Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 413 | 2 Octombrie 2013

Direcţia Silvică Dolj, în război cu hoţii de lemne

Pregătirea pentru sezonul rece presupune, pentru cei mai mulţi dintre doljenii din mediul rural, procurarea timpurie a lemnelor pentru foc, dar sunt şi persoane care au dat iama în pădurile judeţului defrişând hectare întregi de copaci după cum i-a tăiat capul. Această din urmă practică, cu tradiţie în toate judeţele din Oltenia, le-a dat bătăi de cap reprezentanţilor Direcţiei Silvice Dolj  şi în acest an, şansele ca fenomenul să fie eradicat fiind aproape inexistente. Deşi Codul Silvic prevede pedepse pentru cei prinşi pe picior greşit, specialiştii susţin că din cauza sărăciei furturile de lemne nu vor dispărea prea curând. La nivelul judeţului Dolj, în prima jumătate din acest an, cele mai mari pagube au fost produse la Ocolul Silvic Sadova (103 mc) şi la cel din Poiana Mare (81 mc).

de Octavia Hantea

Datele oficiale ale Direcţiei Silvice Dolj arată că în primul semestru din acest an au fost defrişate, în judeţul nostru, suprafeţe întregi de pădure, constatându-se un volum total tăiat ilegal de 648 mc. Reprezentanţii instituţiei susţin că, deşi situaţia pare a fi ceva mai bună, comparativ cu anii anteriori, autorităţile competente au fost nevoite să intensifice acţiunile de control, rezultatele nefiind tocmai pe placul acestora. 

 

Sărăcia nu ţine cont de Codul Silvic

Este cunoscut faptul că apariţia Codului Silvic a presupus, automat, introducerea pedepsei cu închisoarea pentru distrugerea pădurilor, numai că acest aspect nu-i sperie foarte tare pe doljeni. Se pare că sărăcia, resimţită în special în mediul rural, îi face pe mulţi dintre aceştia să-şi asigure lemnele pentru iarnă, dând iama în pădurile din împrejurimi. Acţionând la ceas de seară sau chiar în toiul nopţii, aceştia văd în pădure un mijloc de subzistenţă, tăierea abuzivă a copacilor devenind astfel un act de disperare a unui om care nu-şi poate lăsa familia să moară de foame (existând cazuri când lemnul este vândut) sau de frig (când lemnul este folosit în scop personal).

 

Se fură şi din pădurile statului, şi din cele private

Conform ultimului bilanţ întocmit de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Dolj, în primul semestru al acestui an s-au făcut nu mai puţin de 287 de controale, dintre care 209 în fondul forestier public şi 78 în cel privat. “Din acest total, patru verificări au fost dispuse ca urmare a petiţiilor primite la DS Dolj de la alte instituţii sau persoane fizice şi şase controale au fost din categoria celor tematice. În afara controalelor de fond, au fost executate 33 de controale parţiale, acolo unde situaţia a impus acest fapt”, a precizat directorul DS Dolj, Eugen
Geoancă.

 

Ceva mai bine, comparativ cu anii trecuţi

Comparativ cu ultimii doi ani, volumul de lemne tăiate după ureche a mai scăzut, fie că vorbim despre pădurile aparţinând statului, fie despre cele private. “Volumul tăiat ilegal din fondul forestier public administrat de DS Dolj la trimestrul II al anului 2013 este în scădere, comparativ cu anii anteriori, faţă de 927 mc în aceeaşi perioadă a anului 2012 şi 859 mc în aceeaşi perioadă a anului 2011. În ceea ce priveşte tăierile ilegale din fondul forestier privat administrat de DS Dolj, la trimestrul II al anului 2013 s-a înregistrat un volum provenit din tăieri ilegale de arbori de 73 mc, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anilor anteriori”, a completat Geoancă.

 

Cele mai mari pagube, în Sadova

Deşi volumul total tăiat ilegal a scăzut faţă de anii anteriori, pe parcursul acestui an au fost intensificate activităţile pe linia constatării faptelor ilegale şi întocmirea documentelor de sancţionare a acestora. Cei mai activi doljeni, din punct de vedere al defrişărilor, s-au dovedit a fi cei din Sadova (pagube de 33.908 lei), Poiana Mare (pagube de 21.000 de lei) şiCraiova(15.669 de lei). La polul opus se situează localităţile Segarcea, Filiaşi, Calafat şi Perişor, aici volumul de lemne tăiate ilegal nefiind mai mare de 25 mc. 

 

Infracţiunile, în creştere

Pentru aceste pagube, autorităţile au făcut propunerile de recuperare a prejudiciilor şi de sancţionare a celor vinovaţi. Potrivit directorului DS Dolj, starea infracţională şi contravenţională din anul curent este în creştere faţă de anul 2012, înregistrându-se în primele şase luni ale anului 2013 un număr de şapte infracţiuni şi 251 contravenţii pentru tăieri ilegale de arbori, cu un număr de 58 contravenţii şi o infracţiune mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Plângeri penale

În marea majoritate a cazurilor, pentru contravenţii repetate s-au aplicat prevederile legale, formulându-se de către ocoalele silvice plângeri penale împotriva contravenienţilor ce se fac vinovaţi de producerea acestor fapte. “Cele mai frecvente cazuri s-au înregistrat la OS Poiana Mare, unde au fost transmise către Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat un număr de 15 astfel de plângeri penale.  Avem persoane din comuna Piscu Vechi şi din comuna Ghidici care au fost sancţionate contravenţional în repetate rânduri pentru tăieri ilegale de arbori în cursul anilor 2012-2013, formulându-se de către Ocolul Silvic Poiana Mare plângeri penale pentru aceste fapte”, a conchis Geoancă.

 

70.000 de hectare de pădure

De precizat că Direcţia Silvică Dolj a administrat la sfârşitul anului 2012 o suprafaţă de 68.540 ha fond forestier, din care 60.255 ha fond forestier public şi 8.285 ha fond forestier privat. La sfârşitul semestrului I al anului 2013 această suprafaţă a crescut la 69.210 ha, pe fondul creşterii fondului forestier privat administrat pe bază de contracte de prestări servicii silvice.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin