Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 385 | 13 Martie 2013
Ex-ministreasa de la Dezvoltare a avut parte de o lansare cu strigături în Craiova, la prezentarea moţiunii cu care atacã şefia PDL

ELENA UDREA, luată în primire de ANI. ANI GHEORGHE

Pentru Elena Udrea, pedeliştii doljeni au pregătit o întrunire de lansare a moţiunii – varianta compactă. Dacă Vasile Blaga a avut parte de o şedinţă la Filarmonica Oltenia, cu toată conducerea filialei, inclusiv cei trei parlamentari ai organizaţiei plus patru sute de membri de partid, contracandidata acestuia şi-a prezentat platforma “Noul PDL” într-un cadru aproape intim, la hotel Plaza, cu câteva zeci de democrat-liberali – cam o treime din numărul delegaţiei la convenţia extraordinară din 23 martie. În plus, nici pedeliştii prezenţi nu au venit cu sentimente prea blânde la întrunire, majoritatea profitând de ocazie să-i scoată pe nas Elenei Udrea neajunsurile guvernării trecute, în frunte cu cele două probleme de marcă: Solomon şi Vişan.

de Nicuşor Fota

Atmosfera la şedinţa pedeliştilor a fost una “călduroasă”, ba chiar sufocantă de-a dreptul, mai ales că spiritele încinse ale democrat-liberalilor au fost ajutate şi de instalaţia de climatizare setată la 32 de grade Celsius. Tonul confruntării cu reprezentanţii PDL Dolj l-a dat chiar Elena Udrea, care şi-a punctat discursul de prezentare a moţiunii cu aluzii mai mult sau mai puţin străvezii la ex-preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, atrăgându-le celor prezenţi atenţia că prin partid se vorbeşte că la PDL Dolj “se lasă funcţiile moştenire” şi că “fostul preşedinte îşi numeşte succesorul”. Elena Udrea a fost chiar la un pas să se proclame ultima redută de rezistenţă anti-USL din Guvernul Boc. “Am înghiţit zilnic mizeriile pe care le aruncau asupra mea televiziunile USL-iste, pentru că nu am vrut să fac nicio concesie, niciun pact cu PSD sau PNL. Alţii au făcut acest pact şi nu au avut parte de campanii de presă sistematice, deşi erau miniştri, deşi conduceau ministere, cum era cel al transporturilor, cu buget de trei ori mai mare decât al meu, iar eu nu organizam licitaţii. Eu nu am făcut niciun pact cu nimeni şi, cu toate astea, s-a văzut când a fost vorba să ieşim în stradă să luăm voturi, că am luat de două ori mai multe voturi decât domnul Blaga şi decât domnul Berceanu (care de altfel nici nu a candidat la ultimele alegeri), chiar dacă toată campania de la parlamentare USL nu l-a atacat pe preşedintele partidului, ci tot pe Udrea”, a spus Elena Udrea. Aceasta a trecut în revistă şi “izgonirile” din partid din ultima perioadă, culminând cu deja celebra organizaţie Ţuglui, decapitată de PDL Dolj, din cauza, susţine Udrea, a unui banner de susţinere la adresa ei.


Ţuglui, eterna poveste

Pedeliştii au răspuns în valuri mustrărilor. Mai întâi prin seniorul Alexandru Brezniceanu, care făcea şi oficiul de amfitrion, acesta reproşându-i Elenei Udrea că se informează dintr-o singură sursă despre organizaţia Dolj, bănuitul de serviciu fiind ex-pedelistul Gelu Vişan. “Ne certaţi degeaba, doamna Udrea, pentru că ascultaţi o singură persoană, vă informaţi dintr-o singură sursă. Excluşii de la Ţuglui nu mai erau pedelişti de mult, pentru că în ultima campanie s-au dat cu Vişan şi au adunat voturi pentru PPDD. De asta PDL a avut 29 de voturi în comună, iar PPDD 250. De asta au fost excluşi, nu pentru cine ştie ce banner”, a spus Brezniceanu. “Păi dacă au trădat, de ce nu i-aţi exclus din decembrie? De ce a apărut excluderea imediat ce şi-au manifestat ei susţinerea faţă de mine?”, a replicat Elena Udrea. “Hotărârea de excludere a BPJ era luată din luna ianuarie. Deci, ei erau excluşi de mult, numai că au fost şmecheri şi au profitat de ocazie acum, cu bannerul, să ajungă celebri în presa centrală. Vezi, Doamne, că de-asta îi excludem noi, ca să nu vă susţină la convenţie. Iar lista de delegaţi a fost întocmită după criteriile pe care dumneavoastră ni le-aţi transmis de la centru. Din fiecare localitate: primarul şi viceprimarul acolo unde există, iar unde nu avem, consilierii locali”, a punctat la capitolul “Ţuglui” şi secretarul general al PDL Dolj, Daniel Drâgnei.


Moţiunea “Show me the money”, via Mischii

Elena Udrea a prezentat democrat-liberalilor de la Plaza, la pachet cu moţiunea “Noul PDL. O Nouă Românie”, şi o listă cu investiţiile dirijate pe perioada ministeriatului său către Dolj, pe care le-a estimat la 245 de milioane de euro, chiar dacă din viteză a inclus la acest capitol şi proiecte din localităţi ale judeţelor vecine. Mirat de mulţimea de bani pompaţi spre Dolj s-a arătat inclusiv primarul de la Mischii, Gheorghe Popa, care i-a împărtăşit Elenei Udrea din dificultăţile muncii de campanie prin comună. “Eu chiar vă spun că sunt fan Udrea, pe parte de turism cel puţin. Am fost recent în Caraş-Severin şi am văzut ce aţi făcut, tot judeţul asfaltat, spre toate obiectivele. Păi, şi de ce să plece după aia Frunzăverde la PNL cu tot cu beneficiile? Dar la noi în Dolj... Eu ca primar de comună vă spun că cei mai mulţi bani i-am primit de la Guvernul Boc în 2011– vreo 1,2 miliarde. Cu ce să  faci treabă? Cu ce să mă duc eu pe urmă la nea Gheorghe şi ţaţa Leana să vă voteze parlamentarii? Oamenii ne-au zis: «Păi la ce să vă mai votăm? Până acum n-aţi fost tot voi: tu primar PDL, parlamentul PDL, guvern PDL, domnul preşedinte – toată lumea ştie – e cu PDL şi n-aţi făcut nimic. La ce dracu’ să vă mai votez?»”, a spus Popa.


Poveşti din folclorul PDL: cu Vişan, Solomon, Cocoş şi lăutari

Show-ul a devenit însă total în momentul în care a luat cuvântul ex-consilierul local Ani Gheorghe, care a ţinut să-i reproşeze Elenei Udrea relaţiile strânse pe care le-a întreţinut în guvernarea trecută cu excluşii Gelu Vişan şi, mai ales, cu Antonie Solomon. “Şi eu vă apreciez, că mie îmi plac femeile frumoase şi cochete. N-o să vă votez însă pentru că de organizaţia de Dolj v-aţi bătut joc, v-aţi uitat numai în gura lui Solomon şi Vişan. Cea mai mare greşeală aţi făcut-o când l-aţi luat pe Solomon în partid. Abia l-aţi adus în partid, doamnă, şi prin târg deja umblau vorbe că a intervenit prin domnul Cocoş, soţul dumneavoastră, să ajungă la preşedinte, să fie primit. Pe noi ne înjura toată ziua, de la viceprimari până la ultimul consilier. În campania de la prezidenţiale m-am dus peste el în birou să-i cer să asfaltăm patru alei, că luăm 250 de voturi, şi m-a înjurat cu preşedinte cu tot. Aţi venit, doamnă, să semnaţi contracte cu marele Solomon la Craiova şi pe noi şi pe viceprimari ne-aţi ţinut ca pe milogi la conferinţa de presă. Apoi aţi plecat cu el şi cu Vişan de cot la masă, iar pe noi nici nu ne-aţi băgat în seamă. Aţi venit, doamnă, la Zilele Craiovei în Craioviţa Nouă, toată conducerea partidului pe scenă, şi Solomon nici măcar nu v-a prezentat. A trebuit domnu’ Boc, săracu’, să spună că e şi el primar la Cluj şi preşedinte. Apoi au plecat oamenii şi a rămas Aurică beat pe scenă, să cânte cu lăutarii”, a tunat Ani Gheorghe, până a fost oprită, cu greu, de colegii de şedinţă.

 

Concluzia Elenei Udrea: “Există răni în filială!”

Elena Udrea a răspuns tirului de acuze, aruncând pisica înapoi în ograda filialei de Dolj în ceea ce priveşte tandemul Solomon-Vişan. “Nu e corect cum procedaţi. Aţi avut primar la Craiova şi noi l-am susţinut, pe el şi oraşul, apoi v-aţi certat între voi, din motive pe care eu nu le cunosc, şi ne-aţi pus pe noi cei din conducerea centrală să alegem între cele două tabere. Apoi l-aţi dat afară şi aţi luat opt la sută la primărie. La fel şi cu Vişan. Eu şi colegii de la Bucureşti îl cunoaştem doar de câţiva ani. Dumneavoastră l-aţi cunoscut de 20 de ani şi l-aţi susţinut până v-aţi certat şi a fost acea confruntare între Vişan şi Radu Berceanu”, a spus Elena Udrea.

În final, s-a declarat optimistă în privinţa votului delegaţilor doljeni la convenţia din 23 martie. “Văd că există în continuare răni în organizaţia de la Dolj. Cred însă că fiecare delegat va vota aşa cum îi dictează conştiinţa şi interesul politic la convenţie, chiar dacă aici conducerea filialei deja a transmis mesajul că susţine candidatura domnului Blaga. Nimeni nu-şi închipuie că delegaţii o să voteze numai aşa cum vor şefii. Sunt încrezătoare că voi învinge. Alternativa, perpetuarea situaţiei de acum este topirea partidului, pe bucăţi, în PNL”, a mai spus Udrea.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin