Indiscret Reportaj
„Incompatibilii să   demisioneze, prefectul să ia măsuri“
Voteaza Articolul

„Incompatibilii să demisioneze, prefectul să ia măsuri“


Interviu cu Valentin Iliescu, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, despre ilegalităţile la care sunt părtaşi lideri ai PDL Vâlcea.

de Marielena Popa

„O situaţie care pune în discuţie credibilitatea partidului”

Reporter: Domnule ministru, sunteţi, din 15 iunie, membru al PDL Vâlcea. Aţi „aterizat“ în peisajul a două scandaluri de incompatibilitate care vizează persoane din partidul dumneavoastră: Cosmin Constantinescu, viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, şi Romulus Bulacu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Există dovezi că firmele acestora sau ale rudelor lor de gradul I au făcut afaceri cu instituţiile pe care cei doi le şi conduc. Cum vedeţi această stare de fapt?
Valentin Iliescu: Este o situaţie care pune în discuţie credibilitatea şi imaginea Partidului Democrat Liberal şi care trebuie cât mai repede curmată, pentru că acolo unde-i lege, nu-i tocmeală. Mai mult decât atât, la nivel naţional, partidul şi-a confirmat, în urmă cu o lună şi jumătate, indisponibilitatea de a mai tolera astfel de cazuri de poziţii, obţinute de faptul că ai fost ales pe lista PDL-ului şi derulezi afaceri pe banii statului. Atunci, într-o decizie a Colegiului Director, s-a hotărât ca aceia care se află în această situaţie să aleagă. Ori să rămână în funcţie, ori să plece şi să îşi facă afaceri cu statul în continuare. Din acest punct de vedere, cred că tot ce înseamnă instituţii abilitate, şi în mod cert prefectura, trebuie să facă lumină în astfel de situaţii. Consider că prefectul Petre Ungureanu are obligaţia să lămurească aceste lucruri. Pentru că administraţia şi PDL au de pierdut ca urmare a acestor situaţii.

Rep.: În aceste două situaţii, nu mai poate fi vorba de opţiunile celor în cauză. Ei ar trebui forţaţi să plece, utilizându-se, evident, legea, pentru că există suficiente documente care dovedesc situaţiile de incompatibilitate în care se află. Totuşi, aveţi semnale că ar demisiona din funcţii?
V. I.: Nu ştiu, nu am discutat cu dânşii. În mod cert, dacă sunt oameni de onoare, aşa ar trebui să procedeze.

Rep.: Este posibil să intervină conducerea centrală a partidului în aceste două situaţii?
V. I.: În mod cert este posibil, pentru că la toate întâlnirile importante de partid din ultimul timp, primul-ministru, care este şi preşedintele PDL, a fost intransigent în privinţa unor asemenea cazuri. A avertizat că astfel de situaţii în care un ales, un demnitar local sau central al partidului face afaceri cu banii statului, nu vor fi tolerate. Probabil că lumea se întreabă de ce nu s-a întâmplat nimic în PDL în ultimul timp. Motivul este că, la nivel central, au fost teme mult mai importante şi nu a fost timp pentru aşa ceva. În mod cert se cunosc la Bucureşti cazurile de la Vâlcea şi se va interveni foarte curând pentru a stopa această situaţie, repet, deloc favorabilă PDL-ului şi administraţiei.


„Prefectul Ungureanu riscă să îşi piardă postul“

Rep.: Credeţi că, tergiversând să ia măsuri în cazul lui Romulus Bulacu şi găsind subterfugii legislative discutabile în cazul Cosmin Constantinescu, prefectul Ungureanu face un serviciu sau un deserviciu PDL?
V.I.: Îşi face un deserviciu personal, în primul rând, pentru că din poziţia pe care o are nu ar trebui să tergiverseze lucrurile. În al doilea rând, aduce un deserviciu de imagine instituţiei prefectului, ca reprezentat al guvernului în teritoriu. Cred că, în cazul vicepreşedintelui CJ Romulus Bulacu, ar trebui să intervină foarte rapid, ar trebui să ia o poziţie care să nu fie în niciun fel viciată de legătura personală cu acesta. În al treilea rînd, ar trebui să se gândească la faptul că menţinerea sa pe poziţia de prefect este obligatoriu sprijinită de o interpretare corectă şi fără niciun fel de dubiu a legii. Când eşti într-o asemenea poziţie publică, nu ai voie să iei decizii care să ocolească legea şi spiritul ei. Dacă nu ia o decizie cât mai corectă şi cât mai rapidă, riscă să îşi piardă postul.


A dat scris că nu candidează: „Un demers hilar, care ţine de primitivism”

Rep.: Domnule ministru, aţi relatat o situaţie anecdotică în care Iuliana Moise, preşedinta organizaţiei de femei a PDL Vâlcea, v-a cerut să faceţi un angajament, în scris, că nu veţi candida pe Colegiul Nord. Puteţi oferi amănunte?
V.I.: O asemenea practică nu are nimic cu bunul mers într-o formaţiune politică. Până la urmă, partidul stabileşte pe baza unor sondaje de opinie cine sunt cei mai buni candidaţi. Dar când doamna Moise a tot contestat venirea şi prezenţa mea la Vâlcea, am vrut să văd care sunt motivele. Căci s-au justificat tot felul de chestii, de la ce caut eu pe aici, până la multe altele. Până la urmă, m-am lămurit. Două sunt motivele pentru care nu poate accepta domnia sa prezenţa mea aici. Unul, că îi puneam în pericol mandatul de posibil deputat pe Colegiul Nord, acolo unde doreşte să candideze şi unde nu acceptă să îi fiu concurent. Şi am dat în scris, am vrut să mă distrez, m-am simţit foarte bine.

Rep.: Ce aţi scris acolo?
V.I.: Am scris aşa: „Declaraţie personală dată doamnei Iuliana Moise. Subsemnatul Iliescu Valentin, membru al PDL Vâlcea, declar pe propria răspundere că o să candidez în Colegiul Drăgăşani, fără să vreau să candidez pe Colegiul Nord”.
În al doilea rând, doamna m-a pus să dau în scris că nu voi candida la preşedinţia partidului. Acest lucru era, deja, o încălcare a drepturilor mele statutare, acelea de a alege şi a fi ales. Evident, nu am scris acest lucru. Însă, rămâne elementul hilar al unui asemenea demers, care ţine de primitivism. Să zicem, politica făcută aşa, la modul intereselor personale, nu al competiţiei, nu al desemnării celui mai bun candidat în colegiu! Doamna se înşală când crede că, dacă nu voi candida eu pe Colegiul Nord, a scăpat de competiţie. Eu vreau să o asigur că, dacă voi fi preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, voi avea grijă ca pe colegii să candideze cei mai buni. Pot să o asigur că eu nu voi candida pe Colegiul Nord, dar, dacă vor fi candidaţi mai buni ca dânsa, vor candida aceia.


„Am ieşit din carantină, am dreptul să candidez la şefia PDL Vâlcea“

Rep.: Aşadar, candidatura dumneavoastră la preşedinţia PDL Vâlcea este explicită?
V.I.: Mă consider un om activ, implicat, dar trebuie să vrea şi partidul. Nu am venit cu soluţii impuse de la Bucureşti. Am venit şi m-am înscris aici, şi am avut o perioadă de filtru, de carantină, de vreo două luni, în care nu am fost nici cal, nici măgar, adică am fost aspirant la un loc în partid. Deci, după ce am trecut din carantină, din 15 iunie, ca orice membru de partid am dreptul să îmi asum şi o candidatură la preşedinţia PDL Vâlcea.

Rep.: Rămâne bătută în cuie decizia dumneavoastră de a candida pe Colegiul Drăgăşani?
V.I.: Dacă s-ar respecta voinţa electoratului, este posibil să se facă modificări substanţiale în ceea ce priveşte viitoarele alegeri. Să avem o singură cameră şi să se reducă la 300 numărul de parlamentari. Şi din această perspectivă există variante de lucru, vor dispărea poate senatorii sau ştiu eu cum va fi! Eu am venit cu un mesaj foarte clar: nu am venit la Vâlcea spre a lua locul cuiva. Colegiul Drăgăşani este unul dintre cele mai slabe colegii pentru PDL, dacă ne raportăm la rezultatele modeste din 2000, 2004 şi 2008. Deci, îmi asum o candidatură într-un colegiu foarte dificil pentru care am disponibilitatea, timp de doi ani şi jumătate, să muncesc din greu şi să îi determin pe oameni să capete încredere în mine şi să mă voteze.


Jurcan, devotat, dar insuficient de activ

Rep.: Vă solicit câte o scurtă caracterizare a actualei conduceri a PDL Vâlcea. Să începem cu Dorel Jurcan, preşedintele interimar.
V.I.: Dorel Jurcan este un om devotat partidului. Dar, cu riscul de a se supăra pe mine, nu este suficient de activ încât să ducă o bătălie şi să o şi câştige în faţa PSD. A fost foarte aproape de o performanţă în 2008, când, cu aproximativ 300 de voturi, nu a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean. Cred că nu mai poate să fie, în 2012, candidatul la preşedinţia acestui consiliu. Pentru a se relansa puternic, PDL Vâlcea are nevoie de un preşedinte mult mai implicat şi mult mai activ.


Despre catastrofele marca Romulus Bulacu

Rep.: Despre Romulus Bulacu, prim-vicepreşedinte al PDL Vâlcea, ce aveţi de spus?
V.I.: Un om care este de multă vreme în partid, care a avut şi merite incontestabile, dar care după părerea mea a propus şi susţinut o echipă catastrofală pentru PDL: reluarea parteneriatului cu PSD, în formarea majorităţii la Consiliul Judeţean. Este o măsură care nu mai oferă PDL, din perspectiva alegerilor locale din 2012, nicio şansă să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean. Punctul meu de vedere este că noi trebuie să ne depărtăm de imaginea de partid balama, care este ba cu PSD, ba cu PNL, doar ca unui grup destul de restrâns să îi fie bine. Noi trebuie să câştigăm pe soluţia care să reechilibreze lupta la nivel de judeţ şi la nivel de Consiliu Judeţean. Or, asta înseamnă, acum, o alianţă cu PNL. Pe care, culmea, toţi consilierii judeţeni o susţineau în urmă cu o lună. Cum de şi-au schimbat, unii dintre ei, atât de radical poziţia? Ce m-a deranjat, şi acum revin la nivelul criticilor domnului Bulacu, este că a susţinut, cu multe argumente, alianţa cu PSD, dar a uitat un lucru important. Că de la firma domniei sale se iau nişte materiale care sunt folosite şi, bineînţeles, plătite din bani publici, în construcţia drumurilor şi a şoselelor din judeţ. Era un amănunt semnificativ şi nu trebuia ignorat.
Eu nu sunt împotrivă să îşi facă afaceri în continuare, dar să le facă în zona privată. Am avut o discuţie cu domnul Bulacu şi mi-a reproşat, foarte vehement, că am avansat nişte afirmaţii la adresa lui şi a firmei, fără să le verific sau să stăm de vorbă. Mi-a reproşat că firma sa, care produce acea pânză neţesută, este singura care produce aşa ceva. M-am interesat, am intrat pe internet şi am văzut că mai există trei-patru astfel de firme în România. Eu nu am făcut o cercetare de piaţă, că nu e treaba mea, dar e clar, unde-i lege, nu-i tocmeală, când se vorbeşte de incompatibilitate. Atunci când vrei să faci afaceri cu statul, lasă-te de poziţia de consilier judeţean şi dedică-te exclusiv, mai ales că ai un produs foarte bun, afacerilor. Sunt sigur că banii îi pot aduce o satisfacţie şi mai mare decât aceea de vicepreşedinte al CJ Vâlcea.


„Romeo Rădulescu şi PDL ar putea avea viaţă grea”

Rep.: Despre primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Romeo Rădulescu, ce părere aveţi?
V.I.: Romeo Rădulescu este un om validat de un vot, a reuşit un scor bun. Vrem sau nu să recunoaştem, este meritul lui Mircia Gutău, dar este şi meritul lui pentru că s-a băgat în această bătălie. Este, în momentul de faţă, destul de puternic atacat. Şi cred eu că inclusiv din interiorul partidului. N-aş vrea să dau verdicte, dar este clar că, dacă această campanie va continua, din locomotiva partidului – eu aşa l-am perceput, un om care nu avea niciun fel de păcate, care nu putea fi atacat cu foarte multe lucruri - deci, din locomotiva partidului, poate deveni altceva. Cred că Romeo Rădulescu are obligaţia să gândească foarte serios toate măsurile pe care le ia, pentru ca Râmnicu Vâlcea să fie un element de susţinere pentru 2012. Toate aceste subiecte, legate de unele aspecte discutabile ale mandatului său de primar, la care nu se dau acum răspunsuri, se vor transforma în adevărate probleme majore la următoarele alegeri. Cred că are suficientă capacitate să se preocupe să elimine orice îndoieli legate de aceste probleme. Dacă nu, şi el, şi partidul vor avea viaţă foarte grea.


Iuliana Moise sau „ Foarte bine, domnule preşedinte Cîlea”

Rep.: Despre Iuliana Moise, care este şi consilier judeţean PDL, ce aveţi de spus?
V. I.: Cred că este o femeie sufletistă, activă, dar care, pe mine, ca om politic, nu m-a convins. Un lider de partid trebuie să fie un om foarte puternic, implicat politic. Nu am avut acces la intervenţiile domniei sale de la şedinţele Consiliului Judeţean, dar mi s-a spus că singurele replici pe care le are sunt: „Da, domnule preşedinte Cîlea,”,” Aşa este, domnule preşedinte”, „Foarte bine, domnule preşedinte!”. Nu cred că atunci când eşti yesman, în tot ce spune preşedintele CJ, nu poţi să fii şi un bun adversar.


„Emil Boc este un personaj terminat doar în mintea unora”

Rep.: Aţi vorbit, nu o dată, despre celebra şedinţă de la Snagov, în care preşedintele Traian Băsescu a transmis PDL să îşi caute un lider. Cine credeţi că ar putea fi acea persoană?
V.I.: Este o problemă extrem de dificilă, liderii politici nu se construiesc peste noapte. Oricât vi s-ar părea de curios, în ciuda contestării sale de om politic –deşi a făcut ceea ce alţii nu au avut curajul să facă în 20 de ani –, Emil Boc va reveni în forţă. Se poate spune că Emil Boc a fost cel mai bun parlamentar pe care l-a avut România la momentul 2004, iar din poziţia sa de primar de Cluj a reuşit să îi determine pe oameni să aibă o părere foarte bună despre el. Peste doi ani, când românii vor înţelege că aceste măsuri dure sunt benefice şi vor vedea primele semne ale redresării economice, Emil Boc va fi privit cu alţi ochi. El este doar în mintea unora un personaj terminat. Este un om de mare curaj, va trece prin această furtună, pentru că a avut ca model un comandant de navă. Cred că anul viitor va fi un comandant de navă pe un drum fără furtună. Asta nu înseamnă că partidul îşi va opri căutările. De asemenea, sunt convins că Emil Boc va lua atitudine şi în ce îi priveşte pe aceia care fac probleme partidului. El este un personaj care în mod cert nu poate fi confundat cu corupţia ori cu o sugativă a banului public. Cred că un asemenea om va face curăţenie în partid până la 1 septembrie.

Rep.: Unde îl vedeţi pe Traian Băsescu după ce îşi va fi terminat mandatul de preşedinte al Româniai?
V.I.: Depinde de domnia sa. Este din 1993 în acest partid, nu a fost în altul. Nu îl văd plecând altundeva, nu îl văd refuzat de PDL, dacă va vrea să se întoarcă. Nu cred că dacă Traian Băsescu va mai avea un cuvânt de spus, se va retrage din politică.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Berceanu stă cu biciul în spatele constructorilor

Berceanu stă cu biciul în spatele constructorilor

Săptămâna ce tocmai a trecut a fost din nou umplută de importanţa unei vizite cât se poate de oficiale. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu,...

Investiţie periculoasă

Iniţiativă cu problemeToma a fost surprins de oamenii legii în timp ce efectua lucrări de modificare a drumului public după ce îşi realizase canalizare proprie, fără a avea autorizaţie de construire. “Am strâns bani împreună cu doi vecini şi ne-am făcut canalizare pentru că avem probleme atunci când plouă. De fiecare dată, apa se...

ABA Jiu cu ochii pe ape

Conform diagnozei şi prognozei INHGA, debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va fi în creştere în intervalul 08.07.2010-09.07.1010, situându-se peste media multianuală a lunii iulie.În aval de Porţile de Fier, pe Dunăre debitele au fost în scădere la Gruia, Calafat şi Bechet. Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB...
Craiovence, mame contracost

Craiovence, mame contracost

La 21 de ani, Roxana spune că şi-a găsit vocaţia: vrea să fie bonă. Nu are experienţă în acest domeniu, dar ca o recomandare sunt momentele petrecute...
Reabilitarea termică jupoaie râmnicenii

Reabilitarea termică jupoaie râmnicenii

Reabilitarea termică a blocurilor din cartierul Nord – Râmnicu Vâlcea a început în 2009. Conform adresei nr. 14604/ 30.06.2009, primăria anunţa...
Managementul Oltchim, îngrijorat de jocul acţionarului PCC SE

Managementul Oltchim, îngrijorat de jocul acţionarului PCC SE

Oltchim SA nu este surprinsă de faptul că acţionarul minoritar PCC SE a contestat în instanţă hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor prin...
Liricul craiovean în tur de forţă

Liricul craiovean în tur de forţă

Premierele „Rigoletto” de Giuseppe Verdi (din luna februarie), în regia artistică a maestrului Kerstin Jacobssen (Germania), conducerea muzicală...
Filarmonica „Oltenia“ Craiova – instituţie de interes naţional

Filarmonica „Oltenia“ Craiova – instituţie de interes naţional

Prestigiu menţinut la cote superioarePreluarea întregii activităţi a Filarmonicii craiovene la începutul acestui an de către actorul Gabriel Marciu...

Biblioteca „Indiscret“

Niculina Oprea (n. 1957, Negoeşti-Dolj) a publicat prima oară în „Luceafărul” şi a debutat cu volumul „În apele Akheronului” – Editura „Vlad & Vlad”, 1994. Au urmat, evident, alte titluri despre care s-au pronunţat favorabil criticii momentului (Al. Cistelecan, Dan-Silviu Boerescu ş.a.). Lirica sa, decantată atent, fără...
 
„Nulitatea Dobrescu“

„Nulitatea Dobrescu“

De-a lungul vremii, Indiscret în Oltenia a publicat numeroase articole despre Constantin Dobrescu şi isprăvile sale în calitate de director al Direcţiei...
Foc şi indolenţă la Catedrala Arhiepiscopală

Foc şi indolenţă la Catedrala Arhiepiscopală

În schimbul asigurării, se recurge la “banul văduvei”Chiar dacă pagubele sunt minore, situaţia este destul de critică pentru Arhiepiscopie. Mai...
O stafie comunistă bântuie prin IPJ Dolj

O stafie comunistă bântuie prin IPJ Dolj

„Hârtiuţa“ mi-a schimbat destinulLa începutul anilor ’80, tânăr locotenent de miliţie pe atunci, am fost chemat de şeful inspectoratului,...
Studenţii olteni, exilaţi printre şobolani

Studenţii olteni, exilaţi printre şobolani

În fiecare vară, conducerea Universităţii din Craiova are „epuizanta” sarcină de a stabili care dintre căminele studenţeşti va rămâne deschis...
Patron vâlcean acuzat că a furat banii şomerilor

Patron vâlcean acuzat că a furat banii şomerilor

Comuna Vaideeni revine în atenţie cu un nou episod, după ce zilele trecute şefa CEC Bank Vaideeni a fost depistată că ar fi prejudiciat 23 de deponenţi...
 
„Se înmatriculează zilnic 100 de autoturisme“

„Se înmatriculează zilnic 100 de autoturisme“

Reporter: Mulţi vă confundă cu Poliţia Rutieră sau cu Poliţia. Ce înseamnă, de fapt, instituţia pe care o reprezentaţi?Maria Vasile: Este firesc...
„Incompatibilii să   demisioneze, prefectul să ia măsuri“

„Incompatibilii să demisioneze, prefectul să ia măsuri“

„O situaţie care pune în discuţie credibilitatea partidului”Reporter: Domnule ministru, sunteţi, din 15 iunie, membru al PDL Vâlcea. Aţi „aterizat“...
Afacere „ciobănească“ la Popeşti-Vâlcea

Afacere „ciobănească“ la Popeşti-Vâlcea

Opt ani pribeag prin lumeLa puţin timp după Revoluţia din 1989, Dan Ciobanu a decis să plece din România şi să-şi încerce norocul în străinătate:...
 
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Bărbatul se aşază cu picioarele întinse; apleacă puţin corpul în spate, sprijinindu-se în mâini. Trebuie să se afle într-o poziţie confortabilă,...
 
7 Sport
Perioada de aur, „Craiova Maxima“

Perioada de aur, „Craiova Maxima“

În sezonul competiţional 1981-82, Ştiinţa s-a clasat între primele opt echipe ale Europei în Cupa Campionilor Europeni (UEFA Champions League), antrenori...
E Spania!...

E Spania!...

Noua campioană a lumii la fotbal e Spania. Duminică, pe Soccer City, din Johannesburg, Spania a învins Olanda cu 1-0, scor pe care ibericii îl stabiliseră...
„Oltchim este un simbol al României“

„Oltchim este un simbol al României“

„Am ajuns la Chimistul din întâmplare“Reporter: Domnule Berbecaru, vă mai amintiţi cum aţi ajuns la clubul de handbal? Petre Berbecaru: Eu am...
 
Rafala CEDO

Rafala CEDO

Nu cred că e normal ca pentru greşelile grave ale unor magistraţi să plătească statul român. Nici măcar Justiţia, sistemul în interiorul căruia...
 

Indiscreţii de Dolj

„Pachidermul“ Pârvuleţu, la pas spre şomajMircea Pârvuleţu are toate motivele să fie îngrijorat. Longevitatea sa nefirească în fruntea Administraţiei Finanţelor Publice pentru contribuabilii mijlocii a început să bată vârtos la ochii unor persoane cu trecere din fruntea democrat-liberalilor doljeni, funcţia sa fiind luată, deunăzi,...

Indiscreţii de Vâlcea

Ptiu, să nu te deochi !... la IPJLa concursul pentru postul de adjunct al şefului IPJ Vâlcea pe probleme de siguranţă publică, ce va avea loc la IGPR în această lună, s-au înscris trei candidaţi: şeful Poliţiei TF Vâlcea, comisarul Vasile Florica, şeful Serviciului Rutier, comisarul-şef de poliţie Ilie Voica şi… fix comisarul-şef...

Indiscreţii de Olt

Gluma sănătoasă a preşedintelui CJ OltPreşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, poate primi în acest an titlul de campion la capitolul ,,glume sănătoase”. Acesta a susţinut la şedinţa Legislativului judeţean din Olt de luna trecută că vrea să depolitizeze... sănătatea olteană. Măcar pe aceea pe care o va păstori. Afirmaţia a fost salutată...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva