La începutul lunii martie a.c., Chimcomplex anunţa un program de restructurare în încercarea de a face faţă exploziei preţurilor la energie, grupul fiind unul dintre cei mai mari consumatori de gaze. Deşi nu au fost avansate cifre oficiale, surse din interiorul companiei afirmă că în urma disponibilizării colective, au plecat acasă circa 450 de salariaţi, jumătate fiind de la Combinatul Oltchim şi jumătate de pe platforma Borzeşti.
Politica economică a Chimcomplex s-a axat pe reducerea la jumătate a activităţii Secţiei Sodă şi închiderea pe termen nelimitat a trei secţii consumatoare de gaz din cadrul platformei din Râmnicu Vâlcea. Focusul a rămas pe maximizarea producţiei de polioli/ polieteri şi a fabricării produselor pentru care este necesar un consum redus de energie, minimizând astfel dependenţa de gaz şi energie. În acest sens, pe 23 iulie a.c., la Oltchim a fost inaugurată o instalaţie de polioli speciali.
Cine pleacă? Cine rămâne?
Avaria din 27 iulie de la CET Govora a amplificat temerile angajaţilor de la Oltchim. Timp de câteva zile, CET a întrerupt furnizarea energiei electrice şi a aburului industrial, motiv numai bun ca salariaţii companiei lui Vuza să fie trimişi prin rotaţie în şomaj tehnic. Potrivit practicii anterioare, şomajul tehnic precede disponibilizări, iar oamenii sunt disperaţi. Cine pleacă? Cine rămâne?
CET susţine că Oltchim putea să primească mai repede abur şi energie electrică, dar nu a vrut
Ştefan Prală, administratorul special al CET Govora, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că avaria de la centrală a fost remediată în decurs de câteva zile, prin urmare, Oltchim ar fi putut primi abur şi energie electrică mai rapid; dacă ar fi dorit. „Începând de vineri (12 august n.r.), noi furnizăm către Oltchim abur industrial şi energie electrică în cantităţile obişnuite. A existat această posibilitate şi disponibilitate şi mai devreme, la câteva zile după avarie, dar Oltchim nu ne-a solicitat furnizarea”.
Prală a mai adăugat că la 1 septembrie expiră contractul de furnizare energie electrică al CET către Oltchim: „Noi suntem dispuşi să continuăm colaborarea, dar în concordanţă cu noile preţuri de piaţă. Altfel nu se poate!”.
Chimcomplex, principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, companie strategică pentru economia românească, a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri de 2,24 mld. lei. Compania operează două platforme industriale, la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este controlată în proporţie de 85% de Ştefan Vuza prin intermediul CRC Alchemy Holding (85%) şi de statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (9%).