Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 541 | 13 Aprilie 2016

Poveşti în aer liber la Festivalul Internaţional Shakespeare

Craiova, 14 – 23 aprilie 2016

Festivalul Internaţional Shakespeare, ediţia a X-a, pune oraşul Craiova pe harta centrelor culturale importante ale lumii şi aduce în faţa publicului o serie de evenimente de mare amploare. Mari companii, mari regizori, mari artişti de pe tot mapamondul îşi dau întâlnire la Craiova, începând cu 14 aprilie 2016, dar sunt aşteptaţi şi la Slatina, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea sau Bucureşti.

Spectacole de teatru, recitaluri de muzică, lansări de carte sau fotografie, expoziţii de artă, spectacole de teatru comunitar itinerant şi multe altele sunt programate de organizatori – Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova – în toate colţurile oraşului, de dimineaţa până târziu în noapte. Iar atunci când sălile de spectacole vor deveni neîncăpătoare, Festivalul se mută în stradă, în piaţa publică, mai aproape de spectatori. Ediţia din acest an vine cu o mulţime de evenimente desfăşurate în aer liber, în Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa Fraţii Buzeşti şi Piaţa William Shakespeare, dar şi pe străzile din centrul Craiovei.

Astfel, chiar sub ochii atenţi ai lui Mihai Viteazul, putem urmări “În inima nopţii – Episodul Lear”, în regia lui Gavriil Pinte, spectacol prezentat de Teatrul de Stat din Oradea. Episodul Lear face parte dintr-un ciclu mai amplu intitulat “În inima nopţii”, proiect care pleacă de la piesele shakespeariene şi care mai include Episodul Hamlet, spectacol realizat de asemenea la Teatrul din Oradea. “În inima nopţii - Episodul Lear” este un spectacol despre noaptea minţii, noaptea rătăcirilor. O lume care se îndepărtează de raţiune şi dragoste şi se instalează în teritorii traversate de ură, violenţă, complot, exil, alienare, crimă… pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopţii, drumul spre lumină. Spectacolele din acest ciclu folosesc puţine replici, în schimb se sprijină pe faptele/acţiunile sugerate de piesele lui Shakespeare. Acest proiect este conceput şi realizat special pentru a se juca în inima nopţii şi totodată în inima oraşului, mai exact de la ora 21:30, vineri 22 aprilie, în Piaţa Mihai Viteazul.

Spectacolul lui Gavriil Pinte va fi prezentat şi într-un cadru cu totul special, în inima universului lui Brâncuşi, la Târgu Jiu, pe 20 aprilie, ora 20:30.

Tot în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova, vineri, 22 aprilie, ora 16:00, şi sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 14:00, putem urmări  ”Romeo şi Julieta”, un spectacol de teatru comunitar itinerant, o coproducţie între Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova, Compania Parrabbola din Marea Britanie, Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” şi Compania Teatrulescu. Repetiţiile sunt în plină desfăşurare şi este o ocazie unică pentru oamenii din orice domeniu de activitate, studenţi, pensionari, să devină actori, să se implice în construirea decorului şi recuzitei, în realizarea costumelor.

Un alt spaţiu public din Craiova care se va lăsa învăluit de spiritul marelui Will, în diverse viziuni artistice, este chiar piaţeta care îi poartă numele: Piaţa William Shakespeare, unde, în zilele de 16 şi 17 aprilie, ora 16:00, putem urmări Comedia Erorilor, în regia lui Ben Humphrey, care ne spune povestea a două perechi de gemeni indetici, despărţiţi la naştere. Când toţi patru ajung în oraşul Efes, au loc întâmplări atrase de încurcarea identităţilor care duc la o seducere incestuoasă, acuzaţii de infidelitate, furt şi nebunie. Interpretarea aparţine actorilor de la Worcester Repertory Theatre, Marea Britanie, înfiinţat în anii 1960.

La rândul său, Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu ne prezintă, în Piaţa Fraţii Buzeşti, miercuri, 20 aprilie, ora 21:00, spectacolul “Furtuna” în regia Alinei Hiristea. Pornind de la celebra expresie a lui Shakespeare din Furtuna “un teatru de păpuşi însufleţite”, spectacolul, ce poate fi jucat atât în aer liber, cât şi în interior,  recreează parabola, cu mijloacele teatrului de animaţie, urmărind gradul înalt de metaforizare posibil a fi realizat prin marionetă, ca şi posibilităţile subtile de a recrea  atmosfera şi energia duhurilor din textul cel mai luminos al lui Shakespeare. Câteva momente din spectacol puteţi vedea aici https://vimeo.com/161456842

În piesa Folia, Shakespeare & CO, Gigi Căciuleanu nu s-a concentrat cu predilecţie pe vreunul sau altul dintre textele lui Shakespeare, ci s-a inspirat din lumea acestora. Conceput ca un spectacol de teatru în limbajul mişcării şi al dansului, Folia, Shakespeare & CO este realizat de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români la nivel mondial, coregraful Gigi Căciuleanu. “Am făcut o legătură între Caragiale şi Shakespeare: el spune To be or Not to be , iar Caragiale To be şi To be, curat-murdar, Zoe, fii bărbată! La acest Shakespeare, al Foliei, mă gândesc de foarte multă vreme, de când dansam bufonul în Lacul Lebedelor la Opera din Bucureşti. L-am recitit pe Shakespeare şi mi-am dat seama că exista o constantă: spune în nişte fraze scurte adevăruri mari. În oricare frază, ne reprezintă pe noi, cei care suntem pe scenă, în şubrezenia noastră corporală, în nebunia minţii, în faţa unui public care nu ne judecă, dar care ne observă. Suntem observati şi, atunci, reacţionăm într-alt fel decât în sala de repetiţii. Este extraordinar ce se întâmplă în spectacol, sub priviri care te transformă. Aici se petrece alchimia spectacolului”, declara Gigi Căciuleanu la premiera acestui inedit spectacol. Aşadar, invităm craiovenii pe 22 aprilie, ora 22:00, în Piaţa Fraţii Buzeşti, să urmărească Folia, Shakespeare & CO în viziunea Companiei de dans a lui Gigi Căciuleanu.

În a doua zi a Festivalului, vineri, 15 aprilie, de la ora 18:00, în Piaţa Fraţii Buzeşti, o puteţi asculta pe Maria João, o solistă din Portugalia, într-un concert de muzică inspirată din piesele şi sonetele lui Shakespeare.

Un concert de muzică renascentistă va anima malul Dunării, sâmbătă, 16 aprilie, ora 18:00, când K’antu Ensemble din Londra va concerta în Portul Cultural Cetate. Acelaşi concert îl puteţi urmări şi în Craiova, duminică de la aceeaşi oră, în Piaţa Fraţii Buzeşti.

Festivalul Internaţional Shakespeare se va încheia pe 23 aprilie, ora 23:00, cu o reprezentaţie care va tăia răsuflarea, un spectacol inedit de dans acrobatic ce va avea loc pe acoperişul Teatrului Naţional Marin Sorescu. Mira-Art Dance Theatre, Gdansk-Polonia, ne prezintă o sinteză între dans şi acrobaţie în aer, realizată pe baza piesei ”Visul unei nopti de vară”.

Programul complet al Festivalului, dar şi poze sau imagini, alte informaţii despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.

Detalii despre bilete şi rezervări: Agenţia Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, str. A.I. Cuza, nr. 11, telefon – 0251. 413. 677.

www.eventim.ro

 

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin