Campioană scoasă din ring de sărăcie

Campioană naţională şapte ani la rând, deţinătoare a tot atâtor trofee Cupa României, vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz, pugilista Florina Radu a fost făcută KO de sărăcie. Cu un venit lunar de doar 1.000 de lei, asiguraţi de clubul slătinean la care era angajată, fără indemnizaţia de 900 de lei de la Federaţia Română de Box, pugilista slătineană nu a mai făcut faţă cheltuielilor şi a ales să agaţe mănuşile în cui, pentru a munci în străinătate. Părinţii vorbesc cu lacrimi în ochi despre fata care le-a plecat în lume pentru un viitor decent. Nu le vine să creadă că, după o tinereţe plină de sacrificii cu speraţa că statutul de campioană o va scăpa de sărăcie, aceasta a învins-o şi a determinat-o să o ia de la capăt.

0

Unii au greşit, iar alţii plătesc
Problemele multiplei campioane de box Florina Radu au început în urmă cu mai bine de un an. După ce a descoperit o serie de nereguli în cheltuirea banilor la Federaţia Română de Box, Ministerul Tineretului şi Sportului a renunţat să mai aloce bani. Astfel s-a ajuns la limitarea acordării indemnizaţiei de 900 lei pentru membrii loturilor naţionale şi la renunţarea la competiţiile internaţionale şi chiar la unele campionate.

“Cine a greşit ar trebui să plătească şi nu ar fi trebuit să se ajungă aici şi să plătească sportivii. Ei nu au nicio vină că s-au cheltuit banii aşa cum s-au cheltuit. Renunţarea la acordarea indemnizaţiei sportivilor care nu se antrenează la lot numărul de zile stabilit, în condiţiile în care nu au cum şi ar fi mult mai comod la cluburile pe care le reprezintă, i-a lăsat pe mulţi fără bani. Deşi nu înseamnă foarte mulţi bani, pentru ei cei 900 de lei erau foarte importanţi pentru că nu toţi dispun de resurse financiare pentru a se întreţine.  Lipsa finanţării federaţiei de către minister a dus şi la renunţarea la unele întreceri internaţionale, menite să determine creşterea de formă a sportivilor. Nu se înţelege că dacă nu merg la competiţii şi nu-şi măsoară forţa, nu pot obţine medalii la campionate, indiferent care ar fi ele”, a susţinut Constantin Gălbenuşe, antrenor emerit, fondatorul unei adevărate şcoli de campioane la box. 

A renunţat la copilărie şi şcoală pentru box
Multiplă campioană naţională, vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz la Campionatul Mondial, Florina Radu este unul dintre sportivii care în actuala situaţie a renunţat să mai practice sportul de performanţă. Ea este, poate, cel mai cunoscut sportiv pe care sărăcia l-a scos din ring, determinându-l să agaţe mănuşile în cui pentru a putea duce o viaţă decentă. „Florina a plecat pentru că nu se mai descurca cu banii. Ce bani a mai avut strânşi i-a cheltuit în ultima perioadă, când veniturile ei erau foarte mici. După ce nu a mai primit banii de la federaţie, se descurca doar din salariul de la club de 1.000 de lei. Nu-i ajungeau. 600 de lei îi dădea doar pe chirie, iar alte câteva sute se duceau pe utilităţi. Noi nu am avut cu ce să o ajutăm pentru că şi noi o ducem greu, trăim din ajutor social, într-o cameră socială, împreună cu fiul nostru. Dacă, ştiu eu, primăria îi dădea şi ei o locuinţă socială sau o casă pentru tineri, poate că reuşea să se descurce cu banii pe care-i primea şi nu pleca. A plecat la muncă în Italia. Deşi e dusă de ceva timp, încă nu a găsit de muncă. Deocamdată are ceva promisiuni. Acolo o ajută un verişor”, ne-a mărturisit Silviu Radu, tatăl Florinei. „Mi se rupe sufletul după fată, dar nu am putut să o ţin aici. Ajunsese să nu aibă din ce trăi, după ce şi-a dedicat copilăria acestui sport şi a renunţat la şcoală pentru a face box. Sperăm ca lucrurile să se schimbe şi Florina să revină asupra deciziei de a părăsi ţara definitiv. Vreau să se întoarcă şi să revină în ring pentru că a muncit o viaţă să ajungă la nivelul la care a ajuns. A muncit din greu şi când să culeagă roadele, să obţină cele mai valoroase medalii, a renunţat pentru că nu avea din ce trăi”, ni s-a destăinuit mama campioanei, cu lacrimi în ochi.

 Şi-ar fi dat viaţa pentru o medalie
Florina Radu a trecut printr-o experienţă dramatică în urmă cu trei ani, pe când se afla în Bulgaria la Campionatul Mondial de Tineret. Arbitrii i-au răpit atunci visele de a ajunge campioană mondială, iar ea a încercat să-şi dea singură lovitura decisivă. A încercat să-şi pună capăt zilelor în camera de hotel din Bulgaria, pentru că nu a prins finala competiţiei. Norocul ei a fost colega de cameră. Ea a găsit-o plină de sânge şi a alertat medicii şi pe antrenor. Pentru a trece peste acea depresie, tânăra pugilistă, care câştigase de 4 ani cam tot ce se putea la competiţiile naţionale, la categoria ei de vârstă, a beneficiat de sprijinul unui psiholog, după cum a declarat la vremea respectivă Leonard Doroftei. Faptul că Florina a trecut cu bine peste aceste momente delicate din viaţa ei o demonstrează performanţa obţinută un an mai târziu la Campionatul European de Box de la Bucureşti, unde a obţinut medalia de argint. Alături de celelalte componente ale naţionalei şi de cei doi antrenori ai lotului, Constantin Gălbenuşe şi Adrian Lăcătuş, fetele care au adus cinci medalii ţării noastre (aur Steluţa Duţă, argint Florina Radu şi bronz Simona Sitar, Cristiana Stancu şi Luminita Turcin) au fost plimbate de Federaţia Română de Box cu limuzina prin Capitală.

Pugilista Florina Radu,  fostă componentă CSM Slatina şi a lotului naţional, a cucerit, în perioada 2009-2016, aurul naţional la diferite categorii de greutate. În 2014, argintul european, iar în 2010 a fost medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de tineret.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ