Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 568 | 26 Octombrie 2016
Votezi lista, dar cunoaşte oamenii

Profil de candidat

După o pauză de opt ani, determinată de votul uninominal, România se întoarce, din luna decembrie, la consacratele liste cu candidaţii. Astfel, cum la ultimele două runde de alegeri parlamentare, cel puţin în teorie, a contat mai mult omul decât partidul, acestea de pe urmă s-au înghesuit, în foarte multe cazuri, să scoată în faţă figuri cunoscute, cu priză la electorat. Acum, regulile s-au schimbat, iar alegătorii au de ales între mai multe liste cu nume propuse de către actorii politici. Aşadar, cine sunt candidaţii din spatele listelor? Rămâneţi cu Indiscret şi, până la alegerile din 11 decembrie, îi veţi cunoaşte, separat, pe fiecare dintre ei!   

Lia Olguţa Vasilescu - candidat pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor

 

De departe candidatul cu cea mai mare notorietate dintre toţi competitorii care se vor alinia, pe listele partidelor, la startul campaniei electorale. Actual primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu şi-a început cariera politică în cadrul PRM, filiala Dolj, formaţiune care, în anul 2000, a propulsat-o pe băncile Camerei Deputaţilor. Patru ani mai târziu, tot din partea PRM, obţine cel de-al doilea mandat de deputat. În anul 2007 se alătură PSD, iar în anul 2008, cu ocazia primelor alegeri uninominale organizate în România după 1989, câştigă bătălia pentru Colegiul 3 Senat şi obţine cel de-al doilea mandat de parlamentar. În 2012, deşi puţini i-au acordat şanse, Olguţa Vasilescu reuşeşte să câştige cursa pentru fotoliul de primar al Craiovei în detrimentul lui Antonie Solomon, iar patru ani mai târziu, în iunie 2016, câştigă detaşat cel de-al doilea mandat.

Figură importantă la nivelul central al PSD, Olguţa Vasilescu a ţinut, în ultimele şase luni, prima pagină a ziarelor după ce, într-un dosar invalidat de judecătorii bucureşteni, Direcţia Naţională Anticorupţie a acuzat-o de luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Trebuie menţionat că, deşi nu încape îndoială că va obţine un mandat de deputat în urma alegerilor din 11 decembrie, Olguţa Vasilescu ocupând prima poziţie pe lista PSD, este neclar dacă actualul primar al Craiovei va ajunge în Parlament. Astfel, conform propriilor declaraţii, nu intenţionează să renunţe la Primărie decât dacă va ajunge într-o poziţie din care să ajute mai mult Craiova, referindu-se la o funcţie de ministru în următorul Cabinet.

 

Mario Ovidiu Oprea - candidat pe lista PNL pentru Senatul României

 

Actualul lider al Grupului Parlamentar PNL din Senatul României, Mario Ovidiu Oprea, şi-a făcut intrarea pe scena politică naţională în anul 2004, când, din postura de candidat din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr, a reuşit să câştige primul mandat de senator. Un an mai târziu, în 2005, după debarcarea lui Horaţiu Buzatu din fruntea organizaţiei judeţene, Mario Oprea preia şi şefia PNL Dolj, funcţie pe care o va păstra până în anul 2010.

În anul 2008, Mario Ovidiu Oprea îşi păstrează mandatul de senator, iar în 2012 câştigă fără drept de apel un nou mandat sub flamura USL Dolj. Mario Ovidiu Oprea s-a ţinut departe de scandaluri, fie ele pe plan naţional sau local. În schimb, liberalul bifează la capitolul activitate parlmentară, doar în actuala legislatură având 55 de propuneri legislative iniţiate, dintre care 4 au fost promulgate legi. În plus, senatorul nu s-a sfiit niciodată „să se ia de piept“ cu adversarii politici de pe plan local sau central.

La nivel central, despre senatorul Mario Ovidiu Oprea se spune că este prototipul parlamentarului model în tot ceea ce face, fiind un oştean fidel partidului nu atât cât s-a aflat la putere, cât mai ales în opoziţie.

 

 

Ion Cupă - candidat pe lista ALDE pentru Camera Deputaţilor

 

Unul dintre candidaţii de „import“ care se vor regăsi pe listele cu care partidele vor veni, în 11 decembrie, în faţa doljenilor este Ion Cupă. Gorjean la origini, actualul şef al ALDE Dolj s-a făcut remarcat în judeţul vecin Mehedinţi, unde, după ce a ocupat funcţia de contabil şef la Hidrotehnica Orşova, ajunge, în 2005, şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mehedinţi. Rămâne în această funcţie până în anul 2010, când face pasul către şefia DGPF Gorj. Doi ani mai târziu, candidează din partea PDL pentru un mandat de deputat în Colegiul 1 Gorj şi reuşeşte să ajungă în Parlament. Totuşi, aventura portocalie se încheie în anul 2013 când decide să părăsească partidul şi să se alăture PNL, manevră pusă de mulţi pe seama relaţiei naş-fin cu mult mai celebrul Mihai Stănişoară, cel care trecuse şi el în barca liberalilor cu câteva săptămâni mai înainte. Un an mai târziu, în vara anului 2014, Cupă pleacă din PNL, alăturându-se partidului lui Călin Popescu Tăriceanu. La începutul anului trecut este transferat de liderul ALDE la Dolj, unde primeşte sarcina de a pune pe picioare organizaţia judeţeană. Se achită cu succes de sarcină, ALDE reuşind să obţină un scor respectabil la alegerile locale din luna iunie. 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin