Click for Craiova, Romania Forecast
Reportaj | Numarul 448 | 18 Iunie 2014

Rezultatele elevilor din Şimnicu de Sus, răsplată pentru efortul dascălilor

Elevii şcolilor din comuna Şimnicu de Sus reuşesc ca la sfârşitul fiecărui an şcolar să fie recompensaţi de dascăli, totul datorându-se rezultatelor bune la învăţătură. Notele trecute în catalog, fie că vorbim despre elevii de gimnaziu, fie despre cei din clasele I-IV, şi felul în care se implică în multiplele activităţi extraşcolare, toate acestea sunt dovada faptului că aceştia au înţeles că doar ambiţia şi munca îi vor ajuta să ajungă „oameni mari”, aşa cum fiecare şi-a propus. La rândul lor, cadrele didactice au în atenţie bunul mers al programei şcolare, în timp ce autorităţile locale se preocupă de condiţiile din unităţile de învăţământ, material şi financiar vorbind.

de Octavia Hantea

Activitatea şcolară a elevilor şi preşcolarilor   din comuna Şimnicu de Sus demonstrează încă o dată că elevii din mediul rural se pot întrece oricând cu cei şcoliţi la oraş. La nivelul acestei comune funcţionează şase şcoli şi şase grădiniţe, unitatea „mamă” fiind Şcoala Gimnazială Leşile. Potrivit directorului instituţiei de învăţământ, Nadia Florentina Manda, din totalul de 408 elevi, câţi au fost înscrişi în anul şcolar 2013-2014, 102 sunt preşcolari, 149 au urmat ciclul primar şi 157 pe cel gimnazial. În ceea ce priveşte clasa pregătitoare, aceasta s-a format la nivelul a cinci structuri şcolare, din cele şase existente în comuna Şimnic. „Anul şcolar 2013-2014 a fost unul bun din punct de vedere al rezultatelor obţinute de elevii noştri. Pe lângă faptul că şi-au dat silinţa să obţină note bune, elevii au participat şi la concursuri şcolare de unde au venit cu premii. Au luat punctaj maxim, de exemplu, la un concurs de matematică, altul pe linie de comunicare”, a precizat Manda.

 

Simpozioane şi competiţii sportive

Referitor la activităţile extraşcolare, atât micuţii de la grădiniţă, cât şi şcolarii claselor I-VIII, cu toţii se implică în acest sens. Dascălii se declară mulţumiţi de acest lucru, reuşita finală fiind cea mai mare recompensă a efortului comun. În anul şcolar aflat la un pas de a fi încheiat, Şcoala Gimnazială Leşile din comuna Şimnicu de Sus a organizat şi două concursuri, unul judeţean - „Fantezii de toamnă” şi al doilea naţional -„Magia Sărbătorilor de Iarnă”. Totodată, elevii din Şimnic au participat la trei simpozioane: „Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun” (eveniment naţional), „Femeia şi implicarea acesteia în societate” (eveniment internaţional), „Multiculturalitatea - tradiţii şi obiceiuri de Paşte” (eveniment naţional). Nici competiţiile sportive nu le sunt străine elevilor din Şimnicu de Sus, Andrei Miclea din clasa a V-a obţinând locul I la box.

 

Implicaţi într-un proiect european

O altă mare realizare a acestei unităţi şcolare este implicarea unui grup de peste 20 de elevi în Proiectul Multilateral Comenius „Valori democratice şi diversitate lingvistică”, derulat pe parcursul a doi ani, în cadrul unui parteneriat semnat între şase ţări. „Ţările care au semnat acest parteneriat sunt Spania,Polonia,Bulgaria, Turcia, Italia şi România. Elevii pe care i-am implicat în acest proiect au fost deja înPolonia,Bulgariaşi Italia, urmând ca spre finele acestui an să ajungă în Turcia. Fiind un schimb de experienţă, în luna martie a anului viitor îi aşteptăm la noi în România. De asemenea, avem elevi care fac parte din Ansamblul „Muguraşul”, aceşti artişti promovând folclorul românesc atât înţară, cât şi peste hotare”, a completat directorul Şcolii Gimnaziale Leşile, care este şi coordonatorul echipei de proiect din localitate.

 

„Avem o colaborare foarte bună cu administraţia locală”

Pentru a se asigura că elevii şi micuţii de la grădiniţe învaţă în condiţii bune, reprezentanţii administraţiei locale iau măsuri periodice în privinţa acestor instituţii publice. Graţie sprijinului oferit de autorităţi, unităţile şcolare au fost reabilitate, după care s-a asigurat întreţinerea lor prin reparaţii curente. Transportul dascălilor şi al elevilor se decontează la timp şi, mai mult, din bugetul local au fost alocaţi bani pentru cursurile de perfecţionare a cadrelor didactice. „Avem o colaborare foarte bună cu administraţia locală şi ori de câte ori am cerut ajutor într-o anumită problemă, s-au căutat soluţii. Am schimbat foarte multe lucruri de când am preluat conducerea şcolii. Am reuşit, după reabilitare, să redeschidem şcoala din Mileşti. Am reuşit să împrejmuim unităţile şcolare din Leşile, Izvor, urmând ca şi în cazul celorlalte structuri să facem acelaşi lucru. Tot pentru siguranţa elevilor am montat camere de supraveghere. Ne-am ocupat şi de peisajul din jurul instituţiilor, plantând flori şi arbuşti, amenajând alei. Avem şi sală de informatică funcţională. Nu sunt probleme nici cu transportul şcolar, naveta decontându-se şi ea la timp”, a conchis Nadia Manda.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin