Click for Craiova, Romania Forecast
Dezvaluiri | Numarul 355 | 8 August 2012
Decizie controversatã în învãţãmântul vâlcean

„Popa Găinar” a fost numit director la Liceul Băbeni

Schimbarea directorului de la Grupul Şcolar “George Ţărnea” din localitatea Băbeni era previzibilă după procentul dezastruos de la examenul de bacalaureat de anul acesta. Însă numirea noului director, preotul Nicolae Bălaşa, şi mai ales criteriile alegerii sale au stârnit rumoare. De numele acestuia se leagă unul dintre primele scandaluri de corupţie (la vremea aceea, la un nivel infim) dovedite, din Arhiepiscopia Râmnicului.

de Crişu Popescu

Preotul Nicolae Bălaşa este noul director al Grupului Şcolar “George Ţărnea” din Băbeni. Are experienţă fiindcă a mai condus ani buni seminarul teologic “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, unde a avut merite recunoscute în plan administrativ. Originar din Băbeni, Bălaşa se manifestă activ în campaniile electorale. Dacă în legislatura trecută fiul său (Iustinian Bălaşa, preot paroh la biserica din Români, unde este secondat de tatăl său, care este preot doi) a fost consilier din partea Partidului Social Democrat (PSD), în legislatura actuală a venit rândul soţiei să preia frâiele politice ale familiei. Mariana Bălaşa a intrat în Consiliul Local din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), făcând parte din echipa noului primar al Băbeniului, Ion Bîzîc. Şi pentru că preotul Nicolae Bălaşa “şi-a pus obrazul” pentru soţia sa şi pentru candidatul PNL în campania electorală, a obţinut postul de conducere de la liceu. În ultimul timp, Nicolae Bălaşa a străbătut cartierele şi străzile oraşului nu cu Evanghelia, propovăduind pe Dumnezeu, ci cu pliante de campanie electorală, “propovăduindu-l” pe Ion Bîzîc.

 

“A contat procentul de la Bacalaureat”

Primarul Ion Bîzîc a declarat că era normală o schimbare la conducerea Grupului Şcolar “George Ţărnea”. “A contat procentul obţinut la Bacalaureat. 2% este extrem de puţin, inadmisibil. Pe fosta directoare, Mihaela Stănică, tot eu am pus-o în 2008, am fost foarte mulţumit de dânsa, a fost în regulă în toţi aceşti patru ani, dar trebuia să schimbăm ceva. Eu îmi doresc organizare şi rezultate”, susţine Ion Bîzîc. În 2008, Mihaela Stănică a fost numită directoare cu sprijinul PNL, preşedintele organizaţiei locale fiind tot Bîzîc. După principiul “eu te-am făcut, eu te omor”, Stănică este acum “victima” aceluiaşi partid şi a aceluiaşi preşedinte de organizaţie. Grupul Şcolar “George Ţărnea” are 740 de elevi, dintre care doar vreo 300 la liceu, restul în ciclul gimnazial şi primar.

 

“Popa găinar” şi reporterii de la Prima TV

Preotul Nicolae Bălaşa este în continuare o faţă bisericească oarecum controversată, din cauza unui episod petrecut în primăvara anului 2003. Atunci, reporterii de la Prima TV i-au organizat un flagrant. Unul dintre ei intervenise pe lângă preotul Bălaşa, care era directorul seminarului “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, să înlesnească transferul unui elev din Bucureşti la această unitate de învăţământ teologal. Drept recompensă, reporterul i-a dat preotului două găini. Sau cel puţin doar pe acestea le recunoaşte Bălaşa, pentru că presa vremii mai scria şi de două milioane de lei şi o sticlă de coniac. Când imaginile au apărut la televizor, Bălaşa a fost silit de împrejurări să-şi dea demisia. A fost anchetat de o comisie de la Patriarhie, a predat oficiul de director al seminarului şi a rămas la catedră. La un an după acest episod a plecat şi de la seminar, orientându-se către licee teoretice. “A fost o farsă căreia i-am căzut victimă. Atunci am regretat, acum, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că Dumnezeu lucrează prin oameni. Poate atunci a lucrat prin reporterii aceia, ca să-mi arate că trebuie să mă mai smeresc. Uneori sunt bune şi aceste evenimente neplăcute, pentru că ne învaţă lecţia smereniei”, a declarat preotul director Nicolae Bălaşa.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin