Click for Craiova, Romania Forecast
Dezvaluiri | Numarul 484 | 25 Februarie 2015
Cristian Buican și Sorin Zamfirescu, suspectați de conflict de interese

Doi deputaţi de Vâlcea sunt cercetaţi de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trimis o adresă oficială Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, prin care anunţă că urmează să fie cercetaţi nu mai puţin de 47 de aleşi, suspectaţi de conflict de interese. Printre ei se află şi doi vâlceni: deputatul Cristian Buican, secretarul Camerei Deputaţilor, şi fostul deputat Sorin Zamfirescu.

de Crişu Popescu

Co-preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Vâlcea, deputatul Cristian Buican, figurează pe o listă (la poziţia 7) de parlamentari cercetaţi de ANI. Adresa trimisă de agenţie specifică faptul că vor fi cercetaţi deputaţii bănuiţi că şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. „Nu am nicio emoţie. Sunt reclamaţii făcute de unii «prieteni». Dar au o bucurie scurtă, fiindcă eu nu am nicio emoţie. Legea spune clar că nu ai voie să-ţi angajezi rudele până la gradul II inclusiv şi afinii, iar eu nu mi-am angajat nicio rudă mai apropiată de gradul V” - a declarat Cristian Buican. Co-preşedintele PNL Vâlcea se referă la nepoatele sale, Carmen Maria Buican şi Iulia Elena Buican (fiicele vărului său primar). Potrivit declaraţiilor lor de avere, prima a fost angajata cabinetului de parlamentar în perioada 28 august - 9 septembrie 2012, iar cealaltă între 28 august şi 12 decembrie 2012. Dacă la acest caz se referă inspectorii ANI, conform legii, Buican nu va putea fi declarat în conflict de interese, cele două fiind rude de gradul V cu parlamentarul. Liderul liberal se află la al doilea mandat de deputat.

 

Sorin Zamfirescu şi-ar fi  angajat fiul la propriul cabinet parlamentar

Dacă în cazul deputatului Cristian Buican situaţia nu pare gravă, deoarece şi-a angajat rudele de gradul V, ceea ce nu contravine legii, în ce-l priveşte pe Sorin Zamfirescu, fost parlamentar al Partidului Democrat Liberal (PDL),  lucrurile se complică. În legislatura 2008 - 2012, acesta a fost deputat pe colegiul Râmnicu Vâlcea-Nord, iar inspectorii  ANI l-au trecut pe listă (la poziţia 45) pe motiv că, în perioadele 21 septembrie -15 octombrie 2009, 15 octombrie 2009 - 15 martie 2011 şi 15 martie 2011 - 1 decembrie 2011, la cabinetul său parlamentar a lucrat Radu Zamfirescu. Potrivit unor surse din anturajul familiei Zamfirescu,  Radu este fiul cel mic al fostului deputat. Până la închiderea ediţiei acesta nu a putut fi contactat. 

 

Parlamentarii riscă şi condamnări cu suspendare

În adresa ANI se cer lămuriri cu privire la persoanele angajate la birourile parlamentare, cererile de angajare, contractele individuale de muncă, actele adiţionale la contractele individuale de muncă survenite pe parcursul mandatului şi veniturile realizate de persoana angajată. Parlamentarii care vor fi declaraţi în conflict de interese vor fi trimişi în judecată şi pot primi minimum şase luni de condamnare cu suspendare. De asemenea, nu vor mai putea primi o funcţie publică timp de trei ani, iar persoanele angajate vor fi obligate să returneze sumele încasate.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin