Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 492 | 29 Aprilie 2015

Direcţia Agricolă Vâlcea rămâne cu doar doi specialişti

Noua reorganizare a Ministerului Agriculturii lasă Direcţia Agricolă Vâlcea cu doar doi specialişti, restul trecând sub conducerea administraţiei centrale. Şeful DAV, Marin Cernătescu, a prezentat noua situaţie în cadrul unei şedinţe de Consiliu Prefectural, atunci când directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a făcut apel la celelalte instituţii, împotriva epidemiei bolii limbii albastre (Bluetongue). Potrivit unui raport oficial, în Vâlcea s-au înregistrat 206 focare de Bluetongue, fapt care a dus la moartea a 832 de animale.

de Crişu Popescu

În şedinţa Colegiului Prefectural, directorul DSVSA, Mihai Miclea, a cerut ajutorul altor instituţii judeţene pentru combaterea unor eventuale noi focare ale bolii limbii albastre. Una dintre instituţiile care în mod normal ar trebui să colaboreze cu DSVSA în această problemă este Direcţia Agricolă. Şeful acesteia, inginerul Marin Cernătescu, a avut o luare de poziţie îngrijorătoare în timpul şedinţei. Astfel, Cernătescu a explicat clar şi la obiect greutăţile prin care urmează să treacă Direcţia Agricolă. Conform reorganizării din Ministerul Agriculturii, Direcţia Agricolă Vâlcea va pierde nu mai puţin de 14 specialişti. Este vorba de salariaţii unităţii Fitosanitare, în număr de şapte, şi de salariaţii care se ocupau cu inspecţia, în cadrul Direcţiei (alţi şapte). Cei 14 vor trece din subordinea directorului Direcţiei Agricole în subordinea directă a ministerului. „Noi mai rămânem la Vâlcea cu doi specialişti, trei contabili, un şofer, un jurist, un economist şi directorul. Asta în condiţiile în care noi trebuie să eliberăm şi atestatele de producător, pe tot cuprinsul judeţului. Şi suntem solicitaţi zilnic în mai multe localităţi. Dar vom face tot ce este posibil să ne ridicăm la nivelul cerinţelor”, a declarat Cernătescu. La auzul acestor pertinente precizări, prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a răspuns în doi peri: „Acum n-o să stăm să bocim!” Dialogul dintre cei doi a continuat cu replici de bun simţ venite din partea directorului Direcţiei Agricole, care a susţinut că nu boceşte, ci că a prezentat realitatea în Colegiul Prefectural.

 

Direcţia Agricolă, retrogradată la rang de oficiu

Reorganizarea Ministerului Agriculturii „îngroaşe” rândurile conducerii centrale care va avea... 30 de directori. „Eu nu mai pot face politica agricolă a judeţului aşa cum cred eu de cuviinţă, conform pregătirii mele. Având doar doi specialişti în subordine, nu mi se mai poate cere aşa ceva. Totuşi, nu vreau să reiasă că mă plâng. Sunt nişte acte normative la care ne supunem cu toţii”, am mai menţionat Marin Cernătescu. Surse interne confirmă că Direcţia Agricolă Vâlcea se va desfiinţa, întrucât Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) va transforma instituţia în oficiu. Iar Cernătescu nu va mai îndeplini funcţia de director, ci pe aceea de şef oficiu.

 

250.000 de lei, despăgubiri pentru proprietarii animalelor moarte

În perioada 25 august 2014-20 martie 2015, DSVSA Vâlcea a avut de înfruntat 206 focare al bolii limbii albastre. Dintre acestea, 130 s-au înregistrat la bovine şi 76 la ovine. Focarele s-au întins în 52 de comune (125 de sate), majoritatea din sudul judeţului Vâlcea. Suspecte ca fiind contaminate de Bluetongue au fost 172 de bovine (dintre care au murit 51), 794 de ovine (dintre care au murit 794) şi 23 de caprine (dintre care au murit 15). DSVSA a întocmit şi dosarele pentru despăgubiri, astfel s-au plătit 86.690 de lei, sumă împărţită între proprietarii a 38 de bovine şi 165.512 lei, au fost daţi pentru 477 de ovine şi caprine care au murit în urma epidemiei. Nu au primit despăgubiri cei care n-au alertat la timp medicii veterinari şi cei care aveau animalele mutate în altă localitate, fără formele prevăzute de lege. „S-au eliminat clinic toate animalele suspecte şi au fost tratate simptomatologic cele cu semne clinice de boală. Au fost recoltate numeroase probe de laborator şi s-au făcut dezinsecţii în toate focarele”, a declarat şeful DSVSA Vâlcea, Mihai Miclea. Boala limbii albastre nu este contagioasă, ea transmiţându-se prin culicoide (musculiţele înţepătoare).

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin