Strategia pentru deşeurile Doljului, motiv de gâlceavă între liberali şi social-democraţi
Război pe gunoi!

Conflict liberalo-pesedist pe tema sistemului judeţean de management al deşeurilor în Consiliul Judeţean Dolj. Totul a plecat de la un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 26 august, document ce se referă la strategia Doljului în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor pentru perioada 2020-2025. Consilierii PNL, prin vocea lui Cosmin Călin, spun că reprezentanţii CJ Dolj nu au explicat de ce nu au prins investiţiile de care se vorbeşte acum, estimate la aproape 61 de milioane de euro, în actualul Masteplan de deşeuri, şi nici de unde o să vină aceşti bani. La rândul său, preşedintele instituţiei, Cosmin Vasile, susţine că ţintele impuse de Uniunea Europeană s-au schimbat în ultimii ani, o parte din legislaţia europeană actuală neexistând în urmă cu 10 ani, când a fost realizat Masterplanul judeţului.

0
O astfel de staţie de pretatare gunoiului ar trebui să apară şi în Dolj în următorii ani

„S-a strecurat pe ordinea de zi un punct care are legătură cu gestionarea deşeurilor. Este vorba despre aprobarea planului de gestiune a deşeurilor 2020 – 2025, plan care trebuia făcut cumva mai demult. (…) Deşi se spune că bugetul judeţului nu va fi afectat, dacă citim acel plan apar nişte investiţii noi, care însumează peste 61 de milioane de euro. Trecem peste faptul că noul plan depăşeşte ca valoare actualul Masterplan de deşeuri al judeţului, nu se spune de unde vin banii. (…) Nu suntem de acord cu acest proiect. Vrem să vină cu lămuriri, să ne spună de unde vin banii. Să vină, mai întâi, şi să spună că au greşit, pentru că, în mod normal, acest plan trebuia făcut înaintea Masterplanului, să fi fost trecute acolo toate instalaţiile şi tot ce era nevoie. Nu spunem că nu este nevoie de acele investiţii legate de gestionarea deşeurilor, dar de ce nu le-au făcut de la început? (…) Nu vrem să ne trezim peste câtva timp că trebuie să suporte Consiliul Judeţean, din bugetul propriu, aceste investiţii. Sau ne trezim vreun credit“, a afirmat Cosmin Călin, liderul consilierilor judeţeni ai PNL Dolj.

Cosmin Călin

Acesta a mai spus că, deşi ar fi trebuie să existe o discuţie cu reprezentanţii tuturor partidelor din cadrul CJ Dolj, mai ales că vorbim despre investiţii de peste 60 de milioane de euro, conducerea instituţiei nu a făcut niciun demers în acest sens, ci a preferat să vină direct cu proiectul de hotărâre. „Noi nu am avut niciun fel de întâlnire cu conducerea CJ Dolj pe acest subiect, deşi existau discuţii ca, atunci când avem proiecte mari, să cheme reprezentanţii tuturor partidelor politice. Nu am fost consultaţi“, a mai spus Călin.

Doar bani europeni  

Ca răspuns la intervenţia conilierilor liberali pe tema acestui proiect, preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că judeţul trebuie să aibă o nouă strategie în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, mai ales că directivele Uniunii Europene în acest domeniu s-au schimbat substanţial în ultimii ani. „Aceste investiţii vor fi realizate pe fonduri europene. Proiectele vor fi depuse atunci când axele vor fi deschise. Nu vom suporta noi din buget niciuna dintre investiţii. Planul conţine strategia noastră pentru viitor, ce investiţii trebuie să realizăm, o bază de date pentru a ştii exact unde ne aflăm în acest moment, de unde plecăm şi spre ce ţinte trebuie să mergem, ţinte care sunt impuse de către autorităţile europene.
(…) Ţintele impuse prin ultimele directive ale Uniunii Europene au tot fost modificate, ultimele chiar în 2019. O parte din legislaţia de mediu actuala nu exista în momentul în care a fost întocmit Masterplanul de deşeuri al judeţului, astfel că nu aveam cum să prindem acolo investiţiile care ne sunt necesare acum“, a precizat Cosmin Vasile.

Cosmin Vasile

În ciuda opoziţiei consilierilor liberali, care s-au abţinut la vot, şi a consilierului PMP Cosmin Bosoancă, care a votat împotrivă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul consilierilor PSD, Pro România şi cei ai PER.

Amănunte despre strategia de deşeuri pentru perioada 2020 – 2025 a judeţului Dolj puteţi afla aici.

Facebook Comments