăneşti

În debutul sărbătorilor de iarnă, la Biblioteca “A. E. Baconsky” din Călimăneşti a avut loc un eveniment cultural care a umplut sala de la etajul...
Maeştrii firului de borangic

Maeştrii firului de borangic

Covoare, marame, ştergare, perdele, eşarfe, toate din mătase naturală produsă în gospodărie, care amintesc de cele ale bunicii, şi care totuşi...
7 Sport
Chimistele, vedetele Galei Sportului Vâlcean

Chimistele, vedetele Galei Sportului Vâlcean

Grand Hotel Sofianu a fost gazda celei de-a IX-a ediţii a Galei Sportului Vâlcean, festivitate în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai buni sportivi...
 
 2012, o himeră în plus

2012, o himeră în plus

La răspântia dintre ani, timpul cosmic s-a oprit în loc. Nu interesează ce a fost, ce urmează. Imponderabilitate. Ne golim de ultimul leuţ pentru...
Galandala

Galandala

Chelului tichie de mărgăritar îi trebuie. FRF şi LPF şi-au pus podoabele şi, pe 11 noiembrie, au deschis balul. Gala Fotbalului Profesionist pe anul...

Indiscreţii de Vâlcea

Închis la biserică, de CrăciunTaman în dimineaţa de Crăciun, biserica din centrul oraşului Călimăneşti era fix încuiată, spre nemulţumirea multor localnici. De ce? De ce? Răspunsul ar fi că preacucernicul slujise până pe la 2 noaptea şi acum făcea nani! Oamenii însă nu înţeleg şi pe bună dreptate. Cine-a mai văzut biserică...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva