Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | Numarul 397 | 12 Iunie 2013

Adrian Năstase a admirat Centrul de colectare a legumelor din Poiana Mare

Luni, 10 iunie, fostul prim-ministru Adrian Năstase, însoţit de Gigi Neţoiu şi de primarul Marin Vintilă, au vizitat noul centru de colectare a legumelor şi fructelor din Poiana Mare.

de Daniel Gârtoi

Acest centru a fost realizat în anul 2011 de către Gigi Neţoiu, având ca partener principal firma Metro. Obiectivul principal este acela de valorificare a produselor româneşti, în special cele legumicole. Construcţia, constând într-o hala metalică, acoperă o suprafaţă de 500 mp, fiind ventilată şi respectând normele care se impun în ceea ce priveşte stocarea şi valorificarea legumelor proaspete. Poziţia este una strategică, chiar în incinta târgului săptămânal din Poiana Mare. Partenerul principal, Metro, asigură consultanţa agronomică şi piaţa de desfacere, iar centrul de colectare acoperă segmentul logistic ce constă în realizarea contractelor cu producătorii locali cărora le asigură sămânţa pentru diferite soiuri de legume, în special roşii, ardei gras, castraveţi şi vinete, continuând apoi cu colectarea, stocarea şi valorificarea producţiei. Costurile ce acoperă achiziţionarea seminţelor sunt achitate de contractanţi în compensaţie prin producţie. Anul trecut au fost valorificate 500.000 kg de legume, iar anul acesta se preconizează o dublare a producţiei sau chiar o triplare. Gabriela Stoian, coordonatoarea centrului, a declarat că sunt deja 50 de contracte cu producători importanţi, urmând ca pe viitor numărul acestora să crească.

 

Care sunt avantajele producătorilor?

În primul rând, există siguranţa unei pieţe de desfacere, principală problemă a legumicultorilor. În al doilea rând, achiziţionarea unor seminţe de cea mai bună calitate, iar în al treilea rând, preţul, negociat săptămânal în raport cu alte pieţe similare, ceea ce oferă un mare avantaj producătorilor. Toţi producătorii cultivă aceleaşi soiuri, iar ambalarea se face după normele europene în lădiţe speciale pe sortimente şi în funcţie de vânzări, angro şi en detail. Un alt aspect ar fi şi economia de combustibil, dar şi costul unui loc într-o piaţă publică unde vânzările sunt variabile.Trebuie menţionat că înainte de 1989 la Poiana Mare a existat un centru de acest gen, fiind unul dintre cele mai mari din sudul judeţului Dolj, produsele fiind valorificate cu succes pe piaţa internă, dar şi pe cea externă, cu contracte de export în Germania, Austria etc.

 

Întâlnirea cu legumicultorii

Adrian Năstase a salutat această iniţiativă, schimbând câteva impresii cu legumicultorii care îşi cântăreau roşiile şi castraveţii proaspeţi culeşi din grădinile proprii. „O iniţiativă lăudabilă“, a subliniat fostul premier. ”Pe viitor, această activitate se va extinde, iar oamenii vor înţelege că acest tip de comerţ este cel mai sigur şi eficient, care le asigură stabilitate financiară şi continuitate”, ne-a declarat Gigi Neţoiu. ”Sunt convins că aceste investiţii sunt cele mai bune pentru zona noastră, unde potenţialul pe acest segment este foarte mare. Nu ne rămâne decât să atragem investitorii şi să-i ajutăm să implementeze cât mai rapid aceste tipuri de proiecte”, a conchis primarul Marin Vintilă. 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin