Click for Craiova, Romania Forecast
Special | Numarul 572 | 23 Noiembrie 2016
Competitorii la alegerile parlamentare şi-au dat seama că nu au loc unul de altul pe panouri sau că nu au loc în general

A început balul contestaţiilor electorale

PSD a dat tonul reclamaţiilor electorale în debutul campaniei pentru alegerile parlamentare. În week-end-ul trecut, pesediştii au zburat de pe panourile electorale mai multe afişe decât rafalele de vânt, prin intermediul contestaţiilor depuse la Biroul Electoral Judeţean. În plus, social-democraţii au asigurat, în contrapartidă, condiţii de afişaj electoral pentru toate partidele într-o comună în care acestea lipseau cu desăvârşire. Primarul în cauză este pasibil acum de amendă.

de Nicuşor Fota

Băsiştii de la PMP şi pontiştii de la PRU, reclamaţi de PSD

Pesediştii au reclamat în data de 12 noiembrie două partide: PMP şi PRU, pe care le-ai acuzat că au aplicat pe panourile electorale mai multe afişe decât prevede legea, „încălcând astfel prevederile art.79 alin. (4) din Legea nr. 208/2015 şi împiedicând Partidul Social Democrat să-şi desfăşoare campania electorală în condiţiile legii”. Ambele contestaţii depuse de social-democraţi au fost admise de Biroul Electoral Judeţean, care a dispus celor două formaţiuni politice îndepărtarea afişelor în plus, decizând în acelaşi timp să sesizeze Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj şi Jandarmeria pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor de rigoare. O altă contestaţie de campanie, venită de această dată din partea PSR. cerea sancţionarea primarului Lia Olguţa Vasilescu sub acuzaţia că ar fi montat în oraş panouri prea mici, care, susţineau socialiştii, nu permiteau partidelor să-şi amplaseze câte două afişe. Asta deşi dimensiunile panourilor nu s-au modificat la ultimele patru cicluri electorale, Primăria Craiova mergând pe acelaşi format de la Vasile Bulucea încoace.  Contestaţia PSR a fost respinsă de BEJ Dolj.

 

Problemă de campanie: la Pieleşti nu poţi să te lipeşti

O altă contestaţie depusă de PSD Dolj a fost îndreptată împotriva primarului comunei Pieleşti, Dan Dică, reclamat la BEJ pentru că nu a stabilit niciun loc special de afişaj electoral într-unul dintre satele componente ale unităţii administrativ-teritoriale, iar acolo unde a stabilit locurile de afişaj nu a montat niciun panou pe care candidaţii la alegerile parlamentare să-şi poată lipi afişele. Contestaţia a fost, de asemenea, admisă de biroul electoral. „Văzând Dispoziţia nr. 218 din 02.11.2016 a primarului comunei Pieleşti, privind stabilirea locurilor pentru afisajul electoral, Biroul constatând că acestea au fost stabilite în satele Pieleşti şi Câmpeni, însă nu au fost amplasate panouri în cadrul acestora, stare de fapt ce reiese din declaraţiile extrajudiciare ale numiţilor Bondoc George Mădălin şi Sadoveanu Marian. În acelaşi timp, Biroul constatând că prin dispoziţia menţionată nu au fost stabilite locuri de afişaj electoral pentru satul Lînga, localitate componentă a comunei Pieleşti (...) BIROUL ELECTORAL DE CIRCUMSCRIPŢIE NR, 17 DOLJ DECIDE: Art. 1. - Admite plângerea formulată de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Dolj împotriva primarului comunei Pieleşti, Dică Dan Viorel. Art. 2. - Obligă primarul comunei Pieleşti, Dică Dan Viorel, să stabilească, prin dispoziţie, în termen de 48 de ore de la rămânerea definitivă a prezentei decizii, locuri pentru afişajul electoral în satul Lînga şi să asigure amplasarea de panouri electorale în toate locurile speciale pentru afişaj electoral de pe raza Comunei Pieleşti, în condiţiile legii. Art. 3. - Sesizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean «Mihai Bravul» Dolj, în vederea constatării faptelor contravenţionale şi a aplicării sancţiunilor”.

 

 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin