Un prilej de sărbătoare comună, albano-română

0

An de an, la finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, comunitatea albaneză din România marchează o dublă sărbătoare. Mai întâi, la 28 noiembrie, sărbătorim Ziua Naţională a albanezilor, în amintirea proclamării independenţei de stat a Albaniei, la 28 noiembrie 1912. Atunci, în sudul Albaniei, la Vlora, părintele fondator al statului albanez modern, Ismail Qemali, a înălţat drapelul vulturului cu două capete şi a afirmat înaintea întregii lumi emanciparea Albaniei de sub stăpânirea otomană. Apoi, la 1 decembrie, cu toţii sărbătorim Ziua Naţională a României, actul de naştere al statului naţional unitar român, în care, în conformitate cu Declaraţia de la Alba-Iulia, de la 1 decembrie 1918, protecţia, drepturile şi libertăţile minorităţilor naţionale au fost consfinţite ca principii fundamentale.

Anul acesta, comunitatea albaneză din România nu sărbătoreşte doar cele două zile naţionale. Avem un prilej de sărbătoare comună, reprezentat de împlinirea a 110 ani de relaţii diplomatice între România şi Albania. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Albaniei, iar la 15/28 decembrie 1913 au fost stabilite relaţiile diplomatice la nivel de legaţie. Faptul că statul român s-a grăbit să ofere recunoaştere internaţională tinerei Albanii nu este deloc surprinzător. Dincolo de legăturile culturale şi istorice sau de spiritul străvechi care animă ambele popoare, cauza naţională albaneză şi-a găsit o susţinere cât se poate de concretă pe meleagurile româneşti.

La Bucureşti şi în alte locuri din România, patrioţii albanezi au găsit o gazdă cât se poate de primitoare pentru promovarea culturii naţionale, pentru deşteptarea naţiunii albaneze şi pentru afirmarea Albaniei ca ţară de sine stătătoare pe scena internaţională. În toate aceste demersuri, ei s-au bucurat de susţinerea instituţiilor statului român, precum şi de sprijinul unor mari personalităţi politice şi culturale. De pildă, Nicolae Iorga, marele savant român de renume mondial, a scris o primă istorie a poporului albanez, direct în limba franceză, spre a se bucura de o cât mai largă circulaţie; Take Ionescu, ministru de interne în 1912-1913, i-a oferit lui Ismail Qemali un consistent sprijin financiar, în fapt primul buget al Albaniei independente. Biserica Ortodoxă Română i-a găzduit pe Fan Noli şi pe ortodocşii albanezi la Biserica „Sfântul Nicolae – Dintr-o zi” din Capitală, contribuind la consolidarea ortodoxiei albaneze.

Am enumerat numai câteva exemple din complexul eşafodaj al relaţiilor româno-albaneze, chiar înainte de stabilirea oficială a legăturilor diplomatice dintre cele două state. După acest moment, relaţiile şi-au continuat cursul firesc, comunitatea albaneză din România rămânând în continuare deosebit de activă. După cel de-al Doilea Război Mondial, cu toate provocările sale, istoria a aruncat cele două ţări în mâna comunismului, iar relaţiile bilaterale s-au diminuat considerabil, mai ales din cauza stalinismului izolaţionist al lui Enver Hoxha. După prăbuşirea regimurilor dictatoriale, legăturile au fost reluate în noul context geopolitic, iar în 1994 a fost semnat şi Tratatul de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate dintre cele două state.

Din păcate, astăzi nu suntem împreună în familia Uniunii Europene, iar această situaţie îngreunează derularea relaţiilor bilaterale la adevăratul lor potenţial. În ultimii ani, cu prilejul acestor zile de sărbătoare, mi-am exprimat de fiecare dată speranţa că parcursul european al Albaniei va fi, în fine, încununat de succes. Este adevărat că s-au făcut progrese importante, dar aderarea Albaniei la UE încă se lasă aşteptată. Am convingerea că acest important pas va dinamiza semnificativ inclusiv relaţiile albano-române, lucru pe care noi, comunitatea albaneză din România, ni-l dorim foarte mult.

La acest ceas de dublă sărbătoare, transmitem cele mai bune gânduri albanezilor şi românilor de pretutindeni şi privim cu respect şi recunoştinţă către înaintaşii noştri, cei care au pus nu doar bazele celor două state, ci au contribuit atât de mult la consolidarea legăturilor dintre albanezi şi români.

La Mulţi Ani, Albania!
La Mulţi Ani, România!

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Facebook Comments