Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 568 | 26 Octombrie 2016

Bursa tânărului cercetător, acordată pentru doi studenţi de aur ai Oltului

Ionuţ Voinicu şi Alexandru Duţă, prieteni şi colegi, ambii cu succese notabile aduse României la olimpiade internaţionale, se numără printre cei 11 studenţi din ţară declaraţi eligibili în cadrul programului naţional Bursa tânărului cercetător. Foştii elevi ai Colegiului Naţional „Ion Minulescu” vor primi burse de studii în domeniile chimio-farmaceutic şi medicină.

 

de Mihaela Bobaru

Doi studenţi slătineni se numără printre puţinii studenţi din toate centrele universitare din ţară şi din toate domeniile de cercetare care au obţinut Bursa tânărului cercetător, acordată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, finanţată în cadrul PNCDI III, Subprogramul 1.1 Resurse Umane. Ionuţ Bogdan Voinicu şi Alexandru Ionuţ Duţă, studenţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla“ Bucureşti, au obţinut câte o bursă de studii în domeniile chimio-farmaceutic, respectiv, medicină. Bursa se acordă printr-un program naţional cu scopul de a-i susţine pe absolvenţii de liceu cu rezultate excelente, obţinute la olimpiade internaţionale sau în competiţii internaţionale/globale de inovare (premii I, II, III/ medalii de aur, argint, bronz), în ultimii doi ani de liceu, în vederea pregătirii într-o instituţie de învăţământ superior din România pentru dezvoltarea unei cariere ştiinţifice. Cuantumul bursei este de 15.000 euro/echivalent lei pentru întreaga durată a bursei – 24 luni.

Studenţii slătineni sunt absolvenţi ai Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ Slatina, câştigători ai mai multor olimpiade şi concursuri, Ionuţ Voinicu fiind chiar şeful promoţiei 2015. Cel mai important rezultat obţinut de Ionuţ, în prezent student la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor – UPB, este locul III adus României împreună cu lotul naţional, cea mai bună clasare a ţării noastre din istorie, la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO) desfăşurată la Mysore (India) în 2013.
Prietenul său Alexandru Duţă a fost medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie desfăşurată la Aarhus (Danemarca) şi a adus României, împreună cu lotul naţional, prima medalie de aur din istoria participării la această competiţie.
Oltenii absolvenţi de liceu promoţia 2016 care doresc să obţină Bursa tânărului cercetător pot depune cereri pe platforma deschisă on-line www.uefiscdi-direct.ro. Termenul limită este 1 noiembrie.

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin