„Mă bucură rezultatul alegerilor europarlamentare care tocmai au avut loc, unde s-a înregistrat o prezență crescută la vot în România, comparativ cu anii anteriori și majoritatea românilor au ales să trimită în Parlamentul European oameni politici ce militează și încurajează stabilitatea și securitatea colectivă. Culoarea politică este mai puțin relevantă în acest context, întrucât alianța formată între partidele reprezentative pentru ideologiile opuse din societatea românească- centru-dreapta și centru-stânga – este dovada esențială a nevoii principale pe care UE încă o are, cea a înțelegerii, respectului reciproc pentru binele comun. Cu toate că, în România, cetățenii au votat stabilitatea, peste hotare, vedem cum vecinii noștri se confruntă cu o ascensiune a partidelor extremiste care a răsturnat cu totul politica națională, cum sunt cazurile Franței și Belgiei. Pericolul populismului și al partidelor extremiste, ce au capitalizat fiecare criză politică care a avut loc până acum, a manipulat îngrijorările și temerile cetățenilor și a distorsionat realitatea, pentru a o întoarce în favoarea lor, trebuie respins cu orice preț.
Nu trebuie să cădem în capcana așa-zisei diversități a direcțiilor politice și să acceptăm în continuare ca partidele extremiste să abuzeze de putere sau, mai grav, să-și ofere și legitimeze singure puterea. A le permite să opereze în continuare în granițele Uniunii Europene cum o fac până acum, prin radicalism și abuzuri, înseamnă că încurajăm pierderea esenței proiectului european. Și, dacă ne amintim, strămoșul UE este Comunitatea Cărbunelui și Oțelului, creată special pentru a aduce la aceeași masă două mari puteri- Franța și Germania-și a promova pacea în Europa care tocmai ce scăpase de sub greutatea războiului.
În 2001, am experimentat pentru prima oară frica cu privire la ce pagube imense poate produce extremismul și cum, foarte ușor, se poate ajunge la terorism. În 2001, am fost martorii unui atac direct asupra lumii libere, prin atentatul 9/11, ai violenței extreme și a haosului și anarhiei care au fost declanșate ulterior. Apoi, din anii 2008, am ajuns să ne uităm la vecinii noștri și să realizăm că avem de-a face cu un pericol al extremismului în interiorul Europei. Acțiunile Federației Ruse ne-au adus aminte ce înseamnă un punct de vedere exprimat cu forța, impus prin violență și fără vreo urmă de responsabilitate pentru consecințele ce au urmat.
Prin pace și consens, prin respectarea opiniei celuilalt a putut fi mai departe promovat un mecanism al dezvoltării economice și sociale, iar statele europene se bucură de avansurile tehnologice și reformele de astăzi. Este de datoria noastră să ne unim forțele pentru a nu mai permite partidelor extremiste să manipuleze opinia publică și să profite de slăbiciunile alegătorilor.”, mai arată parlamentarul vâlcean.