Click for Craiova, Romania Forecast
Reportaj | Numarul 492 | 29 Aprilie 2015
Organizare deosebită a Arhiepiscopiei Râmnicului

Cel mai mare psaltist contemporan a concertat la Vâlcea

Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea („Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”) a fost ocazia unor evenimente deosebite din punct de vedere duhovnicesc şi cultural. Cel mai important interpret contemporan de muzică psaltică, grecul Theodoros Vassilikos, a susţinut un concert la Râmnicu Vâlcea. Evenimentele au continuat cu un pelerinaj şi o liturghie susţinută de un sobor de arhierei. Vâlcenii au răspuns bine la calendarul de organizare propus, prezentându-se într-un număr important la Arhiepiscopia Râmnicului.

de Crişu Popescu

Grecul Theodoros Vassilikos este cel mai important cântăreţ contemporan de muzică psaltică. Datorită relaţiei deosebit de bune pe care o are cu ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, interpretul a venit la Vâlcea pentru a susţine un concert extraordinar, cu ocazia hramului Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Nicolae” şi „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. Vassilikos a înregistrat cea mai mare colecţie de imnuri şi cântări ortodoxe din lume, lansând peste 200 de casete şi CD-uri, multe dintre ele fiind folosite ca material didactic pentru universităţile din Europa şi America. Renumitul psaltist a mai concertat de trei ori în România: Cluj-Napoca (2006) şi Bucureşti (2010). Sala Cinematografului „Geo Saizescu” din Râmnicu Vâlcea a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini care au vrut să-i asculte cântările lui Vassilikos.

 

Liturghie oficiată de zece ierarhi în prezenţa a mii de oameni

A doua zi, sâmbătă, 25 aprilie, a fost organizat la Arhiepiscopia Râmnicului un simpozion pe teme culturale şi duhovniceşti, inspirat din lucrările Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. Cu ocazia a 165 de ani a întronizării Sfântului Ierarh Calinic pe scaunul de Episcop al Vâlcii, au fost lansate un CD de cântări psaltice şi o lucrare editorială sub titlul „Carte de rugăciuni”. Au urmat Vecernia mare şi Litia, săvârşite de PS Emilian Lovişteanul, episcopul-vicar al Arhiepisopiei Râmnicului. La finalul slujbei, creştinii prezenţi au pornit într-un pelerinaj alături de preoţii din întreaga eparhie, prin Râmnicu Vâlcea. La pelerinaj au participat aproximativ 1.000 de persoane (credincioşi şi preoţi de pe cuprinsul întregului judeţ). Duminică, 26 aprilie, mai multe mii de oameni au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei conduşi de ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei. Alături de acesta au slujit ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, PS Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian, episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Andrei, episcopul Harghitei şi Covasnei, PS Visarion, episcopul Tulcei, PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi PS Emilian Lovişteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de Theodoros Vassilikos.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin