Click for Craiova, Romania Forecast
Sport | Numarul 492 | 29 Aprilie 2015
Secția de fotbal-tenis a CSS Chimia a dat doi jucători de echipă națională

Doi vâlceni de şapte medalii de aur

Una dintre cele mai dezvoltate secţii ale Clubului Sportiv Şcolar (CSS) Chimia Râmnicu Vâlcea este cea de fotbal-tenis. Sport cunoscut în România mai mult în curtea blocului sau pe maidane (uneori chiar şi pe terenurile de sport ale şcolilor), tenisul cu piciorul a adus la Vâlcea, anul trecut, nu mai puţin de şapte medalii mondiale. Secţia vâlceană este condusă de fostul fotbalist de Divizia A, Cristian Lazăr. Anul acesta, după doar trei etape competiţionale, secţia de fotbal-tenis a CSS Chimia Râmnicu Vâlcea se clasează pe locul trei în campionatul naţional.

de Crişu Popescu

Lucian Purice şi Marius Stoenică au cucerit, îmbrăcând tricoul tricolor, nu mai puţin de şapte medalii de aur la Campionatul Mondial de Fotbal-Tenis organizat la Limassol, în Cipru, între 18 şi 24 octombrie 2014. Purice este legitimat la CSS Chimia Râmnicu Vâlcea de trei ani, iar Stoenică doar de doi. Ambii se pregătesc sub comanda fostului jucător de Divizia A, Cristian Lazăr, antrenorul secţiei de tenis cu piciorul. Purice este recordmen, cucerit la Limassol patru medalii de aur (la simplu, dublu, triplu şi mixt), iar Stoenică a câştigat trei medalii de aur (la simplu, dublu şi under 21). Performanţele foarte bune ale celor doi vâlceni au completat participarea deosebită a naţionalei României, care a venit din Cipru cu 12 medalii de aur din 13 posibile. Începând cu anul 2015, încă un membru al lotului naţional a fost legitimat la Vâlcea. Este vorba de Adrian Gherghel care a făcut parte din echipa de la Limassol, anul trecut, pe când nu era sportiv al CSS Chimia. Etapele campionatului naţional de fotbal-tenis se desfăşoară lunar, de câte o echipă participantă. La Vâlcea va fi organizată etapa a VIII-a, în luna august.

 

Tradiţie începută de Ciprian Ivancu

„Pionieratul” în fotbal-tenis profesionist la Vâlcea se leagă de numele lui Vasile Chiriac, cel care a înfiinţat secţia privată de la Govora. „Pe mine m-a chemat domnul director Dumitru Drăguţă să organizez şi să conduc secţia de fotbal-tenis a CSS Chimia. M-a ajutat Vasile Chiriac, patronul de la Divastar, care l-a adus de la Lupeni la Vâlcea pe cel mai bun jucător din România, de la acea perioadă – vorbim de 2007, 2008 –, Ciprian Ivancu. Vasile l-a angajat pe Ivancu la Divastar, iar acesta a făcut mari performanţe pentru Vâlcea. I se spunea „regele” tenisului cu piciorul, era campionul absolut la simplu. În acea perioadă am avut o „garnitură” foarte bună la Vâlcea, dintre care îi mai pot enumera pe George Drăguşin, Ion Bărbuţ, Mădălin Olariu, Alexandru Roşca, Alex Bogdan Omeag (actualul arbitru). Alături de ei mai jucam şi eu, din când în când. Ne clasam printre primii în campionatul naţional, dar Ivancu era mereu în frunte la competiţiile de simplu” a declarat Cristian Lazăr.

 

Semifinală europeană văzută de pe banca de rezerve

Cristian Lazăr a jucat fotbal de mare performanţă în primul eşalon al fotbalului românesc. Este originar din Curtea de Argeş şi şi-a făcut junioratul la una dintre cele mai bune şcoli descoperitoare de talente din România: FC Argeş. A plecat din Piteşti fiindcă a satisfăcut stagiul militar la Râmnicu Vâlcea. Între 1983 şi 1989 a făcut parte din echipa Chimiei, jucând fundaş central. „La un amical al Chimiei contra celor din Curtea de Argeş, dinamovistul Florin Cheran, secundul lui Mircea Lucescu, a întrebat cu referire la mine: „Cine e mă, ăla?!” În câteva zile mi-am făcut bagajele şi am fost transferat la Dinamo Bucureşti”. La formaţia bucureşteană, Lazăr a jucat un singur sezon competiţional. A marcat de două ori în cele 17 meciuri în care-a fost trimis pe teren de Lucescu. I-a fost greu să prindă un post de titular în prima echipă, fiindcă în acel an Dinamo dădea zece fotbalişti la lotul echipei naţionale. A stat pe bancă la dubla cu Anderlecht Bruxelles, din semnifinalele Cupei Cupelor, unde Dinamo a fost eliminată din competiţie. „Am ratat enorm la Bucureşti, am văzut de pe bancă acel meci, dar nu am să-l pot uita niciodată. Cu puţin noroc, jucam şi noi o finală europeană”, rememorează Lazăr.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin