Folosindu-se de o autorizație de desființare pentru o anexă
Universitatea a demolat fără autorizație un imobil aflat în perimetrul Centrului Istoric al Craiovei

Așa după cum Indiscret în Oltenia semnala în urmă cu două săptămâni, conducerea Universității din Craiova a încălcat flagrant legislația demolând ilegal imobilul aflat pe strada Libertății ce ar fi trebuit transformat, printr-un proiect cu finanțare europeană, într-un complex de cercetare dedicat studenților Facultății de Teologie. Mai grav este că imobilul, deși nu era înregistrat ca monument în Lista Monumentelor Istorice din județul Dolj, figura totuși în zona de protecție a monumentului istoric „Casa Glogoveanu“, astfel că pentru demolarea lui era obligatorie obținerea unui aviz din partea Direcției Județene de Cultură, lucru care nu s-a întâmplat.

0

Cum în domeniul academic nu mai reprezintă de multă vreme o instituție care să emită pretenții, Universitatea din Craiova, cea mai mare unitate de învățământ superior din Oltenia, a reușit să se facă remarcată doar prin seria parcă nesfârșită de scandaluri în care a fost implicată: de la angajările cu „cântec“, la nepotismele care au ajuns subiect de presă națională ori afacerile necurate care ar fi vizat terenurile Stațiunii Banu Mărăcine. Iar, mai nou, la situația revoltătoare care are în prim-plan demolarea ilegală a unui imobil situat la câteva sute de metri de kilometrul 0 al orașului, într-o zonă cu regim special.

Constructorul dă vina pe ISU 

Pentru cei care nu sunt la curent cu povestea, reamintim că la finalul lunii decembrie 2022, Universitatea din Craiova a solicitat și obținut o autorizație de construire care viza „consolidarea, reabilitarea și extinderea“ unui imobil situat pe strada Libertății, nr.25, acolo unde, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă în valoare de 6 milioane de euro, ar trebui amenajat un complex de cercetare, care va purta numele „Sfântul Ierarh Calinic“, dedicat studenților Facultății de Teologie. Doar că, probabil cu „dezlegare“ de la mai-marele Mitropoliei Olteniei, ÎPS Irineu, constructorul nu a mai ținut cont de lege și autorizații și a pus la pământ imobilul care, deși nu este înregistrat ca monument istoric în Lista Monumentelor Istorice din județul Dolj, se află amplasat în perimetrul Centrului Istoric al Municipiului Craiova (LMI Dj-II-a-A-08068) și în zona de protecție a monumentului istoric Casa Glogoveanu (LMI DJ-II-m-A-07950). Reprezentanții firmei D&I Construct SRL recunosc că nu aveau autorizație pentru demolarea construcției, ba nici nu s-au mai obosit să ceară, însă susțin că nu au avut de ales, arătând cu degetul către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj care i-ar fi obligat să amenajeze un adăpost anti-atomic. „Au fost două clădiri. Au fost demolate amândouă pentru că ne-au cerut cei de la ISU adăpost anti-atomic și nu am avut și nu aveam cum să mărim suprafața construită. Automat, dacă au cerut cei de la ISU am folosit partea care nu trebuia demolată. (…) Nu aveai unde să-l pui decât în zona clădirii care trebuia dărâmată. (…) A mai rămas un singur perete, dar a căzut și acela“, a precizat șeful de șantier, care insistă însă că nu este nicio problemă că s-a procedat în acest sens. „Totul este în regulă, s-a făcut un referat. Au venit și cei de la Poliția Locală, au verificat și nu este nicio problemă. Au venit și cei de la Universitate și totul este în regulă“, a mai spus reprezentantul firmei.

Primăria și Poliția Locală se ascund după o autorizație fără valoare

Întrebați dacă au făcut verificări în acest caz, reprezentanții Primăriei Craiova au „jonglat“ cu explicațiile, încercând să ne explice că nu există nicio problemă de legalitate deoarece beneficiarul, adică Universitatea din Craiova, a obținut autorizație de desființare. „Pentru imobilul situat în str. Libertății, nr.25, au fost emise autorizații de desființare și de construire, în conformitate cu prevederile Legii 50/1991 (…) fiind respectate reglementările urbanistice aprobate pentru zona în care este amplasat imobilul, acordurile și studiile solicitate prin certificatul de urbanism (…)“, se arată într-un răspuns al Direcției de Urbanism și Amenajarea Teritoriului. Cele spuse de reprezentanții municipalității au fost confirmate și de către reprezentanții Poliției Locale Craiova, care susțin că „polițiștii locali cu atribuții privind disciplina în construcții au efectuat verificări la imobilul situat în Craiova, strada Libertății, nr.25 și au constatat că, pentru lucrările de construcții ce se execută, au fost emise autorizațiile de construire nr.1338/22.11.2022 – desființare corp clădire anexă C2 și nr.13911/12.12.2022 -consolidare, reabilitare, extindere (cu modificarea regimului general de înălțime la Sp+P+2), modernizarea și dotarea Complexului de cercetare și activități conexe «Sfântul Ierarh Calinic». În expertiza tehnică nr.190512022, aferentă autorizației de construire nr.13911/12.12.2022, sunt precizate categoriile de lucrări care se impun. De asemenea, aceasta constituie și una dintre condițiile impuse în respectarea autorizației în cauză.
Întrucât autorizațiile de construire se află în termenul legal de valabilitate, comisia de recepție la terminarea lucrărilor va analiza și va dispune în consecință
“.

Direcția Județeană de Cultură nu și-a dat acordul pentru demolare

Doar că autorizația de desființare invocată de către autoritățile craiovene, nr.1338 din 22.11.2022, vizează o clădire anexă, în suprafață de 148 de metri pătrați, care se afla pe același teren. Însă acest document nu dădea dreptul beneficiarului să pună la pământ construcțiile care se găsesc pe terenul de pe strada Libertății. O spun reprezentanții Direcției Județene de Cultură Dolj, care precizează că Universitatea din Craiova a primit autorizație să reabiliteze imobilul, nu să-l demoleze. „Pentru «lucrările de consolidare, reabilitare, extindere (cu modificarea regimului general de înălțime la D+P+2E), modificarea și dotarea complexului de cercetare și activități conexe Sfântul Ierarh Calinic», a fost emis avizul DJC Dolj nr. 56/Z/2022. Deci, doar pentru lucrări de construcție, NU și de demolare!“, ne-au transmis reprezentanții DJC Dolj, care au precizat că, în conformitate cu Legea nr.422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice și a Legii nr.50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, obținerea avizului Direcției pentru demolarea unui imobil amplasat în perimetrul Centrului Istoric al Municipiului Craiova și în zona de protecție a monumentului istoric Casa Glogoveanu era obligatoriu!
În mod normal, într-o țară cu pretenții europene și instituții de control independente, acest caz ar fi făcut deja obiectul unei anchete serioase. Nu este însă cazul României, astfel că, cel mai probabil, ilegalitățile pe care va fi construit viitorul complex „Sfântul Ierarh Calinic“ vor fi îngropate odată cu fundația noului imobil.

Facebook Comments