Primăria Craiova a scos la licitație în urmă cu câteva zile contractul pentru amenajarea skate-park-ului. Potrivit anunțului de participare publicat pe 6 septembrie în sistemul electronic de achiziții publice, „se achiziționează lucrări de execuție a obiectivului de investiții „Amenajare skate-park (execuție)”, conform cerinţelor Caietului de sarcini nr. 256705/28.07.2023 şi documentaţiei tehnice anexate”. Edilii au ales procedura simplificată pentru organizarea licitației, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru data de 10 octombrie. Valoarea totală estimată a contractului este de 13.668.595,43 de lei, fără TVA. În condițiile în care procedura de achiziție publică nu se poticnește în eventuale contestații sau litigii, noul parc ar putea fi, teoretic, inaugurat până la finalul anului următor, durata contractului fiind stabilită la 12 luni calendaristice de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Investiție în regenerarea zonei

Skate-park-ul din Cornițoiu a luat locul unei alte investiții municipale din aceeași gamă care trebuia să fie realizată în zonă, respectiv Dracula Park, acesta fiind mutat în cele din urmă la marginea Craiovei, pe locul ocupat acum de Hanul Doctorului. Pe strada Pașcani, skate-park-ul planificat de edili va fi realizat pe o parcelă de mai puțin de 3.000 de metri pătrați din terenul deținut de primărie în acea arie. Edilii susțin că investiția va folosi atât tinerilor din oraș cât și aspectului general al zonei. „Necesitatea investiției în activități recreative pentru tineri în municipiul Craiova rezultă atât din existența unui număr insuficient de astfel de spații, cât și din necesitatea reamenajării din punct de vedere urbanistic a zonelor în scopul redării atractivității acestora, atât pentru cetățenii orasului, cât și pentru dezvoltarea potențialului turistic. Proiectul vizează regenerarea zonei prin crearea unui spațiu mai amplu destinat recreerii și practicării unor sporturi în aer liber și se adresează mai multor categorii de vârstă. Realizarea obiectivului se va concretiza în regenerarea zonei prin: crearea unui spațiu mai amplu destinat recreerii și practicării unor sporturi în aer liber – se adresează cetățenilor orașului – contribuie la dezvoltarea potențialului turistic. Obiectivele specifice urmărite prin realizarea acestei investiții publice sunt: – realizarea de activități recreative pentru tinerii din municipiul Craiova – necesitatea reamenajării din punct de vedere urbanistic a zonelor în scopul redării atractivității acestora, atât pentru cetățenii orașului, cât și pentru dezvoltarea potențialului turistic”, se arată în documentația publicată de reprezetanții primăriei.
Parcul, semi-perisabil

Potrivit documentației de atribuire, cei peste 13 milioane de lei ar trebui să fie suficienți pentru a acoperi: demolarea și desfacerea zonei asfaltate existente și a gardului de pe latura vestică; săpătura și sistematizarea terenului în urma lucrărilor de demolare; realizarea branșamentelor și racordurilor la utilități (energie electrică, telecomunicații și racordarea sistemului de preluare a apelor pluviale la sistemul municipal de canalizare); realizarea infrastructurii și cofrarea elementelor specifice amenajării; lucrări de torcretare; realizarea instalațiilor sanitare; realizarea instalațiilor electrice; nivelare și finisarea suprafețelor conform proiectului; refacerea stratului vegetal și realizarea amenajării peisagere; realizarea instalațiilor de supraveghere video și cctv; montarea dotărilor și elementelor de protecție. Interesantă este perioada de garanție solicitată de edili pentru lucrările contractate, aceasta fiind de numai 12 luni calendaristice, perioadă identică de altfel cu cea de executare a lucrărilor. Fiecare lună în plus de garanție ofertată de firmele interesate devine bonus la punctaj, perioada de garanție fiind al doilea criteriu de departajare a ofertelor, după prețul ofertat. Edilii cer astfel o garanție minimă de un an, dar nu se așteaptă să ofere cineva o garanție mai mare de trei ani. „Punctajul pentru factorul de evaluare «Perioada de garanție extinsă lucrărilor» se acordă astfel: Numărul minim de luni pentru perioada de garanție extinsă care va fi punctat este de 1 lună, suplimentar perioadei de garanție obligatorie, iar numărul maxim este de 24 de luni, suplimentar perioadei de garanție obligatorie. Orice ofertă cu un număr de luni de garanție extinsă mai mare de 24 luni, suplimentar perioadei de garanție obligatorie nu va fi punctată suplimentar. (…) Perioada de garantie extinsă va asigura achizitorului o cheltuială cât mai eficientă a fondurilor publice, prin minimizarea costurilor legate de întreţinerea/repararea lucrărilor. Conform caietului de sarcini, garanția lucrărilor este de minimum 12 de luni de la data recepționării. Autoritatea contractantă nu va acorda punctaj pentru ofertarea unei perioade de garanţie a lucrărilor de 12 de luni, cerinţă minimă a Caietului de Sarcini. Termenul minim de garanție, respectiv 12 luni este acelaşi pentru toate lucrările”, se arată în documentația de atribuire.