Tezaur furat din siturile arheologice, recuperat de poliţişti

49 de monede antice şi două brăţări, alcătuite tot din monede antice, au fost recuperate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Biroul Patrimoniu de la un craiovean care dorea să le vândă pentru un preţ de doar câteva sute de lei. Monedele, unele vechi chiar şi de două mii de ani, au fost furate din mai multe situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional.

0

În urma activităţilor specifice întreprinse de poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale, luni – 7 februarie, a fost depistat un craiovean care oferea spre vânzare un lot de 25 de monede romane, despre care se deţin date că sunt produsul unor infracţiuni de furt şi detecţii ilegale în situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional. Ulterior, în baza unui mandat de percheziţie emis de magistraţii Judecătoriei Craiova, oamenii legii au efectuat o percheziţie locuinţei acestuia, de unde au mai fost ridicate două brăţări alcătuite din monede antice, precum şi alte 24 de monede antice (6 tetradrahme thasiene, o drahmă Histria şi 17 monede din perioada creştină).
Craioveanul, care a spus că a găsit monedele cu ajutorul unui detector de metale, s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat pentru săvărşirea infracţiunilor de furt şi „accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare“.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ