Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 492 | 29 Aprilie 2015
Din 2017, locuitorii municipiului nu vor mai fi nevoiți să consume apă din Jiu

Craiova: Vine apa de Izvarna!

Primăria Craiova, prin Compania de Apă, a semnat miercuri contractul pentru proiectarea și întocmirea documentațiilor de atribuire a contractelor de lucrări care vizează aducțiunea de apă Izvarna – firul II. Lucrările la conducata care va asigura necersarul de apă potabilă pentru capitala Olteniei ar urma să înceapă în prima partea a anului viitor și ar trebui să fie gata la finalul anului 2017.

Conform primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, proiectul firul II al conductei Izvarna – estimat la peste 123 de milioane de euro – este cea mai mare investiție făcută în Craiova în ultimii 60 de ani. Totodată, edilul spune că aceasta este și cea mai mare sumă atrasă de o autoritate locală din România din bugetul Ministerului Mediului alocat acestui sector.

Investiția își are originile la nivelul anilor 1957-1958 când au început demersurile necesare în scopul realizării acesteaia pentru nevoile orașului – datorate de ritmul de dezvoltare economică, industrială și urbană. În cadrul acestei investiții s-au efectuat, între anii 1964-1967, lucrări de anvergură, cuprinzând, în principal, captarea ccelui mai mare izvor de formațiuni costice din România (1.000 – 1.100 litri pe secundă) și o adâncime magistrală cu diametrul de un metru și o lungime de 117 km – cea mai lungă din țară. Olguța Vasilescu spune că realizarea firului II de aducțiune era o necesitate deoarece actuala conductă și-a depășit cu mult termenul de exploatare, motiv pentru care au existat numeroase probleme care au afectat furnizarea apei potabile. „Conducat este veche și mereu apar probleme. Aveam mare nevoie, și eu am insistat pentru acest proiect, să realizăm firul doi. Și iată că am reuși să obținem finanțarea necesară. Este vorba despre cea mai mare investiție din ultimii 60 de ani în Craiova și care se ridică la 123.640.000 de euro, fără TVA. Când va fi gata, firul II va asigura alimentarea cu apă de calitate pentru 385.933 de locuitori, adică suficient pentru a acoperi necesarul orașului. Și vorbim despre o apă de o calitate superioară care are un chimism apropiat apei plate. Aceasta nu necesită tratare, ci numai dezinfecție cu doze reduse de clor“, a declarat primarul Craiovei care a adugat că, în prezent, niciun craiovean nu primește la robinet apă doar de Izvarna, ci o combinație a acesteia cu apă din Jiu.

 

Odată cu apa vine și canalizarea

Pentru exercițiul bugetar 2014-2020, municipalitatea și-a propus ca, pe lista investițiilor prioritare, să intre și introducerea sistemului de canalizare pe absolut toate străzile din municipiu. Este vorba despre aproximativ 140 de km de rețea, plus stații de pompare, valoarea investiției fiind estimată la peste 25 de milioane de euro. „După cum am promis, vreau ca absolut toți craiovenii să beneficieze de apă și canalizare. Noi vom face totul pentru acestei promisiuni, dar este necesar ca locuitorii din cartierele nou apărute să înțeleagă că trebuie să fie de acord cu trecerea străzilor din proprietate privată în cea publică. Nu putem face investiții pe terenuri private. Majoritatea au înțeles acest lucru, dar mai există cazuri în care proprietarii lor se așteaptă să le dăm bani pentru a le putea face canalizare, lucru care nu se va întâmpla“, a mai spus primarul Craiovei.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin