În luna august 2020, între cele două părți a fost semnat un document prin care Uzina de Avioane se obliga să modernizeze 10 aeronave la un standard superior în schimbul a aproximativ 55 de milioane de euro. Pentru a încheia acest contract, conducerea de atunci a fabricii, cu sprijinul fostului ministru al Apărării Nicolae Ciucă și cu aprobarea Ministerului Economiei, acționarul principal al uzinei, a desfășurat un amplu proces de „curățenie“ financiară, care a ajutat agentul economic să devină bancabil și să poată derula un proiect atât de complex precum cel oferit de MApN. Cu toate acestea, patru ani mai târziu și după ce au încasat mai bine de 20 de milioane de euro, uzina nu a reușit să livreze nici măcar o aeronavă forțelor aeriene române. „Când mare parte din buget se duce pe salariile angajaților, nu respecți contractele semnate și te adâncești în datorii, ceva este putred și în mod normal managementul ar trebui să răspundă. Din păcate în loc să aducă bani la bugetul de stat această companie devine pe zi ce trece o gaură neagră pentru economie”, a declarat, în toamna anului trecut, analistul economic Adrian Negrescu.

Siguranța națională mai poate aștepta
Întârzierile în livrarea avioanelor IAR-99SM, destinate instruirii piloților pentru aeronavele F-16, perturbă programul de pregătire al Forțelor Aeriene Române. În contextul în care România urmează să dispună de trei escadrile de F-16, necesitatea formării piloților devine crucială, iar lipsa aeronavelor de antrenament riscă să afecteze această tranziție. Generalul (r.) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General, citat de către site-ul de specialitate www.defenseromania.ro, a avertizat că aceste întârzieri generează probleme serioase în planificarea pregătirii personalului navigant. „Întârzierea creează o problemă în planificare. Selecția și antrenamentul piloților au fost gândite într-un anumit ritm pentru a fi gata de zbor și de tranziția pe acest avion. Însă, în lipsa IAR-99SM, aceștia nu au pe ce zbura, ceea ce duce la întârzieri și afectează programul de pregătire”, a declarat generalul Dănilă.
La promisiuni stăm foarte bine
În stilul caracteristic, autoritățile, fie ele locale sau centrale, se întrec în a lăuda însă „performanțele“ Uzinei de Avioane. Fără a aminti măcar de depășirea cu zeci de luni a termenelor de livrare, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, prezent la vizita ministrului Apărării la fabrica de la Craiova, a declarat triumfalist că „5 avioane IAR-99 SM modernizate la Fabrica de Avioane de la Craiova sunt pregătite să intre în dotarea Ministerului Apărării. Astăzi (miercuri – 12 martie, n.red.), la Craiova, a fost prezent ministrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr, care a participat la demonstrația de zbor a două dintre aeronave“. De menționat că nici măcar acum, în al 15-lea ceas, nu se poate avansa un termen clar pentru livrarea avioanelor, ci ni se transmite că vor fi livrate. Însă de promisiuni toată lumea este deja sătulă!

Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, a fost semnat în luna august 2020, termenul final pentru modernizarea celor 10 aeronave fiind finalul anului 2024! La acea vreme MApN anunța că prima aeronavă modernizată urma să intre în testele de verificare după 22 de luni, iar ultima aeronavă modernizată ar fi trebuit livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului. Obiectivul principal al revitalizării și modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM a fost realizarea unor aeronave de școală și antrenament necesare pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române.