Indiscret Reportaj

Biserica minunilor din Branişte


Biserica din lemn, ridicată anul trecut în satul Branişte, comuna Podari, este locul în care minunile se ţin lanţ. A fost ridicată în doar trei săptămâni din donaţiile unor oameni binevoitori şi poartă hramul Sfântului Nectarie. Din spusele localnicilor, lăcaşul de cult şi-a ales preotul paroh şi chiar ziua în care să-i fie turnată fundaţia. Mai mult, cei care se roagă la icoana sfântului Nectarie îşi găsesc liniştea sufletească, dar şi ajutorul de care au nevoie.

de Larisa Mititelu

Locuitorii din Branişte şi-au văzut în sfârşit un vis împlinit. Şi-au dorit de ani buni ca în satul lor să fie ridicată o biserică, iar dorinţa lor s-a realizat anul trecut. Până să fie construit lăcaşul, oamenii erau nevoiţi să meargă în localităţile învecinate pentru a se ruga, dar şi pentru botezuri, cununii religioase şi înmormântări.

Un colţ de rai
Ridicată pe strada principală, printre clădiri, biserica Sf. Nectarie pare un colţ de rai. Este construită din lemn şi înconjurată de o mulţime de flori. Oamenii povestesc că mulţi preoţi au venit în sat cu binecuvântarea  Mitropoliei Olteniei în buzunar şi cu dorinţa în suflet de a ridica aici un lăcaş de cult. Singurul însă care a reuşit să le împlinească visul a fost preotul Constantin Stuparu, fapt ce i-a determinat pe localnici să creadă că biserica şi-a ales preotul şi că nimic din ceea ce se petrece în viaţa de zi cu zi nu este întâmplător. „Timp de două luni, zi de zi, am venit la primăria din Podari pentru a cere sprijin. Aveam nevoie de un teren pe care să fie construită biserica şi, în cele din urmă, primarul şi consilierii primăriei au găsit soluţia şi m-au ajutat. Ne-au repartizat un petec de pământ care aparţinea Cooperativei”, spune părintele Stuparu.

Necuratul, de-a latul
Dar aşa cum se întâmplă întotdeauna atunci când se încearcă ridicarea unui lăcaş de cult, şi de această dată Diavolul a pus piedici. „Când am venit să vedem terenul şi să îl pregătim pentru a începe construcţia, una dintre vecine ne-a ameninţat că nu ne va lăsa să facem biserica. Şi aşa a făcut. Ieşea cu ciomagul sau cu o furcă şi îi lua la goană pe muncitori, ne blestema, se dezbrăca şi umbla aşa în faţa noastră. Pe mine m-a şi lovit în cap cu un ciomag şi nu am mai fost bun de nimic toată ziua. Dar nu am renunţat”, povesteşte preotul paroh.

Semne divine
Despre hramul Sf. Nectarie pe care îl poartă biserica, preotul spune că a fost propunerea localnicilor când lăcaşul de cult era doar în stadiul de proiect. Iar semnele că alegerea a fost una divină nu au întârziat să apară: „Am pregătit locul pentru turnarea fundaţiei la sfârşitul lunii octombrie, dar betoniera întârzia să aducă betonul. Am sunat zile la rând la firma respectivă şi mereu se iveau obstacole. În ziua de 9 noiembrie, când se pomeneşte Sf. Nectarie, a venit şi betoniera şi în această mare zi a fost turnată fundaţia bisericii”. Un alt semn divin este acela că lăcaşul de cult a fost construit repede, iar prima slujbă oficiată în biserica din Branişte a avut loc pe 6 decembrie, de ziua Sf. Nicolae. Legătura dintre cei doi sfinţi este aceea că în anii săi de viaţă, Sf. Nectarie a fost vreme îndelungată predicator la biserica Sf. Nicolae din Cairo.

Icoana Sf. Nectarie, făcătoare de minuni
Minunile nu se opresc aici. Preotul povesteşte o întâmplare care ar face orice credincios să se cutremure: „După ce a fost sfinţită biserica, am avut de oficiat o slujbă de înmormântare. Era în cursul săptămânii şi întâmplarea a făcut ca în acea perioadă să dăm în biserică cu o soluţie pentru întreţinerea lemnului. Am venit dis-de-dimineaţă să fac ordine şi să pregătesc biserica pentru slujbă şi atunci mi-am dat seama că uitasem acasă molitfelnicul (n.r. - carte bisericească de rugăciuni).  Nu ştiam ce să fac. Acasă nu mai aveam timp să merg. Am continuat să aşez icoanele pe perete, iar când am ajuns la icoana Sf. Nectarie am început să mă rog pentru o minune. La câteva minute, am găsit în biserică o carte neagră în care erau mai multe slujbe printre care şi cea a înmormântării. Nici până în ziua de azi nu ştiu de unde este acea carte”.

Donaţii nesperate
Din fericire, în acest mileniu în care creştinismul nu mai ocupă un loc fruntaş, se mai găsesc încă oameni care să scoată bani din buzunar pentru ridicarea unui aşezământ sfânt. Acest lucru a făcut posibil ca satul Branişte să aibă în sfârşit un lăcaş de cult. Biserica Sf. Nectarie din Branişte a fost construită în doar trei săptămâni. Lemnul a fost donat de către omul de afaceri Gheorghe Todea. Tot el a adus şi trei tâmplari pricepuţi care au fost plătiţi din donaţiile făcute de oamenii binevoitori. Au întins o mână de ajutor şi câţiva muncitori de la societatea Dumagas, dar şi copiii ai preotului paroh care şi-au donat banii din alocaţie pentru achiziţionarea unei toace. „Cu binecuvântare scrisă din partea Mitropoliei Olteniei am cerut sprijin financiar la Mănăstirile Frăsineni şi Lainici. M-au ajutat şi oamenii din sat şi din banii donaţi de ei am cumpărat clopotul. De curând, doamna doctor din Podari s-a oferit să placheze cu marmură Sfânta masă. Am rămas surprins pentru că doar catedralele şi marile biserici au aşa ceva”, adaugă preotul Stuparu. Atunci când vorbeşte despre toţi binefăcătorii parohiei, şi nu puţini la număr, faţa preotului Stuparu se luminează asemeni unui om care a avut parte de un miracol.

In memoriam
Ctitorii parohiei sunt doi binefăcători ai lăcaşului de cult: generalul Dumitru Roşu, decedat în această iarnă, şi Alin Valentin, răpus anul trecut de leucemie. „În ultima fază a bolii, când nu s-a mai putut face nimic, mama lui Alin Valentin a hotărât ca din banii strânşi pentru tratament să cumpere cele necesare bisericii. A donat un cazan de inox, un epitaf, candele, sfetnice, sfinţitele vase, un rând de veşminte bisericeşti şi trei sferturi din volumele pe care le deţine acum biserica. În amintirea copilului vrem să construim o fântâniţă în curtea bisericii”, mai spune preotul.

Părintele Arsenie Boca i-a împlinit dorinţa
De câte ori vorbeşte despre parohia din Branişte, a treia din ţară care poartă hramul Sf Necatrie, părintele Stuparu nu omite să sublinieze faptul că realizarea aşezământului sfânt este rodul rugăciunii sale la mormântul preotului Arsenie Boca, aflat la mănăstirea Prislop, din Hunedoara. Fapt pentru care, atunci când părintele Arsenie va fi trecut în rândul sfinţilor, biserica Sf Nectarie va mai purta şi hramul de Sf. Arsenie Boca.

Moaştele bisericii
Biserica Sf. Nectarie este bogată din punct de vedere spiritual. Preotul parohiei din Branişte precizează că în lăcaşul sfânt a adus şapte pietre de la mormântul părintelui Arsenie Boca, un veşmânt de la Preacuvioasa Paraschiva şi că doreşte să aducă moaşte de la Sf. Spiridon şi de la Sf. Nectarie.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
ComentariuSfinte Nectarie ,roaga-te lui Dumnezeu pentru noi si prin rugaciunile Tale cele jertfelnice sa simtim mila Lui!
Scris de anonim
Comentariudomnul nostru isus kristos a trimis catre mine un semn bun si ma harazit sa pot ajuta catre construirea acestei biserici cu hramul sf, nectarie, dumnezeu sa ne ajute !
Scris de adrian
Comentariuam ajutat si eu la sfinta biserica si ma simpt cel mai implinit om de pe acest pamint k am avut norocul sa lucrez la acest locas sfint
Scris de mitrache adrian
ComentariuPREOTUL IULIAN ABABEI de la SCHITUL PELISOR–crede in puterea banului.Nu are nimic a face cu BISERICA LUI HRISTOS.Stareta Teoctista si Ieromonahul Iulian in fata oamenilor sunt veritabili farisei,sunt intruchiparea minciunii,hotiei,desfraului.Nu au caracter de oameni!!!!SCHITUL PELISOR=SCHITUL ABABEI==S.N.C.DE FACUT BANI SI DE PACALIT OAMENII
Scris de anonim
ComentariuSa va ajute DOMNUL DUMNEZEU SI SF.NECTARIE in tot ce faceti.Ati avut o idee foarte buna,,asa foarte multi credinciosi se pot ruga SF.NECTARIE.Sint foarte multi credinciosi care nu au posibilitatea de a ajunge la SF.MOASTE din Bucuresti sau GRECIA dar prin ceia ce faceti dumneavoastra ii ajutati foarte mult.SA VA DEA DOMNUL DUMNEZEU BINECUVINTAREA PE CARE O MERITATI.
Scris de violeta
ComentariuSa va ajute DOMNUL DUMNEZEU SI SF.NECTARIE in tot ce faceti.Ati avut o idee foarte buna,,asa foarte multi credinciosi se pot ruga SF.NECTARIE.Sint foarte multi credinciosi care nu au posibilitatea de a ajunge la SF.MOASTE din Bucuresti sau GRECIA dar prin ceia ce faceti dumneavoastra ii ajutati foarte mult.SA VA DEA DOMNUL DUMNEZEU BINECUVINTAREA PE CARE O MERITATI.
Scris de violeta
Sancţionarea lui Vişan, ultimul pas înaintea excluderii

Sancţionarea lui Vişan, ultimul pas înaintea excluderii

În urma unei şedinţe mult mai încordate decât se anticipase, membrii Consilului de Coordonare Judeţean al PDL au aprobat, în urma unui vot clar,...
Sfântul Antim Ivireanul, sărbătorit fără oaspeţi de marcă

Sfântul Antim Ivireanul, sărbătorit fără oaspeţi de marcă

Luni, 27 septembrie, ziua Sfântului Ierarh Antim Ivireanul (patronul spiritual al oraşului Râmnicu Vâlcea) a strâns la Arhiepiscopia Râmnicului mai...
Craiova-Segarcea şi-a primit inaugurarea

Craiova-Segarcea şi-a primit inaugurarea

Drumul judeţean 561 a fost „botezat“ oficial săptămâna trecută de autorităţile locale şi judeţene. Acesta este unul dintre ultimele investiţii...
Terapie prin muzică, la Căminul Măciuca

Terapie prin muzică, la Căminul Măciuca

Metodele de ameliorare a suferinţei celor 81 de persoane, internate la Centrul de Recuperare şi reabilitare neuropsihică Măciuca, din cadrul Direcţiei...
Cetăţean de onoare, la 102 ani!

Cetăţean de onoare, la 102 ani!

Logică de 102 ani:„Este greu să rămâi normal, trăind printre oameni anormali“Festivitatea de acordare a titlului lui Medi Wechsler Dinu a avut...
Criză de copii la Vâlcea

Criză de copii la Vâlcea

22 de şcoli şi şase grădiniţe din judeţul Vâlcea nu mai au statut autonom începând cu data de 15 septembrie. Pentru că nu au îndeplinit baremul...
„I-aş strânge de gât pe cei care fac glume în culise”

„I-aş strânge de gât pe cei care fac glume în culise”

Reporter: Domnule Emil Gaju, sunteţi produs al şcolii ruseşti de teatru, care este considerată una foarte valoroasă. Cu toate acestea, v-aţi perfecţionat...
Melomanii craioveni îl preţuiesc pe Verdi

Melomanii craioveni îl preţuiesc pe Verdi

Aşadar, stagiunea 2010-2011 a început sâmbătă, 25 septembrie, la Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Bănie cu opera „Aida”, inconfundabila...
Dan Păloiu, stăpân peste o găinărie ilegală!

Dan Păloiu, stăpân peste o găinărie ilegală!

La începutul anului, profitând de prezenţa sa în mijlocul mai multor jurnalişti craioveni, consilierul judeţean PDL Dan Păloiu făcea un anunţ...
Domnu’ Stănescu, v-a rămas smântâna pe buze!

Domnu’ Stănescu, v-a rămas smântâna pe buze!

Licitaţie cu dedicaţieCel mai probabil, în urma unei înţelegeri la nivel judeţean între PSD şi PDL, s-a hotărât ca firma care trebuie să asigure...
Biserica minunilor din Branişte

Biserica minunilor din Branişte

Locuitorii din Branişte şi-au văzut în sfârşit un vis împlinit. Şi-au dorit de ani buni ca în satul lor să fie ridicată o biserică, iar dorinţa...
Avalanşă de legume în pieţele craiovene

Avalanşă de legume în pieţele craiovene

Printre legumele de sezon, precum varză, ardei, vinete, roşii sau castraveţi şi-au găsit locul şi porumbii de fiert. Unul dintre cei care comercializează...
Liberalii au curăţat Filiaşul!

Liberalii au curăţat Filiaşul!

Let’s do it, România”, cel mai mare proiect de implicare socială din România, care are drept scop responsabilizarea autorităţilor şi cetăţenilor...
Columbofilul din Copăceni

Columbofilul din Copăceni

Pinel Diaconescu este cunoscut în comuna Copăceni, dar şi în localităţile limitrofe pentru marea sa pasiune – creşterea porumbeilor. În gospodăria...
„Am primit primul salariu de director redus cu 25 la sută“

„Am primit primul salariu de director redus cu 25 la sută“

Reporter: O fi greu să stai într-un birou pe a cărui uşă scrie „preşedinte“?Mihai Soare (zâmbind): Depinde cum îţi aşezi treburile. Îmi...
 
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Femeia poate încăleca bărbatul lungit pe spate şi, în loc să-i facă faţă, ca în poziţia Andromacăi, ea îi întoarce spatele; se aşază pe...
 
7 Sport
Universitatea Craiova lansează pogramul „player escort“

Universitatea Craiova lansează pogramul „player escort“

Pe data de 24 septembrie a.c., site-ul grupării din Bănie anunţă lansarea programului „player escort”, prezent în ţara noastră până acum doar...
Meiroşu, din nou în teren!

Meiroşu, din nou în teren!

Handbalista Oltchimului, Adina Meiroşu, a trecut printr-o adevărată dramă în ultima perioadă. Interul campioanei României a jucat ultima partidă...

Un alt Ilie cu aceeaşi pălărie

Datoria lor, susţin cvasi-unanim contemporanii noştri elevaţi în materie de fotbal, este să facă rost de trei lucruri. Cărora le-aş zice capitale, de nu ar suna redundant. Primul – bani. Al doilea – bani. Şi al treilea – tot bani. Loţi Boloni a simplificat triada şi a redus-o la o singură componentă: bani. Tot el îi suspectează...
 
Blue Beam

Blue Beam

Liniştea pe care ne-o dorim fiecare, vorba pescarului fără noroc, s-a cam dus pe copcă. Nu se încheie o pandemie, că o alta e pregătită să-i ia...
 
Indiscreţii de Dolj

Indiscreţii de Dolj

Voicu, ministru fără portofoliuÎn timp ce la Dolj se dovedeşte a fi unul dintre cei mai activi preşedinţi pe care filiala l-a avut de-a lungul ultimilor...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Romeo, pieton…Cine zicea că primarul Râmnicului nu se dă jos din Jaguar? A se lua aminte spre a se scrie pe tăbliţe de piatră: primarul Romeo Rădulescu...

Indiscreţii de Olt

Man şi-a găsit un alt umăr pe care să plângăRegele a murit, trăiască regele!” aşa pare să fi gândit, la un moment dat, şi noua şefă a mândrelor din PSD Olt, Felicia Man. Nimeni alta decât cea mai înfocată susţinătoare a fostului lider judeţean al social-democraţilor olteni, senatorul Ion Toma. Atât de înfocată a fost încât...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva