Click for Craiova, Romania Forecast
Actualitate | 12 Iunie 2013
Primăria Craiova a deschis licitaţia pentru modernizarea parcului auto

50 de autobuze noi pentru RAT Craiova

Directorul Regiei Autonome de Transport Craiova, Radu Preda, a declarat miercuri că Primăria Craiova a demarat licitaţia pentru achiziţia unui număr de 50 de autobuze noi, care vor ajunge în curtea regiei până la sfârşitul anului.

„Este un moment important pentru RAT Craiova, în care anunţăm proiectul „Transport de calitate în municipiul Craiova“, un proiect integrat în urma căruia oraşul va beneficia de un transport desprins din anul 2013, nu din anul 1980, aşa cum este la ora aceasta. Sunt fericit să vă anunţ că, de azi, s-a încărcat în sistemul public de achiziţii publice, achiziţia de autobuze noi a Primăriei Craiova. Este vorba despre 50 de autobuze noi pe care, cel mai probabil, o să le avem în curtea regiei până la sfârşitul anului“, a declarat directorul RAT. Acesta a precizat că autobuzele, care vor fi achiziţionate în leasing, vor avea o capacitate mai mare de 80 de locuri şi vor fi dotate cu aer condiţionat. Totodată, Preda a mai spus că modernizarea parcului auto este absolut necesară în condiţiile în care regia are în dotare autobuze vechi, care ar necesita sume uriaşe pentru a fi reparate. „Prin aceste investiţii satisfacem nevoia craiovenilor pentru un transport în comun de calitate, iar pe de altă parte aducem regia la nişte costuri de operare pe care să le putem susţine. În acest moment, cu flota pe care o avem, costurile de operare, de reparaţie, de combustibil, sunt extrem de mari“, a declarat Radu Preda.

La rândul său, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că în caietul de sarcini este prevăzut ca autobuzele să fie livrate cât mai repede deoarece RAT Craiova are mare nevoie de ele. „Este primul an în care avem o rectificare bugetară pe plus, 8 milioane de lei. Asta ne dă posibilitatea să luăm mai multe autobuze decât ne-am propus. Eu aş fi vrut să schimbăm întreagul parc auto, adică aproape 250 de autobzue, plus 50 de tramvaie, dar asta o vom face pe fonduri europene, după deschiderea exerciţiului financiar 2014-2020. Însă, în condiţiile în care parcul auto arată cum arată, nu puteam aştepta să le luăm pe fonduri europene, ci era necesar să achiziţionăm 50 de autobuze noi, acum. (...) Una dintre condiţiile din caietul de sarcinii este ca autobuzele să fie livrate cât mai repede“, a declarat Olguţa Vasilescu, care a adăugat că municipalitatea nu-şi mai permitem „luxul“ de a cumpăra autobuze vechi, aflate în perioada de casare, care n-au putut fi folosite niciodată, dar pentru care plăteşte şi acum.

 

Tramvaie modernizate în regie proprie

 

Un alt proiect important pentru RAT Craiova care se derulează în prezent este reabilitarea liniei de tramvai, care nu mai fusese reparată de peste 30 de ani. „În paralel, se desfăşoară şi proiectul de reabilitare a liniei de tramvai, derulat pe fonduri europene, în valoare de peste 20 de milioane de euro cu termen de finalizare 2015, în urma căruia linia de tramvai, nereparată de peste 30 de ani, o să fie reconstruită aproape integral“, a precizat Radu Preda. Acesta a menţionat că, deşi iniţial se dorea lipirea liniilor de tramvai prin desfiinţarea scuarului, acest lucru nu va fi posibil din pricina costurilor prea mari. „Se păstrează spaţiile verzi pentru că penalizarea de la UE ar fi fost foarte mare, undeva la 5 milioane de euro. Ei ne-au spus că regulile sunt aceleaşi în toată UE şi va trebui să învăţăm să le respectăm“, a mai spus directorul RAT. Totodată, Radu Preda a vorbit şi despre modernizarea unui număr de 15 tramvaie, operaţiune care se va realiza chiar în curtea regiei, cu angajaţii secţiei de Tramvaie. „În depoul RAT Craiova se modernizează un tramvai, modernizat 100% cu angajaţii regiei, la un cost de aproape 10.000 de euro per tramvai modernizat. Din ofertele pe care le-am luat de la firme de profil, o reabilitare ne-ar fi costat 300-400 de mii de euro. Iar faptul că noi îl modernizăm în regie proprie ne-a permis să economisim o sumă considerabilă de bani şi, în acelaşi timp, să dăm de muncă angajaţilor RAT“, a mai spus Preda.

 

Calea Bucureşti va fi reabilitată integral

 

Pe lângă reabilitarea liniei de tramvai, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că va fi reabilitată şi infrastructura rutieră, o investiţie de aproape 8 milioane de euro care nu era prevăzut în proiectul iniţial. „Aşa cum era gândit proiectul de modernizare a liniei de tramvai, nu era prevăzută şi reabilitatea infrastructurii rutiere. Ori asta însemna că, după ce terminam cu linia de tramvai, ar fi rămas o grămadă de probleme, gropi etc. Aşadar era obligatoriu să gândim o soluţie şi pentru rezolvarea acestei probleme“, a spus Olguţa Vasilescu, 

Muzeul Olteniei
Anticariat
Tomograf Slatina
Academia de Baschet Ionut Dragusin