Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 492 | 29 Aprilie 2015

CJ Dolj cere un împrumut de 48 de milioane de lei de la Ministerul Finanțelor

Consilierii județeni au aprobat în ședința de joi contractarea unui împrumut în valoare de peste 48 de milioane de lei necesar pentru asigurarea cofinanțării și cheltuielilor neeligibile la proiectele cu finanțare din fonduri europene.

Împrumutul, cu o maturitate de maximum 15 ani, va fi contractat de la Ministerul Finanțelor Publice, în baza unei ordonanțe adoptată de Guvernul României la începutul acestui an și va avea o dobândă fixă de 3%, plus ROBOR calculată la trei luni. „Aveam nevoie de acest împrumut pentru că avem foarte multe proiecte în derulare cărora trebuie să le asigurăm partea noastră de finanțare. Inițial, luasem în considerare să mergem pe un împrumut de la o bancă, dar, apoi, în luna martie, a apărut această ordonanță care dă posibilitatea autorităților locale să contracteze împrumuturi de la Ministerul Finanțelor pentru derularea proiectelor cu finanțare externă. Sper că ni se va aproba întreaga sumă pe care o solicităm – de 48.157.000 de lei – pentru că știu că există un plafon și foarte multe autorități din țară sunt interesate datorită dobânzii foarte avantajoase“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a mai spus că, dacă suma aprobată va fi mai mică decât cea solicitată, ea va fi completată cu un împrumut clasic. „Probabil că nu vom ajunge acolo deoarece noi am luat în calcul sumele maxime de care avem nevoie pentru realizarea proiectelor, dar urmează licitațiile unde, desigur, costurile vor scădea și, implicit, și suma de bani de care avem nevoie va fi mai mică“, a mai spus Ion Prioteasa.

 

Proiectele cu finanțare extrenă nerambursabilă pentru care este nevoie de împrumut sunt:

  • Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției în caz de dezastre în zona transfrontalieră – 429.000 de lei
  • Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa – 200.000 de lei
  • Sistem informatic privind gospodăriile și exploatațiile agricole din județul Dolj – 135.000 de lei
  • Implementarea unui sistem integrat de e-administrare la nivelul CJ Dolj și a unor UAT-uri din județul Dolj – 134.000 de lei
  • Sistem informatic geografic de management agricol la CJ și UAT-uri – 132.000 de lei
  • Centrul turistic pentru agrement și sport Craiova – 8.370.000 de lei
  • Centrul Internațional Brâncuși – Centrul Turistic Interactiv – 17.318.000 de lei
  • Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj – 21.439.000 de lei

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin