BMC TRUCK & BUS, KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S, NEW KOPEL CAR IMPORT, plus asocierile AUTOMECANICA – zhongtong bus holding co.,ltd și ATP TRUCKS AUTOMOBILE S.R.L. – ATP MOTORS RO se bat pe contractul de achiziție publică scos la licitație de municipalitatea craioveană. Procedura de achiziție publică a fost lansată de reprezentanții Primăriei Craiova la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, termenul limită de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru data de 26 iunie. La această oră, procedura este în faza de evaluare a ofertelor, care ar urma să se încheie, conform graficului publicat în sistemul electronic de achiziții publice, pe 28 august. Cu ceva noroc, dacă nu intervin cumva pe parcurs contestații sau litigii în instanță care să prelungească procedura, edilii craioveni ar putea semna contractul de achiziție până la sfârșitul acestui an. Potrivit caietului de sarcini întocmit de funcționarii Primăriei Craiova, odată perfectată tranzacția, firma câștigătoare are la dispoziție un număr de 16 luni pentru livrarea vehiculelor, al treilea lot de autobuze electrice achiziționat de Primăria Craiova.
Achiziție finanțată prin PNRR
Potrivit documentației de atribuire, pentru „achiziție 22 autobuze electrice noi de călători, operabile în condiții de ses, 22 stații de încărcare lentă și 8 stații de încărcare rapidă prin proiectul «Modernizarea sistemului de transport public cu autobuzul în zona metropolitană Craiova/MOTRIC Metropolitan», PNRR, Componenta 10 – Fondul local investiția I.1.1- Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante), autoritățile locale au alocat nu mai puțin de 57,9 milioane de lei. Investiția finanțată prin PNRR este considerată necesară pentru eficientizarea și ecologizarea sistemului de transport în comun din Craiova. Prin achiziţia autobuzelor şi staţiilor de încărcare, autoritatea contractantă – municipiul Craiova urmărește creșterea atractivităţii şi eficienţei sistemului de transport public local și din zona metropolitană, prin implementarea unor măsuri integrate ce vizează ȋmbunătăţirea transportului public de călători cu autobuzul şi descurajarea utilizării transportului privat, respectiv, încurajarea utilizării transportului alternativ, renunţarea la autoturismele personale şi implicit la reducerea emisiilor poluante. Achiziţionarea de autobuze electrice noi va contribui la ȋmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători din municipiul Craiova și zona metropolitană, a frecvenţei şi a timpilor săi de parcurs, a accesibilităţii şi a transferului către acesta de la transportul privat”, se arată în documentația de atribuire.
Prețul, 40 la sută din punctaj
Trebuie spus că, în mod inedit, preţul oferit este doar unul dintre criteriile de departajare a ofertelor. Are totuși cea mai mare pondere, de 40 la sută din total. Pe lângă preț, sunt evaluate şi consumul de energie electrică în kwh/km – cu o pondere de 15 la sută din punctaj, garanţia extinsă oferită de furnizor peste cei 5 ani, respectiv 500.000 de km solicitaţi de autoritatea contractantă drept criteriu de eligibilitate în caietul de sarcini, cu 10 procente. Contează de asemenea perioada de livrare a autobuzelor electrice – 10 procente, autonomia între două încărcări a vehiculelor, peste cei 150 de km solicitaţi prin caietul de sarcini – 10 procente, dar și numărul suplimentar de călători transportaţi faţă de minimul solicitat în caietul de sarcini de 70 de călători din care 27 cu loc pe scaune – 15 procente din punctaj.