Cea de-a treia ediţie „Romula Fest” va avea loc în zilele de 3 şi 4 septembrie
Olt: Dacii şi romanii iau cu asalt satul Reşca

Dacii şi romanii se reîntorc în zona sitului arheologic Romula Malva, din satul Reşca al comunei Dobrosloveni, în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului cultural „Romula Fest”.

0

La fel ca în ediţiile precedente, localitatea Reşca se întoarce în Epoca Romană, redevenind fosta capitală a Daciei Inferioare. Cei care vor lua parte la „Romula Fest” vor putea asista la recrearea unor lupte între daci şi romani, fiecare tabără urmând să dea dovada curajului şi măiestriei în probe de tras cu arcul ori mânuirea săbiilor. Totodată, dansurile îi vor însufleţi pe spectatorii prezenţi, care vor avea ocazia să descopere artele, meşteşugurile, dar şi gastronomia populaţiei care a locuit pe aceste meleaguri acum 2.000 de ani. „Toate acestea aduc vizitatorii în atmosfera de legendă a locurilor, în cadrul «Romula Fest» fiind şi ateliere interactive de metalurgie, echipamente militare, pielărie, ceramică, prelucrarea osului sau jocuri romane şi alte activităţi specifice perioadei antice. Totul este realizat astfel încât să transpună cât mai bine cu realitatea din perioada respectivă, aşa cum rezultă ele din studiile istorice. Vă aşteptăm să ne fiţi alături şi să ne bucurăm împreună de reproducerea acelor timpuri istorice!”, au transmis organizatorii.

Satul Reşca este situat în partea de nord-est a comunei Dobrosloveni, pe locul vechii cetăţi antice ROMULA MALVA. Romula, capitală a Daciei Inferioare şi mai târziu a Daciei Malvensis, este singurul mare oraş din Dacia cu nume latin, ce aminteşte de marea metropolă a antichităţii. Până la venirea romanilor a existat aici o puternică aşezare rurală dacică, iar după unii cercetători ar fi purtat numele de Malva.
Prezenţa romană pe teritoriul viitorului oraş datează de la începutul secolului al II-lea, din perioada războaielor de cucerire a Daciei. În această vreme au fost trimise pe acest teritoriu mai multe legiuni romane cum ar fi: Legio XI Claudia şi Cohors I Flavia Comangenorum, pentru executarea unor lucrări cu caracter militar, adică apărarea teritoriului. Prezenţa acestor unităţi militare este atestată de castrul de pământ cu val de apărar, ce datează din anii 105-106 e.n., construit de romani pentru apărarea teritoriului cucerit.

Facebook Comments