Comuna Celaru se dezvoltă cu ajutorul fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeană
Primarul Lion, campion la atragerea fondurilor europene

Dacă a venit vremea să discutăm despre un edil de comună campion la atragerea de fonduri europene, atunci cu siguranţă merită menţionat primarul liberal al Celarului, Lucian Lion. Într-o perioadă de opoziţie prelungită, tânărul edil s-a reorientat rapid în privinţa obţinerii de fonduri pentru modernizarea comunei şi a decis că singura şansă pentru o dezvoltare armonioasă a comunităţii o reprezintă banii europeni. Cu acest deziderat în minte, următorii paşi au fost logici: analiza ofertelor instituţiilor de profil din judeţ, specializarea unor funcţionari din primărie în proceduri de atragere a fondurilor europene şi întocmirea efectivă a proiectelor. Rezultatele, unele extraordinare, pot fi văzute de oricine: în prezent, comuna Celaru aspiră la titlul de localitate cu standarde de viaţă la nivel european.

„Sincer, fondurile europene au reprezentat singura opţiune viabilă pentru comunitatea noastră. La această concluzie am ajuns şi astfel am orientat întreaga activitate de investiţii a primăriei Celaru. Şi pot spune că am luat o decizie înţeleaptă având în vedere proiectele depuse de noi şi declarate eligibile“, şi-a motivat înclinaţia spre atragerea fondurilor europene primarul comunei Celaru, Lucian Lion. Iar proiectele adjudecate nu sunt deloc puţine.
Prin intermediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Dolj (OJFIR), nu mai puţin de patru proiecte ale comunei Celaru se află în diverse stadii de finalizare sau execuţie. Spre exemplu, cu fonduri obţinute de la această instituţie, a fost achiziţionat un buldoexcavator performant, atât de necesar unei comune. Tot prin intermediul OJFIR, s-a obţinut o finanţare importantă pentru extinderea reţelei de canalizare din comună şi pentru modernizarea a 10 kilometri de drumuri de interes local. În plus, modernizarea Căminului Cultural din satul Ghizdăveşti a fost un alt proiect depus şi declarat eligibil de Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Dolj.
Alte finanţări de proiecte pe bani europeni au fost obţinute prin Programul Operaţional Regional. Astfel, în această lună, a fost semnat contractul de finanţare cu ADR Oltenia prin Programul Operaţional Educaţional 2014-2020 pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale în satul Marotinu de Sus, valoarea totală ridicându-se la 1.572.000 lei. Proiectul prevede modernizarea şcolii din acest sat al comunei Celaru prin anvelopare, schimbare acoperiş, grup sanitar interior, centrală termică şi dotarea sălilor de clasă. „Mă bucur că am reuşit să câştigăm acest proiect important pentru comunitatea noastră şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, de la colegii mei din Primăria Celaru şi Consiliul Local, până la conducerea ADR Oltenia şi consultantul care ne-a întocmit documentaţia. Ca de altfel la toate celelalte proiecte, vorbim despre o muncă în echipă, o muncă asiduă de luni de zile“, a menţionat edilul Lion. Tot prin intermediul POR, un alt proiect important de pe agenda primarului comunei Celaru a fost încununat cu succes: faza de proiectare pentru un cămin de zi pentru bătrânii comunei.
În ceea ce priveşte finanţările obţinute de la bugetul statului, comuna Celaru are deja două proiecte eligibile prin intermediul FDI: asfaltarea a 11 kilometri de drumuri şi extinderea reţelei de canalizare cu încă 27 de kilometri.

Ştefan Stoica, preşedinte PNL Dolj: „Fondurile europene reprezintă viitorul comunităţilor locale“

„Este evident că una dintre modalităţile importante de dezvoltare a comunităţilor locale o reprezintă atragerea de fonduri europene nerambursabile. Această sursă de finanţare este cu atât mai importantă, cu cât ea este independentă de voinţa politică de pe plan local sau central, nu este condiţionată de apartenenţa la un partid sau altul. Din acest punct de vedere, domnul primar Lucian Lion pot spune că a făcut o alegere foarte bună când a decis să meargă pe acest drum. Provenind dintr-un partid aflat în opoziţie, domniei sale îi era mai greu să aibă acces la fonduri guvernamentale, însă banii oferiţi de Uniunea Europeană erau mult mai uşor de obţinut din acest punct de vedere. Ceea ce s-a întâmplat în aceşti ani în comuna Celaru reprezintă doar câţiva paşi spre o normalitate aşa cum o vedem noi, liberalii“, a subliniat Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ