Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 575 | 14 Decembrie 2016
Peste 60% dintre votanţii din judeţ au ales PSD

Doljul - „cetatea roşie“

Aşa după cum conducerea filialei se aştepta încă dinaintea debutului campaniei electorale, PSD Dolj a obţinut un scor record la alegerile din 11 decembrie. Mai exact, social-democraţii au strâns peste 60% din voturile exprimate, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. Graţie acestui rezultat, unul apropiat chiar de cel înregistrat de USL în urmă cu patru ani, organizaţiei conduse de Claudiu Manda îi revin 9 mandate din totatul celor 14 alocate judeţului Dolj. Astfel, social-democraţii vor avea şase deputaţi şi trei senatori în viitorul Legislativ, adică de trei ori mai mulţi parlamentari decât adversarii de la PNL.

de Dan Olteanu

Una dintre cele mai puternice organizaţii din ţară, PSD Dolj şi-a respectat din nou blazonul şi a livrat una dintre cele mai impresionante victorii politice din ultimii ani. O victorie considerată drept „istorică“ dacă ne gândim că social-democraţii au obţinut 61,16% din voturi la Camera Deputaţilor şi 60,36% la Senat. De menţionat este şi faptul că, spre deosebire de alţi ani, atunci când au mers alături de UNPR, PNL sau PC, pesediştii doljeni s-au prezentat singuri în faţa electoratului. În urma acestui rezultat, pesediştilor le revin şase mandate de deputaţi din cele zece şi două mandate de senatori dintr-un total de patru. Acestora din urmă li se va mai adăuga însă un al treilea mandat de senator pe care PSD Dolj îl va obţine în urma redistribuirii. Astfel, din noul Legislativ vor face parte Lia Olguţa Vasilescu, Ion Călin, Alina Tănăsescu, Alexandra Presură, Florinel Stancu şi Eliza Peţa la Camera Deputaţilor, în vreme ce în Senat vor merge Claudiu Manda, Radu Preda şi Lavinia Craioveanu.

 

Liberalii doljeni, rezultat dezamăgitor

Dacă PSD aproape că a repetat scorul USL din 2012, liberalii doljeni s-au întors la scorul lor tradiţional, cel de dinainte de unirea cu PDL. Astfel, deşi sperau la un rezultat de peste 30 de procente, peneliştii au obţinut abia 17,39% la Camera Deputaţilor şi 17,8% la Senat, situându-se sub scorul înregistrat de PNL la nivel naţional. Tocmai din acest motiv, după prima distribuire a mandatelor, PNL a obţinut un singur mandat de deputat, la care se vor adăuga încă unul de deputat plus unul de senator, obţinute la redistribuire. Aşa se face că, din partea PNL Dolj, în viitorul Parlament vor merge Nicolae Giugea şi Ionuţ Stroe în Camera Deputaţilor şi Mario Ovidiu Oprea la Senat.

 

Nu e Ică, ci Cupă

La nivelul judeţului, locul al treilea a revenit ALDE, organizaţia condusă de Ion Cupă reuşind să-şi consolideze scorul obţinut la alegerile locale din luna iunie. Astfel, ALDE a obţinut 5,52% din voturi la Camera Deputaţilor şi 6,37% la Senat, rezultat peste cel înregistrat de partidul lui Călin Popescu -Tăriceanu la nivel naţional. În ciuda aşteptărilor conducerii filialei, care înainte de campania electorală vorbea de un scor din două cifre şi trei mandate de parlamentari, liberal-democraţii doljeni vor trimite un singur om în Parlament. Nu este vorba despre ex-pesedistul Florea „Ică“ Voinea, care, în pofida unui scor neaşteptat de mare obţinut la nivelul municipiului Craiova, a pierdut cursa redistribuirii, ci despre preşedintele filialei, Ion Cupă, cel care a ocupat poziţia întâi pe lista pentru Camera Deputaţilor.

 

Surpriza USR

De departe cea mai mare surpriză a venit din partea USR Dolj, organizaţie nou-înfiinţată şi care, exceptând tradiţionalele afişe electorale, a lipsit aproape cu desăvârşire din peisaj în această campanie. Chiar şi-aşa, oamenii lui Nicuşor Dan au obţinut 5,25% din voturi la Camera Deputaţilor şi 5,37% la Senat. Astfel, deşi mai toate pariurile mergeau spre PMP, este aproape sigur că USR Dolj va trimite un deputat în viitorul Legislativ. Este vorba despre Adrian Claudiu Prâsnel, absolvent al MIT (Massachusetts Institute of Technology), un tânăr proaspăt intrat în politică şi care a declarat că, dacă va ajunge parlamentar, îşi doreşte să facă parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

 

„Băsiştii“ au rămas pe dinafară

În ciuda unui optimism nejustificat afişat la începutul campaniei electorale, reprezentanţii PMP Dolj au ratat şansa de a trimite pe cineva în Parlament.

Astfel, în urma unei campanii şterse, prea puţin vizibilă în raport cu aşteptările, oamenii lui Traian Băsescu au obţinut 5,1% din voturi la Camera Deputaţilor şi de 4,89% la Senat. Prea puţin pentru a putea spera la obţinerea vreunui mandat în urma redistribuirii.

 

Conform datelor Biroului Electoral Central, în Dolj s-a înregistrat o prezenţă la vot de 45,06%, adică 260.439 de voturi din numărul celor înscrişi pe liste, mult peste media naţională, care a fost de 39,49%.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin