Poșta Română a lansat colecția „Demnitate și curaj”, dedicată celor care s-au împotrivit regimului comunist

0

Colecție unicat „Demnitate și Curaj” a Poștei Române cupride 100 de cărți poștale, care redau chipurile eroilor din rezistența anticomunistă.

Potrivit reprezentanților companiei naționale, campania „Demnitate și Curaj” aduce omagiu românilor care au avut curajul să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile lor, marcând totodată și Centenarul Monica Lovinescu, „Vocea Demnității” de la Radio Europa Liberă. Colecția de cărți poștale se împarte în două categorii: Colecția „Chipuri ale rezistenței”, 10 cărți poștale dedicate celor 8 repere publice de înaltă noblete, omagiate de partenerul Poștei Române, Editura Humanitas: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu, Elisabeta Rizea, Adriana Georgescu, Anița Nandriș, Annie Bentoiu, Dinu Pillat. Cărțile poștale sunt realizate de Editura Humanitas, în beneficiul Companiei Naționale „Poșta Română”, cu drepturi de autor și de comercializare; Colecția „Eroi anonimi” – 90 de cărți poștale ilustrează chipurile curajoșilor care au distribuit manifeste, au scris pe asfalt „Jos Ceaușescu” sau au trimis scrisori la „Europa Liberă”. Aceste cărți poștale sunt realizate în parteneriat cu CNSAS și vor fi lansate sub titlul generic de „Eroi anonimi”. Ele cuprind imagini din dosarele CNSAS ale unor figuri locale care au sfidat regimul comunist în perioada 1975-1989, fiind pedepsiți cu închisoarea sau cenzura.

La evenimentul de lansare de la Craiova a campaniei, Managerul Regionalei Craiova, Doru Câplea, a ținut să precizeze că avem de-a face cu o camoanie penbtru toate vârstele, informațiile din colecția de cărți poștale fiind disponibile și în format electronic.

„Îi cinstim pe românii care au îndrăznit să lupte cu sistemul comunist indiferent de consecințele pe care și le-au asumat și de ororile la care au fost supuși. Cu prilejul acestei campanii lansăm o colecție unicat de 100 de cărți poștale, în parteneriat cu editura Humanitas și CNSAS. Mai precis este vorba despre  10 cărți poștale cu personalități recunoscute la nivel național și omagiate de editura Humanitas dar și de 90 de cărți poștale ce conțin figuri ale unor eroi locali, remarcate în dosarele pe care le-am avut la dispoziție prin intermediul CNSAS pentru perioada 1970-1989. Totodată avem o lansare a unui NFT la nivel național. Pe spatele cărților poștale există un cod qr care, prin scanare, trimite la pagina de internet a camoaniei demnitate și curaj, pagină car eva fi alimentată mereu cu noi și noi informații. Totodată va exista și pagina deminitate și curaj pe facebook pentru a ajunge și la publicul mai tânăr”, a declarat Doru Câplea.

La rândul său, istoricul Mihai Ghițulescu a salutat inițiativa Poștei ROmâne, pe care a catalogat-o ca, un „superb gest de penitență”.

„Salut și eu cât se poate de sincer acest demers, pe care îl consider foarte util și binevenit. Cred că nu exista un mijloc mai potrivit și un loc mai potrivit pentru desfășurarea acestei campanii, știut fiind că bună parte din materialul de lucru al Securității îl reprezenta corespondența. Înainte de 89 Securitatea avea un serviciu special, Serviciul S, care se ocupa numai de acest lucru. În fiecare județ exista un birou S, care funcționa chiar aici, putem bănui că se afla chiar aici, în subsol, știindu-le obiceiul. În felul ăsta, Poșta Română fce și un superb act de penitență, superb tocmai prin discreția sa”, a precizat Mihai Gițulescu.

Facebook Comments