Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 492 | 29 Aprilie 2015

CET Govora intimidează presa cu poliţia şi gardienii

Directorul comercial Doru Constantin a depus la IPJ Vâlcea o plângere în care semnalează împărţirea unor „manifeste” la adresa conducerii.

de Marielena Popa

Conducerea CET Govora a recurs la o manieră jalnică de a intimida presa care a semnalat ilegalităţi depistate de Curtea de Conturi la această societate cu capital de stat, posibile falsuri în declaraţiile de avere şi interese ale directorului Mihai Bălan&Co şi alte aspecte care ţin de activitatea economică. Directorul comercial Doru Constantin a depus, săptămâna trecută, o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea (IPJ), care a stârnit până şi ilaritatea poliţiştilor. În această plângere, Doru Constantin semnalează nici mai mult, nici mai puţin decât împărţirea unor „manifeste” pe domeniul „privat” al CET. „Manifestele” la care se referă directorul comercial şi prin care sugerează acte ilegaliste de tip interbelic sunt, de fapt, ediţii ale săptămânalelor regionale Indiscret în Oltenia, Săptămâna în Oltenia şi Ziarul de Vâlcea, distribuite legal în afara CET şi conform strategiilor de marketing ale publicaţiilor în cauză.

 

Au fost verificate camere de luat vederi şi luate declaraţii

Poliţia municipiului Râmnicu Vâlcea a repartizat acest caz lui Ştefan Ruscu. Cu o grabă suspectă şi confundând un manifest cu un ziar, acesta început cercetările la CET în ziua următoare depunerii plângerii. Au fost verificate camerele de supraveghere, o parte dintre angajaţi au dat declaraţii, alţii au refuzat pe motiv că această anchetă nu are niciun temei. Dan Liţă, inspector de securitate al CET, este pus într-o situaţie inedită. Materiale din Săptămâna în Oltenia şi Jurnal Vâlcean o vizau pe soţia sa, Ioana Liţă, inspector Resurse Umane la CET. Aşadar, Liţă este anchetat pe motiv că nu a fost suficient de vigilent încât să împiedice distribuirea unor articole care îi criticau consoarta. „Nu înţeleg în baza cărei legi se face cercetare, aştept să mi se comunice. Sâmbătă am fost sunat să dau declaraţie. Consider că această cercetare este un abuz în serviciu din partea poliţiei”, spune Dan Liţă.

 

Comisar-şef Florian Marin: „Cercetările de până acum nu confirmă faptele sesizate”

Comandantul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, comisar-şef Florian Marin, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că verificările de până acum nu confirmă cele sesizate. „Este vorba despre o plângere către poliţie în care se semnalează distribuirea de manifeste, fără să se facă referire la cineva. Din constatările de până acum, este vorba despre Săptămâna în Oltenia, Indiscret în Oltenia şi Ziarul de Vâlcea. Sunt verificări, nu se fac cercetări. Dar verificările de până acum au stabilit că nu este vorba despre niciun manifest, ci de ziare distribuite la poarta unităţii, în condiţiile economice pe care le-au ales ziarele respective, iar aceasta nu contravine legii. Firesc era ca doar în condiţiile în care s-ar fi distribuit ceva în incintă, personalul de pază să anunţe dacă era vorba despre manifestări în afara legii. Nu doresc să mă antepronunţ, dar într-o zi sau două se vor încheia cercetările, pentru că, din ceea ce rezultă până acum, nu se prea confirmă faptele sesizate”.

 

Neavând contraar-gumente, CET ia măsuri sporite de securitate la poartă

Marţi, 21 aprilie, şi miercuri, 22 aprilie 2015, Săptămâna în Oltenia şi Indiscret în Oltenia au publicat materialele „Raport devastator al Curţii de Conturi pentru managementul CET Govora”, respectiv „Conducerea CET Govora, afaceri suspecte în gaşcă”. De asemenea, în ediţia de luni, 27 aprilie, în Jurnal Vâlcean a apărut ancheta „ALARMANT! Cât au încasat ilegal din prime managerii de la CET, SERVCET şi PRELCET?“ , iar marţi, 28 aprilie, Săptămâna în Oltenia a titrat „Primăria Râmnicului a deblocat în ultimul ceas conturile CET Govora”. Dacă, după prima tranşă de materiale publicate şi distribuite, directorul comercial a făcut plângere la poliţie, în săptămâna următoare au fost luate măsuri ceva mai dure de securitate. Prin urmare, marţi, 28 aprilie, pe când Jurnal Vâlcean şi Săptămâna în Oltenia împărţeau ziare celor care ieşeau din schimb, mai mulţi gardieni au fost aduşi în parcare, lângă autobuzele în care s-au urcat angajaţii. Unul dintre gardieni s-a aşezat la limita dintre parcare şi stradă, iar alţii au supravegheat „operaţiunea” îmbrăcaţi civil, potrivit jurnaliştilor celor două publicaţii. „Un gardian ne-a spus că nu avem voie să dăm ziare, pentru că aşa s-a primit ordin de la conducerea societăţii. Ne-a mai spus că parcarea este domeniu privat. Ne-am aşezat în stradă, iar oamenii au venit singuri şi ne-au cerut ziare”, a declarat Adrian Pană, jurnalist de investigaţii la Săptămâna în Oltenia.

În cazul în care ar fi considerat că publicul nu este corect informat, conducerea CET ar fi putut uza de mijlocul dreptului la replică. Nu a făcut-o, pentru că nu poate nega existenţa rapoartelor Curţii de Conturi care constatau deficienţe ale actului managerial, nici primele încasate ilegal, şi nici nu mai poate schimba declaraţiile de avere şi interese în care se fac omisiuni grave. Vom reveni!

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin