Înainte de toate, merită salutată procedura de dezbatere publică adoptată de municipalitatea craioveană, care a publicat planul de mobilitate urbană pe propriul site cu aproape cinci zile întregi înainte de dezbaterea publică, dintre care trei lucrătoare. Documentul a aterizat pe portalul municipalităţii vineri, 10 noiembrie, dezbaterea fiind programată pentru 15 noiembrie. Nimic mai potrivit pentru o lectură lejeră de week-end, mai ales că planul de mobilitate are sub 600 de pagini.
Ce rimează cu parcare? Supra-taxare!
Documentul tocmit de primărie şi pus acum în dezbatere publică enumeră mai multe tipuri de investiţii deja vehiculate de edili, unele dintre ele aflându-se deja în diverse stadii de implementare, cum ar fi pistele pentru biciclişti, introducerea parcărilor supraetajate şi încurajarea transportului electric, atât în ceea ce priveşte transportul public, cât şi cel individual. De menţionat că documentul propune ca principiu descurajarea sistematică a proprietarilor de maşini, apreciind că investiţiile succesive în crearea unei insfrastructuri rutiere sau de parcări pentru vehiculele individuale drept o gaură neagră în care e în pericol să intre bugetul local. Este de urmărit în schimb promovarea transportului în comun, inclusiv prin crearea de benzi dedicate, a ride-sharing-ului şi a bike-sharing-ului. Asta în paralel cu o politică agresivă cu suprataxare a parcărilor, pentru descurajarea pe termen lung a transportului individual.
Tren urban pentru zona metropolitană
Pe lângă aceste aspecte, pe care craiovenii deja le cunosc sau, măcar, le intuiesc, autorii planului de mobilitate aduc în discuţie crearea unui „tren urban în Zona metropolitană Craiova”. Acesta ar putea fi realizat, arată documentul postat pe site-ul Primăriei Craiova, în parteneriat cu CFR şi cu autorităţile locale din zona metropolitană. Planul ar prevede investiţii în infrastructura feroviară proprius-zisă, în materialul rulant, precum şi în asigurarea infrastructurii de acces către trenul urban si multimodalitate.

„Pentru a facilita accesul către serviciul de transport public bazat pe trenul urban, este necesară asigurarea infrastructurii şi reorganizarea serviciilor de transport public cu autobuzele, pentru corelarea celor două sisteme de transport, integrarea acestora şi deservirea punctelor de interes din proximitatea gărilor. Este necesară asigurarea următoarelor elemente funcţionale: – Infrastructura rutieră, pietonală (şi eventual velo) către gările propuse de-a lungul traseului – Amenajarea spaţiilor de parcare tip „park&ride” – Amenajarea de parcări pentru biciclete – Reorganizarea traseelor de transport în comun pentru deservirea acestor gări, asigurarea intermodalităţii la nivel urban şi peri-urban, precum şi corelarea programului de transport public local cu programul mersului trenurilor în cadrul proiectului”, se arată în documentul publicat de edili. În total, un proiect de peste 35 de milioane de euro, pentru care ar putea fi atrase fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Transport 2021-2027.
Monorail pe ruta gară – aeroport

Un alt proiect care ar îmbunătăţi mobilitatea în Craiova, în măsura în care ar fi pus în practică, ar fi realizarea unei rute de transport pe direcţia Nord-Sud, care ar aduce călătorii de la Centura de Nord în Romaneşti în 15 minute. Este vorba despre realizarea unui traseu cu 10 staţii pentru implementarea căruia ar fi necesară o investiţie de peste 200 de milioane de euro, arată documentaţia. Cel mai fantezist proiect, la mare distanţă de rest, este realizarea unui „Sistem modern de transport urban de mare capacitate gară – aeroport”. Nu e vorba de un sistem clasic, ci de unul la înălţime, denumit nu telegondolă, ci monorail. Traseul dintre Gara Craiova şi Aeroportul Internaţional Craiova Indicatori ar avea 6 km lungime şi 6 staţii la intervale de 0,60 km-1,80 km (Staţia 1 – Gara Craiova, Staţia 2 – Complex Rovine, Staţia 3 – Lăpuş Argeş, Staţia 4 – Vidra, Staţia 5 – Hanul Ancuţei, Staţia 6 – Aeroport); traseul urmând a fi parcurs în 10 minute cu o viteză medie de 50 km/h. „Monorailul reprezintă un mod de transport prin vehicule electrice suspendate, pentru pasageri sau marfă, care foloseşte o singură şină. Sistemul monorail răspunde necesităţilor şi constrângerilor urbane din ce în ce mai exigente, în raport cu dezvoltarea sustenabilă a metropolelor. La nivel mondial, 84% dintre sistemele de transport monorail aduc beneficii asupra transportului public, iar prin noile inovaţii, avantajele economice şi timpii din ce în ce mai scurţi de implementare, tendinţa este în creştere. Sistemul mono-şină este atractiv nu numai pentru comunităţile prietenoase cu mediul şi orientate către o dezvoltare durabilă, ci şi pentru arealele care prezintă o expansiune urbană accentuată, fiind o soluţie suspendată care utilizează suprafeţe de teren foarte reduse şi nu necesită o reajustare a infrastructurilor existente. Spre deosebire de tramvai sau de autobuzele cu benzi dedicate, care necesită restructurarea infrastructurilor existente, acest sistem prezintă impact minim asupra cadrului construit existent. Totodată, sistemul suspendat fără intersecţii şi restricţii de trafic, este complet automatizat şi nu necesită conductor. (…) Viteza de exploatare poate ajunge la 80 km/h. (…) Preţul mediu pe km al sistemului variază între 27 mil. euro şi 60 mil. euro”, se arată în documentul postat pe site-ul Primăriei Craiova.