Pentru această vară, din experienţa anului trecut, familia care se ocupă de Stâna Ştefanu se aşteaptă la mii de turişti, atât din ţară cât şi de peste hotare. Mâncărurile tradiţionale pregătite de Mărioara şi Dede Babu, ospitalitatea gazdelor, frumuseţea peisajului, cojoacele ciobăneşti din lână, câinii mioritici, măgăruşii şi odaia amenajată conform tradiţiilor, toate acestea dau farmec stânei şi le aduc turiştilor momente de relaxare.

Tocan, murături, smântână şi brânză de oaie
Stâna Ştefanu este situată la 18 km de Rânca şi la 10 km de Obârşia Lotrului. Mărioara Babu şi soţul ei se ocupă de preparatele pe care le oferă turiştilor. Mâncarea aburindă este servită în vase de lut, cu linguri din lemn, tocmai pentru ca farmecul locului să fie bine pus în lumină. Cât priveşte preţurile, acestea rămân şi vara anului în curs la nivelor celor de anul trecut. O porţie generoasă de tocan, după cum o numeşte băciţa Mărioara, costă 15 lei. Tot în acest preţ, clientului îi mai sunt aduse la masă murături, smântână şi brânză de oaie.

Muzeu cu obiecte tradiţionale
Convinşi că periodic trebuie să vină cu ceva nou pentru vizitatori, familia Babu a avut grijă de acest lucru pentru sezonul care a debutat cu dreptul. De la 1 iunie, de când stâna şi-a deschis porţile, turiştii pot admira costume populare vechi de mai bine de o sută de ani, obiecte tradiţional ciobăneşti, toate frumos aranjate în cadrul unui muzeu amenajat cu mare drag de membrii familiei Babu. Pentru a-şi mulţumi musafirii, şi cojoacele ciobăneşti pe care turiştii le vor putea îmbrăca pentru a se fotografia sunt acum mai multe la număr. Mulţi dintre cei care ajung în această locaţie vor să rămână peste noapte, să doarmă sub cerul liber şi atunci cojoacele devin cel mai bun aşternut.

„Am înregistrat Stâna Ştefanu la OSIM”
De Stâna Ştefanu au auzit oameni din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare. Aşa se face că familia Babu a fost gazdă pentru bucureşteni, braşoveni, sibieni, clujeni, nemţi sau francezi, o parte dintre turiştii de anul trecut revenind în acest sezon. „Am deschis Stâna Ştefanu pe 1 iunie. Şi anul acesta așteptăm oaspeţii cu mare drag şi cu aceleaşi bucate tradiţionale cu care i-am obişnuit. Am lungit stâna, vom face un pridvor, vom avea şi ponei şi măgari şi mai multe cojoace. De asemenea, am amenajat şi un muzeu pentru că este important ca oamenii să cunoască un pic din tradiţiile noastre. Trebuie să spun că am înregistrat Stâna Ştefanu la OSIM, cu marcă înregistrată. În muzeu am strâns multe obiecte vechi, 40 de costume populare, vom avea costum de ginere şi de mireasă, un război de ţesut vechi de o sută de ani. Avem multe surprize pentru cei care ne trec pragul. Primarul de la Voineasa mi-a spus că noi aducem mulţi turişti în zonă. Este o bucurie pentru noi, am mărit şi cortul, am făcut mese de scândură masivă, încercăm să avem idei, să le punem în practică spre bucuria turiştilor”, a spus băciţa Mărioara Babu.

Mesaje de mulţumire din partea turiştilor
Cei mai mulţi dintre turiştii care ajung la Stâna Ştefanu îşi spun impresiile pe pagina de socializare, fotografiile confirmând frumuseţea locului. „O muncă foarte grea făcută de o mână de oameni pe munte. Mâncare proaspătă şi foarte gustoasă. Expoziţie cu haine şi porturi 100% româneşti. O privelişte ce îţi taie respiraţia. Felicitări din tot sufletul pentru ceea ce faceţi, dragii noştri”; „Peisaj de vis, tocana de miel perfectă, sigur revenim ptr cea de oaie si viţel! Felicitări!”; „Peisaj superb. Pentru cine doreşte un loc cu totul diferit de a servi un tocan tradiţional cu prietenii, aer curat şi atmosferă de poveste, este locul ideal”, acestea sunt o parte dintre mesajele transmise familiei Babu.

Legătură între Transilvania şi Oltenia
Transalpina este drumul care face legătura între Transilvania şi Oltenia. Situată la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu maşina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 metri). Asfaltarea şi modernizarea acestei şosele au luat startul în 2009, pe o distanță de 148 kilometri, între Sebeş-judeţul Alba şi Bengeşti- Gorj.