Mergând, probabil, pe principiul că necazul se îneacă cel mai bine într-un pahar de vin, conducerea Universităţii din Craiova a luat decizia de a investi masiv în staţiunea de la Banu Mărăcine, care deţine şi exploatează o plantaţie de viţă-de-vie în suprafaţă de 10 hectare, înfiinţată în anul 2016 prin programul de reconversie/restructurare în sectorul viti-vinicol, investiţie care s-a ridicat atunci la peste 900.000 de lei. Astfel, pentru valorificarea producţiei de struguri din anul 2021, instituţia de învăţământ a investit suma de 1.000.000 lei, bani proveniţi din fonduri proprii, pentru achiziţionarea unei game complete de utilaje pentru vinificaţia primară a strugurilor. Mai exact, au fost achiziţionate utilaje pentru recepţia şi prelucrarea strugurilor, cisterne de fermentare şi macerare, pompe pentru transferul mustului, mustuielii şi boştinei, precum şi un agregat de răcire pentru ca toate procesele tehnologice de fermentare, macerare şi stabilizare să se deruleze la temperaturi controlate, în funcţie de specificul fiecărui tip de vin care va fi elaborat. Printre acestea regăsim: „masă de sortare struguri cu elevator“, „desciorchinător-zdrobitor, cu productivitate 10-12 t/h şi zdrobitor detaşabil“, „pompă pentru mustuială peristaltică“, precum şi o varietate de „cisterne macerare-fermentare, cu sistem de recirculare cu pompă ori mantale de răcire“
Vinuri cu… diplomă

Dintr-un comunicat al instituţiei aflăm că, graţie echipamentelor achiziţionate acum, „staţiunea didactică Banu Mărăcine va putea să producă toată gama de vinuri albe, roze, roşii şi aromate de înaltă calitate, cu denumire de origine controlată (…). Vinurile vor fi obţinute şi valorificate sub sigla Universităţii din Craiova, renumele şcolii viti-vinicole de la Craiova fiind deja consacrat pe plan naţional şi nu numai“. Totuşi, pentru asta, unitatea de învăţământ superior trebuie să mai bage mâna în buzunar pentru a mai face câteva achiziţii. Vorbim despre utilaje şi recipiente necesare pentru condiţionare, îmbutelierea, păstrarea şi valorificarea vinurilor obţinute: o cisternă de stabilizare tartrică prin refrigerare, cu capacitatea de 5.000 litri; o instalaţie performantă de filtrare; o linie semiautomată de îmbuteliere şi 20 butoaie din lemn de stejar, cu capacitatea de 225 litri (barrique) şi alte echipamente necesare funcţionării unei crame performante: generator de abur, pompă de presiune, transpalet etc.
„În felul acesta, staţiunea didactică Banu Mărăcine va reveni, după mai mult de un deceniu, pe harta viti-vinicolă a României, vinurile produse la Banu Mărăcine vor putea participa la competiţii naţionale şi internaţionale şi vor contribui la consolidarea prestigiului Universităţii din Craiova“, susţine conducerea UCV.
Investiţii contra naturii
Iar veştile bune, cel puţin pentru amatorii de vinuri, nu se opresc aici, conducerea Universităţii din Craiova anunţând că va continua seria investiţiilor în staţiunea de la Banu Mărăcine, asta pentru a nu lăsa hectarele cu viţă-de-vie la mila naturii. „Urmează să se realizeze o instalaţie de irigare prin picurare, dotată cu o staţie meteo performantă, cu fonduri europene, prin programul de reconversie-restructurare în viticultură, pentru care finanţarea europeană va fi de 80%. De asemenea, urmează a se achiziţiona tocătoare de resturi vegetale, pentru tocarea şi încorporarea în sol a lemnului rezultat de la tăiere şi un cultivator cu palpator, pentru combaterea buruienilor şi afânarea solului printre plante pe rând, eliminând astfel lucrarea de erbicidare“, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Staţiunea de la marginea Craiovei cuprinde cinci soiuri de calitate, structura plantaţiei fiind următoarea: Chardonnay – 2,05 ha, Tămâioasă românească – 1,75 ha, Merlot – 1,6 ha, Fetească neagră – 2 ha şi Cabernet Sauvignon – 2,6 ha. Plantaţia este înscrisă în Registrul Viticol al României, Staţiunea Didactică Banu Mărăcine fiind autorizată să producă vinuri cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.) Banu Mărăcine.