Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 403 | 24 Iulie 2013

Protest în lanţ uman pe pârtia Vidra

Iubitorii sporturilor de iarnă sancţionează indolenţa statului faţă de domeniul schiabil Transalpina.

În premieră, în România, în luna august, la pârtia de schi de la Voineasa-Vidra, judeţul Vâlcea, va avea loc un protest inedit faţă de reticenţa şi indolenţa statului român în ce priveşte dezvoltarea domeniului schiabil Transalpina: un lanţ uman, la care vor participa sute de iubitori ai sporturilor de iarnă şi ai mişcării în aer liber, turişti, membri ai cluburilor montane, locuitori ai comunelor din nordul judeţului Vâlcea, dar şi susţinători ai acestui demers din judeţele Gorj şi Mehedinţi.

de Marielena Popa

Un contract conjunctural şi pasarea responsabilităţilor financiare de la un minister la altul lasă domeniul schiabil, construit în proporţie de 92% , fără finanţare, omoară din start un uriaş potenţial turistic şi economic, aruncă în faliment SC Acomin SA, firma constructoare, care nu poate recupera restanţele financiare.

 

Cu pârtia în instanţă: primul termen, 14 august

După mai multe somaţii, SC Acomin SA a dat în judecată beneficiarul lucrării, Primăria Voineasa, pentru neplata sumei restante de circa 34.701.804,00 lei, bani investiţi în domeniul schiabil şi nerecuperaţi. Conform primarului Gheorghe Stanciu, primul termen a fost stabilit pe 14 august a.c., la Judecătoria Brezoi. Primăria se apără cu argumentul că, potrivit contractului de finanţare nr. 27 din 2011, la art. 8 alin.1), al obiectivului de investiţii “Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa, judeţul Vâlcea”, banii trebuiau plătiţi de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), conform bugetului alocat de Ministerul Finanţelor Publice şi nicidecum de primărie. Numai că MDRD s-a desfiinţat, atribuţiile au fost împărţite între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, şi Ministerul Economiei – prin ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, care nu îşi mai asumă responsabilitatea plăţii restanţelor şi, implicit, a continuării lucrărilor; lucrări finalizate în proporţie de 92%, fără parcare, şi alte elemente obligatorii funcţionării la standarde a unui domeniu schiabil. Primarul Stanciu speră totuşi că situaţia va ieşi din „noroi” printr-o rectificare de buget care ar trebui să aibă loc în luna august.

 

Pe asfaltul Râmnicului, cu clăparii în picioare

În timp ce ”alunecoasa” problemă a banilor pentru acest obiectiv turistic se mută în instanţă, un grup de iubitori ai sporturilor de iarnă încearcă să salveze domeniul schiabil şi printr-o acţiune–manifest pe care au denumit-o „Turism în România noastră - Noi vrem să schiem în România”. Au creat pe Facebook o pagină cu acelaşi nume, au început să distribuie stickere, autocolante, tricouri şi alte mijloace de conştientizare, toate pe cheltuiala lor, au strâns sute de semnături. Denisa Pirnea (foto, a treia din partea dreaptă), iniţiatoarea acţiunii, spune că, începând din această săptămână şi până în august, când va fi format lanţul uman la pârtie, în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, în punctul „la ceas”, vor avea loc întâlniri organizatorice. De asemenea, va începe prima acţiune-şoc: ”Foarte posibil, săptămâna viitoare, vom protesta, pe asfalt, în Râmnicu Vâlcea, cu clăparii în picioare”, a declarat Denisa.

 

Lanţ uman „Pro turism în România noastră”

Manifestarea de maximă anvergură, lanţul uman „Pro turism în România noastră”, va avea loc, potrivit Denisei Pirnea, în penultimul sau în ultimul week-end din august, când şi-au anunţat susţinerea membri ai cluburilor montane, locuitori ai zonei de nord a judeţului Vâlcea, una dintre cele mai sărace zone, turişti, simpatizanţi din Vâlcea şi din alte judeţe. „Nu ne interesează cine este constructorul, nu ne interesează conjuncturile de ordin politic ale acestei situaţii. Demersul nostru este pentru susţinerea turismului în judeţul Vâlcea şi în România”. Prima repetiţie în acest scop a avut loc zilele trecute, când pe Varful Gera (1.886 m) s-a format un lanţ uman pro turism cu susţinerea membrilor clubului Buridava.

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin