Ansamblul „Sonţe” reprezintă AMR la Tabăra de Folclor din Macedonia

Timp de o săptămână, în perioada 20-27 iulie, Asociaţia Macedonenilor din România (AMR) participă cu Ansamblul „Sonţe” la Tabăra de Folclor organizată de Agenţia pentru Imigrare din Republica Macedonia de Nord.

0

Dansurile, portul, muzica macedoneană trezesc admiraţie, iar demonstraţiile artistice prezentate de Ansamblul „Sonţe” al AMR, ropote de aplauze. Pe 17 iulie, în Piaţa Fraţii Buzeşti din Craiova, Ansamblul „Sonţe”şi talentatele soliste Dalia Stancu, Mihaela Patricia Şuţu şi Bianca Maria Şuţu au încântat publicul cu dansuri şi cântece macedonene. A fost un program artistic prezentat în cadrul Summer Fest organizat de Primăria Municipiului Craiova, o seară dedicată minorităţilor naţionale.

„Am răspuns cu mare plăcere invitaţiei lansate de Primăria Municipiului Craiova de a prezenta o demonstraţie de autenticitate macedoneană în cadrul Summer Fest. A fost o mare bucurie să cântăm publicului prezent, să prezentăm dansuri macedonene, să prezentăm costume autentice. Urmează o nouă perioadă extrem de frumoasă şi încărcată pentru AMR şi Ansamblul „Sonţe” care vor participa timp de o săptămână la Tabăra de Folclor organizată de Agenţia pentru Imigrare din Republica Macedonia de Nord, ce are loc în oraşele Ohrid 20-24 iulie şi 24-27 iulie Skopje. Vom fi mândri să participăm alături de alte ansambluri ale eticilor macedoneni din mai multe ţări europene, ansambluri atât de adulţi, cât şi de copii”,au menţionat reprezentanţii AMR.

Programul artistic pregătit pentru Tabăra de Folclor este unul atent ales, cu o coregrafie specială realizată de coregraful Ionel Garoafă. „Va fi o mare bucurie pentru noi să ne aflăm alături de ansambluri ale etnicilor macedoneni din mai multe ţări europene. Suntem nerăbdători să prezentăm momentele pregătite de noi. Este o corelaţie între dansul macedonean şi cel oltenesc, românesc, în general. Între cele două există foarte multe asemănări. Noi, oltenii, jucăm de la brâu în jos, la fel joacă şi macedonenii. Ei au o structură muzicală foarte bună, formată din măsuri compuse. O altă caracteristică a jocului macedonean este dată de genuflexiunile, pasul mărunt, în viteză, schimbările bruşte de direcţie care se aseamănă cu cele din zona Olteniei. Sunt dansuri specifice zonei balcanice. Caracterul jocului macedonean este foarte greu de asimilat”, spune Ionel Garoafă, coregraf.

Facebook Comments