A fost circ ca niciodată la alegerile din PNL de la sfârşitul săptămânii trecute! Huiduieli mai aprige decât pe o arenă de fotbal, înjurături demne de orice maidan al Capitalei, agresiuni fizice la adresa jurnaliştilor de care orice interlop al României ar fi mândru, au fost doar o parte dintre „ingredientele“ urât mirositoare care au dat un gust acru-amărui „tocăniţei“ liberale de la Romexpo. Prestaţia jalnică a unora dintre delegaţi, cu precădere orbanişti, şi discursurile patetice ale preşedintelui Iohannis şi premierului Cîţu nu au făcut decât să scoată încă o dată în evidenţă decăderea celui mai important partid de dreapta din istoria României.
Orban a pierdut pe mâna sa
Aşa cum era de aşteptat, Ludovic Orban a pierdut această bătălie şi, cel mai probabil, cariera sa politică va intra pe o pantă descendentă la capătul căreia deja se întrevede pensionarea. A pierdut pe mâna lui, trădat de unii pe care singur i-a promovat şi le-a dat funcţii importante la guvernare pentru a le creşte cota în partid. A pierdut şi pentru că a fost un fricos până la capăt, alegând o neutralitate dăunătoare vizavi de preşedintele Iohannis, în loc să se poziţioneze în mod clar împotriva intervenţiilor sale în viaţa partidului. E drept, poate ar fi fost lipsit de credibilitate dacă ar fi făcut-o deoarece el însuşi este un produs al laboratoarelor de la Cotroceni, însă spaima apariţiei unui nou „Mesia“ politic precum Traian Băsescu ar fi zdruncinat serios edificiul construit cu migală de Florin Cîţu şi de „păpuşarii“ din spatele său.

Ludovic Orban a mai pierdut şi pentru că s-a înconjurat, încă de la accederea sa la Palatul Victoria, de o serie întreagă de nulităţi politice şi profesionale, pe care le-a promovat cu obstinaţie în ciuda unor mari semne de întrebare care planau asupra lor. Aceşti indivizi şi individe, acum, când Orban avea mare nevoie de ei, fie au trădat mizerabil, fie au dovedit că nu au nicio valoare politică. A pierit politic pe mâna lui, iar viitorul său în Partidul Naţional Liberal este unul plin de incertitudini.
Stilul dictatorial al lui Cîţu, veriga slabă a Partidului Naţional Liberal
Împins de la spate de o pleiadă de lideri locali liberali, în marea lor majoritate apropiaţi de Cotroceni, Florin Cîţu şi-a văzut visul cu ochii: este noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Însă domneşte peste un partid puternic fracturat de o campanie electorală internă absolut mizerabilă sub toate aspectele sale, nedemnă de o societate civilizată aşa cum pretindem a fi atunci când vesticii ne iau peste picior. Un partid aflat în fruntea unui guvern muribund, un partid părăsit de o parte dintre aliaţi tocmai din cauza stilului dictatorial pe care premierul Cîţu l-a manifestat în repetate rânduri.

Or, tocmai această atotputernicie este total contraindicată într-un partid în prag de scindare, ameninţat atât din interior cât şi din exterior! Puţin tact şi multă dibăcie în cultivarea unor relaţii politice corecte cu adversarii, oricare ar fi ei, ar fi mai de folos în prezent decât ameninţările cu excluderi şi trasarea unor condiţii intransigente colegilor de coaliţie. Continuând pe linia dură, impusă probabil de la Cotroceni, premierul are toate şansele să-şi scoată partidul de la guvernare sau, şi mai grav, să arunce ţara în „malaxorul“ unor alegeri anticipate cu rezultatul dinainte ştiut: PSD la guvernare, PNL în opoziţie. Dar, ca întotdeauna, fiecare „pasăre“ politică pe limba sa piere, iar Cîţu nu poate fi excepţia de la această regulă.
PMP, adăpostul „orbaniştilor“?
Lăsaţi pe dinafara Parlamentului tocmai de Partidul Naţional Liberal şi Ludovic Orban, premierul pe care îl sprijinise un an de mandat, Partidul Mişcarea Populară ar putea să reintre în mod spectaculos pe principala scenă politică a ţării în săptămânile care urmează. Tot mai multe voci din tabăra lui Orban se pronunţă pentru o demisie colectivă din PNL şi migrarea sprea singura alternativă de dreapta, conservatoare, care există pe scena politică românească, PMP. Ar fi una dintre cele mai spectaculoase mişcări şi s-ar constitui într-un adevărat „act de deces“ pentru guvernarea liberală în forma în care există ea acum.

„Avem consultări cu Cristian Diaconescu, tatonăm urmând a lua o decizie în funcţie şi dorinţa PMP-ului de a reveni în Parlament. Pentru noi, rămânerea în PNL este foarte problematică pentru că aripa Cîţu a preluat total controlul şi, având în vedere cum s-au comportat cu noi în ultimele săptămâni, nu mai avem nicio garanţie că Partidul Naţional Liberal este o formaţiune politică democratică. Din ceea ce vedem noi şi am simţit pe propria piele, PNL se îndreaptă spre o dictatură de tip băsescian care, aşa cum ştim cu toţii, nu are cum să se termine bine din punct de vedere socio-politic şi electoral. PMP este un partid de dreapta, conservator, membru cu drepturi depline în Partidul Popular European, o alternativă foarte sănătoasă la actualul Partid Naţional Liberal“, ne-a declarat unul dintre parlamentarii „orbanişti“ la începutul acestei săptămâni. Va fi interesant de urmărit dacă, în cazul în care se va realiza această „migraţie“, deputatul doljean Nicolae Giugea va părăsi PNL pentru a se aşeza lângă Anişoara Stănculescu, proaspăt aleasă preşedinte al PMP Dolj.