„Sunt bucuros pentru această reușită și onorat că am făcut parte din această echipă multidisciplinară, aflată sub coordonarea Ministerului Culturii și a Institutului Naţional al Patrimoniului, alături de membrii Comisiei Naţionale Limes, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Direcțiile pentru Cultură din 16 județe. Dosarul de nominalizare a fost depus anul trecut la UNESCO-Paris. Astfel, eforturile sistematice de peste 130 de ani, dar, mai ales, eforturile reunite ale atâtor entități, specialiști, cercetători din cadrul Programului Național Limes, început acum, aproape un deceniu, și-au găsit încununarea: majoritatea siturilor arheologice din Dacia sunt incluse în aplicația înaintată la UNESCO, în capitala Franței. Misiunea tehnică de evaluare a dosarului de nominalizare a avut loc în luna august 2023, condusă de expertul ICOMOS, Adrian Oliver. În urma analizei acestuia și a obiectivelor din teren rezultatul final a fost unul pozitiv.
Limesul Dacic reprezintă o parte a dosarului Frontiere ale Imperiului Roman, care reuneşte elementele de frontieră ale Imperiului Roman, a cărui extindere maximă a fost atinsă în cursul secolului al II-lea, acoperind o distanţă de peste 7.000 de kilometri. În aceeași zi am primit o altă veste bună: avizul favorabil al Ministerului Culturii, pentru proiectul Primăriei Călimănești, de reabilitare a castrului roman Arutela și amenajare spații multifuncționale. Rezultatul final, de luna viitoare, din India, nu poate fi decât favorabil. Aşteptăm cu încredere această decizie finală şi recomandările sale privind protejarea şi gestiunea acestor valori excepţionaleˮ, a spus Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea.
Alături de Limes Dacicus se va discuta și clasarea în UNESCO a Ansamblului Monumental realizat de marele sculptor român Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Odată cu includerea în UNESCO, a celor două obiective cultural și istorice, numărul vizitatorilor din toată lumea care vor dori să le vadă și să le cerceteze va spori.