Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 389 | 10 Aprilie 2013
Paradox oltenesc: nava amiral a afaceriştilor craioveni îşi vinde sediul de sub sechestru ca să scape de faliment

Camera de Comerţ şi Industrie Dolj – autocomercializare cu strigare

Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Dolj a ajuns să-şi vândă sediul ultracentral ca să facă rost de bani să-şi plătească ratele. Ironia sorţii face ca instituţia să-şi vândă cartierul general de pe Brestei, ca să-şi achite creditul contractat în urmă cu câţiva ani pentru construirea celuilalt imobil pe care-l are în patrimoniu – Centrul Expoziţional Transfrontalier de pe Severinului, clădire evaluată de actuala conducere a CCI Dolj la aproximativ o treime din suma investită în construcţie. La ţanc cu anunţarea licitaţiei pentru vânzarea sediului de pe Brestei, Primăria Craiova dăruişte şi ea masa cu un sechestru nou-nouţ pe acelaşi sediu.

de Nicuşor Fota

Licitaţia de vânzare a sediului de pe Brestei a fost publicată pe site-ul camerei de comerţ. N-aveţi cum s-o rataţi: e prima ştire în homepage, imediat deasupra uneia în ton cu vremurile grele prin care trec membrii oameni de afaceri craioveni: “INSOLVENŢA, ALIAT SAU ADVERSAR? – Seminar gratuit pentru membri”.

Procedura demarată de CCI Dolj este una cel puţin ciudată. Mai întâi că nu e vorba de o clasică licitaţie pentru vânzarea unui bun, fie el şi sediu de cameră de comerţ, ci de una combinată, la care sunt acceptate atât oferte de cumpărare, cât şi de închiriere a imobilului. “Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, cu sediul în Craiova, str. Brestei nr. 21, organizează procedura de licitaţie deschisă, urmată de strigarea liberă a preţului, prin care: 1. Oferă spre închiriere imobilul situat în Craiova, str. Brestei nr. 21, cu o suprafaţă totală construită de 2.187,32 mp (2.052,24 mp suprafaţa utilă) şi regim de înalţime S+D+P+3 etaje. Preţul de pornire este de 18.468 euro/lună fără utilităţi 2. Ofera spre vanzare imobilul situat în Craiova, str. Brestei nr. 21, cu o suprafaţă totală construită de 2.187,32 mp (2.052,24 mp suprafaţa utilă) şi regim de înalţime S+D+P+3 etaje. Preţul de pornire este de 1.278.000 euro”, precizează anunţul publicat pe site.

 

Sediul licitat e un pic sechestrat

Ciudăţeniile nu se opresc însă aici. Asta pentru că, pe lângă licitaţia pe stil nou de vânzare/închiriere, numele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj mai figurează într-un document recent postat pe net: un document cu privire la instituirea sechestrului publicar pe site-ul primăriei Craiova. Este vorba de un “anunţ colectiv pentru comunicarea prin publicitate” datat 3 aprilie 2013 prin care Direcţia de impozite şi taxe a primăriei informează că au fost emise “acte administrative” pentru un număr de cinci contribuabili. Camerea de Comerţ şi Industrie Dolj figurează în acest anunţ la poziţia nr. 5, cu procesul-verbal de sechestru nr. 35927 din 4 martie 2013. Şeful DIT confirmă existenţa unei datorii a CCI Dolj către vistieria locală, fără a preciza însă cuantumul acesteia şi bunul pus sub sechestru. “Pot să vă spun că este vorba de sechestru pe un imobil. Nu vă pot comunica anume care este acesta, ori cuantumul datoriei. Este o procedură legală care va continua cu stabilirea unui evaluator pentru imobilul respectiv şi celelalte etape legale. Bineînţeles că se poate întâmpla foarte bine să-şi plătească datoria şi executarea silită să fie stopată”, a declarat Ionel Petrescu, directorul DIT.

 

2,5 miliarde de lei vechi – datoria la bugetul local

Directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Ştefan Voinea, spulberă însă misterul. “Este vorba despre aceeaşi clădire, cea de pe Brestei în care avem sediu. Cea pe care am scos-o la licitaţie. Trebuie să precizez că la data la care actuala conducere a CCI Dolj a fost instalată, anul trecut, am preluat datoriile existente înainte de venirea noastră: o datorie de peste 1 milion de euro către Garanti Bank, precum şi datorii de câte 2,5 miliarde de lei vechi către bugetul de stat şi către bugetul local. Este vorba în principal despre creditul pe care camera l-a luat pentru a finanţa construcţia Centrului Expoziţional de pe Severinului, care trebuie returnat, iar rata este de 16.000 de euro pe lună. Noi am angajat şi o firmă de audit, care ne-a dat doar două soluţii: infuzia de capital, care nu are şanse de materializare, şi vânzarea de active. Or, noi alte active nu avem. Decât sediul şi Centrul Expoziţional, care însă nu poate fi înstrăinat mai devreme de 2019, când expiră grantul pe care l-am avut de la Comisia Europeană”, a declarat Voinea..

 

Voinea: “Avem acceptul băncii şi sprijinul autorităţilor”

Şeful CCI Dolj nu vede un impediment în scoaterea la licitaţie a unui imobil pus sub sechestru de către primărie, convins fiind că edilii îşi vor da rapid acordul, de dragul stingerii debitului către bugetul local, imediat ce camera găseşte un cumpărător. “Noi avem acceptul băncii pentru vânzare. Din păcate, la momentul contractării împrumutului ipoteca s-a pus pe sediul nostru, nu pe centrul expoziţional pe care l-a finanţat. Avem şi sprijinul autorităţilor, iar conducerea primăriei a fost informată de demersurile noastre la întâlnirile pe care domnul preşedinte Dobre le-a avut cu doamna primar. E adevărat că nu avem şi un document din partea primăriei prin care să-şi dea acordul la vânzare, dar sunt sigur că, imediat ce vom avea o ofertă serioasă, vom obţine foarte repede acel document. Noi sperăm însă să nu fim nevoiţi să vindem, ci să găsim o firmă interesată de închirierea spaţiului, în aşa fel încât să putem achita în continuare creditul. Creditul luat pentru Centrul Expoziţional reprezintă problema principală, în comparaţie cu el celelalte datorii sunt nesemnificative, practic nu există. Oricum şi datoriile către consiliul local sunt legate tot de centru. E vorba de impozitul pe clădiri neachitat pe doi ani”, a spus Voinea.

 

CCI ar vrea o repartiţie de la primărie

Şeful portăreilor municipali are însă o altă părere. “M-am uitat şi eu pe site şi am văzut licitaţia. Bineînţeles că ei pot să anunţe ce vor şi să caute clienţi, dar de vândut nu cred că pot să vândă decât după ce îşi plătesc datoriile. Cine spune altceva e rupt de realitate sau nu cunoaşte legislaţia. Păi, de unde îşi iau certificatul fiscal obligatoriu la orice înstrăinare?”, spune Petrescu. Rămâne de văzut dacă CCI Dolj, care are de altfel printre membri destui oameni de afaceri craioveni numai buni de puşi în Top 300,  va reuşi să-şi găsească un chiriaş sau va fi nevoită să-şi vândă sediul. Ca variantă de rezervă în situaţia în care vor fi nevoiţi să-şi abandoneze sediul, cei de la CCI au planuri să ceară sprijin chiar de la instituţia care i-a potcovit cu sechestru. “Noi suntem ONG de interes public şi cred că primăria e şi obligată să ne pună la dispoziţie un spaţiu. Mai sunt şi alte variante: avem şi o colaborare foarte strânsă cu Universitatea, care ne-ar putea ajuta, şi rămâne şi varianta unui sediu închiriat de pe piaţă. Sperăm însă că nu se va ajunge acolo”, a mai spus Ştefan Voinea.

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin