După ce, ani și ani, primarul din Băile Govora, Mihai Mateescu(foto) a trâmbițat prin oraș și pe canalele media că deconspirarea lui ca agent al securității comuniste este ”o elucubrație”, ”o coinidență de nume” sau o ”minciună”, soția sa, mult mai sinceră, a explicat în stradă miercuri, 16 septembrie, cum stă treaba.
”Și ce dacă a făcut? Era învățător, avea salariu mic, mai făceam rost de un salariu!”.
Deranjată că echipa Partidului Ecologist stătea de vorbă cu oamenii în ceea ce doamna Mateescu denumise ” orașul nostru”, aceasta a dat o replică năucitoare, atunci când i s-a explicat că soțul său nu are căderea morală să candideze din nou, fiindcă a făcut poliție politică: ” Și ce dacă a făcut? Era învățător, avea salariu mic, mai făceam rost de un salariu!”.
Așadar, actualul primar din Băile Govora, urmaș al Securității, a făcut poliție politică pentru bani, conform consoartei.
Pentru cei care au uitat sau care nu știu ce a însemnat asta, publicăm câteva pasaje din definiția Poliției politice
”Prin poliție politică se înțelege toate acele structuri ale securității, create pentru instaurarea și menținerea puterii totalitar-comuniste, precum și pentru suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
– Este agent al organelor de securitate, ca poliție politică, în sensul prezentei legi, orice persoană care a îndeplinit calitatea de lucrător operativ, inclusiv acoperit, al organelor de securitate în perioada 1945-1989.
– Este colaborator al organelor de securitate, ca poliție politică, în sensul prezentei legi, persoană care:
a) a fost retribuită sau recompensată în alt mod pentru activitatea desfășurată în această calitate;
b) a fost deținător de locuință conspirativă sau de casă de întâlnire;
c) a fost rezident al securității, în sensul prezentei legi;
d) orice altă persoană care a dat informații securității, prin care s-a adus atingere, nemijlocit sau prin alte organe, drepturilor și libertătilor fundamentale ale omului. Informațiile cuprinse în declarațiile date în timpul anchetei de către persoana reținută sau arestată pentru motive politice privind cauza pentru care a fost cercetată, judecată și condamnată nu fac obiectul acestei prevederi.
– Se consideră colaborator al organelor de securitate, ca poliție politică, și persoana care a transmis sau a înlesnit transmiterea de informații, note, rapoarte sau alte acte, prin care se denunțau activitatea sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de natură să aducă atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.”
Quod erat demonstrandum!