Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 568 | 26 Octombrie 2016

Impozitele şi taxele locale pentru 2017, în dezbatere publică

Majorare cu 500% pentru o categorie de contribuabili craioveni

Primăria Municipiului Craiova a finalizat proiectul privind taxele şi impozitele locale pentru 2017. Edilii menţin birurile locale la acelaşi nivel cu 2016 şi pentru anul viitor, cu o excepţie notabilă. Există o categorie de contribuabili care ar putea plăti anul viitor impozite de şase ori mai mari decât în prezent. Prevederea apare în premieră în documentul întocmit de funcţionarii municipalităţii şi lansat în dezbatere publică premergător aprobării în plenul Consiliului Local Municipal, eveniment aşteptat la şedinţa de luna viitoare a aleşilor locali.

de Nicuşor Fota

Nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru 2017 a fost dat publicităţii luni, 24 octombrie, când edilii au postat pe site-ul municipal proiectul de hotărâre cât şi anexele ce cuprind diversele taxe şi impozite locale, cu scutirile ori majorările corespunzătoare. Potrivit anunţului postat pe pagina municipală de internet, orice contribuabil interesat poate formula obiecţii până la jumătatea lunii viitoare, o dezbatere publică urmând a fi organizată înaintea şedinţei de consiliu local din luna noiembrie. „Primăria Municipiului Craiova a iniţiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, pentru «Proiectul de hotărâre privind aprobarea impozitelor şi taxelor pe anul 2017». Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul supus consultării, până la data de 16.11.2016, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str. A.I. Cuza nr. 7, prin fax: 0251.411.561 sau e-mail: consultarepublica@primariacraiova.ro”, se arată în anunţul edililor.

Nota generală este de stagnare, nivelul taxelor şi impozitelor precum şi valorile impozabile ale bunurilor rămânând la nivelul celor de anul acesta. Municipalitatea se obligă să acorde o serie de scutiri, similare celor din 2016, în funcţie de natura bunului ori de calitatea deţinătorului. Edilii menţin şi bonificaţia de 10 la sută din valoarea impozitului acordat celor care achită obligaţiile la bugetul local până la 31 martie, fie că e vorba de impozitul pe teren, impozitul pe clădiri sau de impozitul pe mijloacele de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabili, în timp ce, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%.

 

Supra-taxa de îngrijit clădirile şi terenurile

Surpriza vine însă pentru proprietarii de imobile „neîngrijite”, aceştia urmând a fi penalizaţi cu taxe de şase ori mai mari, potrivit proiectului supus dezbaterii publice. „Art.11.(1) Pentru anul 2017 se aprobă majorarea cu 500% a impozitului pentru clădirile şi/sau terenurile neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Craiova. (2) Criteriile de încadrare a clădirilor/terenurilor în categoria «neîngrijite» se vor stabili printr-o procedură comună a direcţiilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Craiova (Direcţia Servicii Publice, Poliţia Locală, Direcţia Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi Direcţia Impozite şi Taxe) aprobată prin hotărâre a consiliului local, până la data de 31 decembrie 2016, prin care va fi definit(ă) terenul/clădirea neîngrijit(ă) şi prin care vor fi stabilite modalităţile de notificare a proprietarului, modalităţile de constatare, precum şi perioada de graţie pentru remedierea şi intrarea în legalitate”, se arată în proiect. De menţionat că municipalitatea avea posibilitatea introducerii acestei prevederi de anul trecut, edilii hotărând la vremea aceea să lase o perioadă de graţie celor vizaţi de suprataxă. Decizia finală va aparţine consilierilor locali, care au inclusiv posibilitatea de a alege un alt nivel de majorare în afara maximului de 500% permis de Codul Fiscal.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin