Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 551 | 29 Iunie 2016
Se schimbă... schimbarea la PMP Dolj

După Vişan, vine Petre Petrescu

Dacă până la sfârşitul săptămânii trecute Ion (Nelu) Groza era dat ca sigur preşedinte al filialei judeţene Dolj a Partidului Mişcarea Populară, iată că odată cu sfârşitul weekendului a apărut un nou pretendent la acest post: deputatul ex-PSD, ex-PSRo, Petre Petrescu. Surse de la vârful PMP susţin că mişcarea va fi oficializată la sfârşitul acestei săptămâni. La Craiova, nimeni din sânul filialei nu a fost consultat cu privire la această numire.

de Antoniu Popa-Găvăneşti

După dezastrul marca „Gelu Vişan“ de la alegerile locale abia sfârşite, se părea că filiala judeţeană a PMP îşi găseşte drumul spre izbăvitoarele cinci procente necesare accederii în Parlament. Nelu Groza aştepta numirea de la Bucureşti, existând în acest sens promisiuni concrete din partea noului lider la nivel central, Robert Turcescu, cel care se deplasase special la Craiova pentru a lua pulsul filialei şi a se asigura că va fi numită şef peste Dolj o persoană competentă şi unanim apreciată.

 

Petrescu, impus de la Bucureşti

Numai că, peste noapte, aceste planuri logice şi frumoase ale pemepiştilor doljeni au fost date peste cap de insidiosul deputat Petre Petrescu, cel proaspăt rămas fără partid după ce a fost debarcat din fruntea filialei doljene a PSRo. „Totul a durat doar două zile. Cineva de aici, de la centru, a intervenit pentru el şi i-a organizat o întâlnire cu Eugen Tomac. Cei doi se cunoşteau de prin Parlament. Tomac a mers cu el la Băsescu şi l-a propus. Şefu` a spus pe loc da şi aşa s-a scris istoria desemnării preşedintelui PMP Dolj“, ne-a declarat unul dintre puţinii parlamentari ai formaţiunii lui Băsescu.

Paradoxal, niciun lider craiovean al partidului nu a fost consultat cu privire la acest dictat băsescian. „Pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Am fost doar informaţi. Acum, că decizia este luată şi va fi pusă în aplicare la sfârşitul acestei săptămâni, ce mai putem spune? Oricum, nu cred că se poate să ne fie mai rău decât cu Gelu Vişan, aşa că, din punctul acesta de vedere, măcar este un pas înainte. Aşteptăm să ne întâlnim şi noi cu domnul Petrescu, să vedem exact care sunt planurile domniei sale. Există o grămadă de incertitudini şi doar un lucru sigur: la alegerile parlamentare din toamnă vom avea un scor mult mai bun decât la cele locale. Măcar de data această vom trage toţi în aceeaşi direcţie“, ne-a „şoptit“, sub protecţia anonimatului, unul dintre membrii filialei doljene. Dincolo însă de aceste cuvinte, se pare că numirea de la Bucureşti a lui Petre Petrescu nu a fost privită cu ochi buni de „urmaşii“ lui Gelu la Craiova. Se pare că Nelu Groza ar fi fost chiar la un pas de a-şi da demisia, decepţionat pe bună dreptate că este sărit din schemă, având în vedere faptul că, alături de Dan Păloiu, a fost printre puţinii pemepişti care s-au zbătut în campania electorală, el obţinând şi câteva rezultate excelente. Totuşi, Groza a revenit la sentimente mai bune, după cum spun surse din filială, şi s-a arătat dispus să coopereze cu Petrescu în numele unui rezultat onorabil în toamnă.

În cazul în care această „grefă“ impusă de la centru va reuşi, putem spune cu adevărat că a luat fiinţă a treia forţă politică la Dolj. Petre Petrescu, recunoscut pentru influenţa electorală pe care o are în nord-vestul judeţului, acolo unde se situa colegiul uninominal pe care a candidat de două ori, alături de Nelu Groza, un vechi liberal cu trecere în multe comune ale judeţului, şi Dan Păloiu, fost pedist de frunte şcolit sub pulpana lui Radu Berceanu, se constituie într-un trident redutabil din punct de vedere electoral. Dacă se va reuşi găsirea unei persoane cu suficientă notorietate şi credibilitate la nivelul Craiovei, atunci nu este deloc exclus ca PMP Dolj să atingă pragul de 10% în judeţ, ceea ce ar fi un scor istoric la nivelul întregii ţări. Însă mai e mult până departe...

 

Petrescu ar vrea deputat, dar poate i se propune locul unu la Senat

Petre Petrescu este un fost pesedist de frunte care a părăsit filiala doljeană a partidului după un conflict deschis cu actualul lider, deputatul Claudiu Manda. El a fost preluat

„din zbor“ de Mircea Geoană şi pus lider la Dolj al PSRo cu încuviinţarea deputatului Florentin Gust. Numai că Petrescu nu s-a făcut remarcat prin prea multe lucruri pozitive cât timp a condus filiala şi, ca atare, a fost repede schimbat din funcţie. Cum domnia sa pare că îşi doreşte un nou mandat de deputat, este de înţeles de ce caută adăpost la cârma pemepiştilor doljeni. Cu puţin noroc la nivel central şi cu locul întâi pe lista de deputaţi la Dolj, Petre Petrescu are toate şansele să ne mai reprezinte interesele timp de patru ani în Camera Deputaţilor. Numai că socoteală de acasă s-ar putea să nu se potrivească la fix cu cea de la târg... De ce nu, este posibil ca deputatului să i se propună locul întâi pe lista de Senat a partidului, iar primul pe lista de deputaţi să rămână Nelu Groza, având în vedere aportul pe care l-a avut la dezvoltarea filialei judeţene.

 

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin