Indiscret Dezvaluiri

O stafie comunistă bântuie prin IPJ Dolj


CADRELE HOTĂRĂSC TOTUL“ – scria cu litere mari şi roşii pe lozinca atârnată la loc de cinste pe peretele din spatele şefului de cadre stalinist, interpretat magistral de Octavian Cotescu în filmul Puterea şi Adevărul. Şeful de cadre întruchipat la fel de magistral de Victor Rebengiuc, plasat de această dată sub portretul lui Gheorghiu-Dej, jovial, bonom, amabil şi sfătos la început, fals interesat de domeniul profesorului Petrini, filosoful care îşi dorea să fie cel mai iubit dintre pământeni, trimis la munca de jos după un sejur în minele de uraniu folosite pentru disciplinarea elitei intelectuale a României îngenunchiate de regimul instaurat de tancurile cu stea roşie pe turelă, întoarce brusc foaia, îi ordonă să se ridice în picioare şi-l ameninţă cu lăsarea pe drumuri prin vârârea unei hârtiuţe la dosar. „Ce-ai zice dacă-ţi vâr o hârtiuţă la dosar, hă? Ce-ai zice?” – strigă cadristul după el, în timp ce Petrini ieşea umilit din birou. Vârâtul unei hârtiuţe la dosar a constituit timp de aproape 50 de ani spaima a milioane de români care nu îşi doreau decât o viaţă liniştită, fără imixtiunea unuia sau altuia care să-i oblige să-şi trăiască viaţa după cum considerau minţile lor bolnave că e etic, moral sau conform unor aşa-zise principii sănătoase care să conducă în final la apariţia unui om faţă de care Iisus ar fi fost doar un palid ideal.

de Iancu Bâţă

„Hârtiuţa“ mi-a schimbat destinul
La începutul anilor ’80, tânăr locotenent de miliţie pe atunci, am fost chemat de şeful inspectoratului, care mi-a cerut să aleg între a mă căsători cu o doctoriţă care are „probleme de dosar” sau a pleca în civilie ,,cu tinicheaua de coadă”, după cum s-a exprimat tovarăşul colonel de securitate, proaspăt aterizat în Oltenia din oraşul actualului nostru distins prim-ministru. După câteva zile de gândire, sfătuit şi de alţi colegi mai în vârstă, am ales laşitatea specifică neamului nostru, că doar spiţă de român eram şi eu, şi nu i-am mai călcat pragul domnişoarei doctor care, dacă nu m-a uitat între timp, probabil se mai întreabă şi astăzi cu ce oare mi-o fi greşit. După ani şi ani, când la rândul meu ajunsesem şef, e drept mai micuţ, am aflat că hârtiuţa vârâtă la dosar se referea la faptul că un unchi al doctoriţei, pe care ea nu-l cunoştea decât din auzite pentru că trăia tocmai la Suceava, se înscrisese pe când era student, imediat după război, într-o asociaţie numită „Amicii SUA”. Atât, se înscrisese. Nu activase, nu fusese recrutat de vreun serviciu american, nu figura ca agent şi nu fusese cercetat sau condamnat pentru vreo activitate ostilă statului român. Dar vezi, vigilenţii noştri cadrişti au verificat-o mintenaş pe aspiranta la statutul de soţie de ofiţer, au stabilit că provine dintr-o familie cu probleme şi au conchis că dacă m-aş fi căsătorit cu ea aş fi prezentat un risc pentru securitatea statului român, aşa că au acţionat în consecinţă eliminând pericolul. Cu surprindere am mai aflat că, deşi trecuseră mai bine de douăzeci de ani de la pasagera mea relaţie cu doctoriţa, iar statul român avea acum relaţii bune cu americanii, spectrul amicului acestora continua să mă ameninţe, hârtiuţa fiind bine mersi acolo, în dosarul meu de cadre.

Surpriza de la „Personal“
Credeam că, după mai bine de 20 de ani de democraţie, am scăpat de problemele cu dosarul, mai ales că între timp m-am şi pensionat. Până zilele trecute, când, studiind proaspăt promulgata Lege 119/2010 care prevede recalcularea în termen de cinci luni a pensiilor militarilor şi poliţiştilor, m-am uitat prin arhiva personală, observând din copia unui document că distinşii mei foşti colegi de la Serviciul cadre, rebotezat pompos Serviciul management resurse umane, în fişa de personal înaintată în 2005 celor în drept să-mi aprobe pensionarea, mă văduviseră de oarece funcţii, menţionând în scripte responsabilităţi inferioare celor care îmi mâncaseră zilele şi nopţile, nu mai puţin de opt ani în vremea tinereţii mele. Nu ar fi fost niciun bai pentru orgoliul meu, dar, după noua lege, pensia nu se mai calculează pe baza ultimei solde, ci a unor punctaje stabilite pentru fiecare an de activitate. Hopa! - mi-am zis. Funcţii mai mici presupun salarii mai mici, deci şi …! Ia hai să merg la personal, să încercăm să îndreptăm eroarea.
Am mers cu toată încrederea la IPJ Dolj, la şefa serviciului de resort, cu intenţia să mă uit în dosarul personal şi să-mi extrag câteva date ce le consideram necesare fundamentării unei solicitări adresate celor în drept să rectifice erorile din dosarul meu de pensie.
Nu am avut nicio reţinere şi nu mi-am făcut nicio problemă, bazându-mă atât pe bunele relaţii, credeam eu, cu foştii mei colegi, cât şi pe prevederile art. 25 din Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, care specifică expres în ultimul alineat: “Poliţistul are acces la dosarul personal iar, la cerere, i se vor elibera copii de pe actele existente în dosarul său”.
Şefa m-a primit cu bunăvoinţă şi a dispus ca dosarul să fie scos din arhivă, urmând ca eu să revin peste două zile pentru a se rezolva cele solicitate. Am revenit peste două zile, dar dosarul era tot la arhivă. Peste alte două zile, dosarul fusese scos şi am fost îndrumat la o cadristă al cărei nume te duce cu gândul la capătul tunelului din viziunea lui Ciorbea. Dar madama respectivă, că doamnă nu o pot numi, ştie ea bine de ce, a început să invoce tot felul de pretexte pentru a nu-mi permite să-mi extrag datele necesare. La început, deşi nu ştia nicio iotă din ce prevede noua lege privind recalcularea pensiilor, a încercat să mă convingă că ceea ce intenţionez să fac nu e nici necesar, nici indicat. Apoi, ba că una... ba că alta...În cele din urmă, văzând că nu mă poate convinge cu niciun chip şi că insist să-mi notez date din propriul dosar, m-a refuzat ritos, motivând că simplul fapt că legea permite accesul la propriul dosar nu e suficient şi că îmi sunt necesare înalte aprobări. Ideea de bază care se desprindea însă din penibilele noastre pertractări era aceea că noi, poliţiştii-muritori de rând, nu ne putem uita în dosarele noastre personale, care cuprind ceva ce, vezi doamne, probabil universul s-ar da cu roţile în sus dacă am cunoaşte. Argumente precum că la vremea mea am fost şi eu oarece şef şi am avut acces la dosarele subordonaţilor, că în urmă cu nişte ani chiar am recrutat câţiva tineri care acum sunt poliţişti şi ale căror dosare au fost întocmite iniţial de mine, ba chiar că dosarul meu personal cuprinde în majoritate hârtii care mi-au trecut prin mână şi poartă semnătura mea, precum foile de notare întocmite de şefii mei ierarhici în cei 30 de ani cât am servit sub arme, nu au rezonat în niciun fel cu convingerile intransigentei cadriste care se da de ceasul morţii că prevederile invocatei Legi 360/2002 nu au nicio relevanţă în faţa ei şi a ordinelor şefilor ei, dosarul de cadre fiind sacrosanct, întocmit doar pentru uzul şi ochii cadriştilor. Nici faptul că în urmă cu patru zile fusese şi ea prezentă în biroul şefei de personal când îşi dăduse acceptul să-mi extrag datele respective din dosar, iar agentul care căutase dosarul în arhivă era de faţă şi confirma că l-a adus din beciurile inspectoratului din ordin, nu a avut de asemenea nicio relevanţă în faţa încrâncenatei cadriste.
Scârbit de această atitudine, am lăsat-o în plata Domnului, nu înainte de a-i reproşa că atunci când în biroul şefei sale a aflat de ce eram acolo şi ce doream, dacă ar fi fost de bună credinţă, putea să-mi ceară să redactez un scurt raport către cei în drept prin care, cu umilinţă, să solicit aprobare pentru a beneficia de un drept prevăzut de lege.

Mitul „scheleţilor din dulap“, la putere în inspectorat
Dar în acest caz, probabil nu şi-ar mai fi putut etala importanţa pe care crede că i-o conferă poziţia ocupată temporar în statul de organizare, neştiind că autoritatea, prestanţa şi respectul se câştigă, nu vin automat odată cu rangul de ofiţer, căpătat la apelul bocancilor pe bază de pile şi relaţii.
Cred însă că întâmplarea al cărei erou neinspirat am fost relevă o chestie mai profundă, ce ţine de mentalitatea de cadrist. Transplantaţi în decembrie ’89 într-o instituţie pe care o cam dispreţuiau, sau, mă rog, nu o considerau de rangul lor, foştii ofiţeri de securitate ajunşi poliţişti prin forţa împrejurărilor trebuiau să-şi conserve cumva importanţa şi privilegiile. Pe care le avuseseră din plin, cadriştii fiind consideraţi crema cremelor în vechiul aparat de represiune. Ei aveau pâinea şi cuţitul, nimeni nu era promovat sau numit într-o funcţie cât de mică dacă ei nu erau de acord. Nici şef de post la Vela. Când o funcţie de orice rang era vacantă, ei întocmeau lista cu cei propozabili, deci nu aveai nicio şansă la promovare dacă nu le erai simpatic. Erau temuţi chiar şi de şefii cei mari, pentru că ei erau cei care vârau şopârle în dosar, ei efectuau tot felul de verificări mergând pe urma ta până la grădiniţă şi până la al nouălea neam, ei te puteau trage pe tuşă oricât de bun specialist ai fi fost. Am asistat la o scenă în care a fost suficientă o clătinare imperceptibilă din cap a ofiţerului de evidenţă cadre, pentru ca unul dintre cei mai buni judiciarişti să fie scos din discuţie ca potenţial şef. De regulă, nu proveneau din rândul ofiţerilor absolvenţi de şcoală militară ci, ca şi locţiitorul politic, direct din aparatul activului de partid.
Acum nu mai este chiar aşa, dar unii regretă influenţa şi privilegiile pe care le-au avut cândva. Chiar dacă nu au lucrat pe atunci, au aflat de la cei vechi şi nu le-a displăcut ce-au aflat. Şi chiar dacă nu mai poate fi la fel, încearcă să recapete sau să păstreze măcar ce se mai poate.
Şi unul din lucrurile rămase, de care ţin cu dinţii, e mitul ‚,scheleţilor din dulap’’. Şi, după cum am constatat pe propria-mi piele, stafia acestuia bântuie prin birourile IPJ DOLJ.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Comentariudin cite stiu eu, asa cam stau lucrurile la I.P.J.Dolj,la M.R.U.sunt citiva "SMECHERI" care fac LEGEA, ca doar suntem in Romania, nu?
Scris de un politist
ComentariuOmul sfinteste locul, oricand si ori unde, chiar si la IPJ Dolj...
Scris de Stania Gheorghe
Comentariuse duce de rapa politia romana cu astfel de specimene, avansate la apelul bocancilor care nu au nici in clin nici in maneca cu munca de politie.adusi din viata civila fara nici un fel de scoala.
Scris de stelica fost politist
ComentariuNe-a BITA ,nimeni nu a luat masuri cu asfel de specimente ,care au comis abuzuri,crime,dosare si acte false,pacea,unitatea,demnitatea,nivelu de trai al familiilor disperate de nedreptatea fostilor ,activi in institutii si in sistemul creat de ei tot in favoarea lor invatati sa iti ia cu japca.
Scris de OLTEANU ALY
Comentariuvezi cat timp ai acum sa scrii,... vaca de luminita se crede cel putin egalul sefului de inspectorat, daca nu cumva chiar o fii, taie si spanzura si interpreteaza legile cum vrea o s-o ajunga blestemele politistilor pe care i-a lezat in vreun fel sau altul
Scris de politist
ComentariuAsa este domnule Bata, in IPJ Dolj mai sunt inca stafii ale epocii aurite. Nu multe, dar mai sunt.Cine stie cand vom scapa de ele... Pacat ca dupa atatia ani in aparat, si mai ales in inspectorat, fosti colegi de munca sa va trateze in acest fel. Sa dea Domnul sa ajunga si ei in aceasta postura! Poate atunci vor intelege zbuciumul dumneavoastra.
Scris de Un politist
Berceanu stă cu biciul în spatele constructorilor

Berceanu stă cu biciul în spatele constructorilor

Săptămâna ce tocmai a trecut a fost din nou umplută de importanţa unei vizite cât se poate de oficiale. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu,...

Investiţie periculoasă

Iniţiativă cu problemeToma a fost surprins de oamenii legii în timp ce efectua lucrări de modificare a drumului public după ce îşi realizase canalizare proprie, fără a avea autorizaţie de construire. “Am strâns bani împreună cu doi vecini şi ne-am făcut canalizare pentru că avem probleme atunci când plouă. De fiecare dată, apa se...

ABA Jiu cu ochii pe ape

Conform diagnozei şi prognozei INHGA, debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va fi în creştere în intervalul 08.07.2010-09.07.1010, situându-se peste media multianuală a lunii iulie.În aval de Porţile de Fier, pe Dunăre debitele au fost în scădere la Gruia, Calafat şi Bechet. Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB...
Craiovence, mame contracost

Craiovence, mame contracost

La 21 de ani, Roxana spune că şi-a găsit vocaţia: vrea să fie bonă. Nu are experienţă în acest domeniu, dar ca o recomandare sunt momentele petrecute...
Reabilitarea termică jupoaie râmnicenii

Reabilitarea termică jupoaie râmnicenii

Reabilitarea termică a blocurilor din cartierul Nord – Râmnicu Vâlcea a început în 2009. Conform adresei nr. 14604/ 30.06.2009, primăria anunţa...
Managementul Oltchim, îngrijorat de jocul acţionarului PCC SE

Managementul Oltchim, îngrijorat de jocul acţionarului PCC SE

Oltchim SA nu este surprinsă de faptul că acţionarul minoritar PCC SE a contestat în instanţă hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor prin...
Liricul craiovean în tur de forţă

Liricul craiovean în tur de forţă

Premierele „Rigoletto” de Giuseppe Verdi (din luna februarie), în regia artistică a maestrului Kerstin Jacobssen (Germania), conducerea muzicală...
Filarmonica „Oltenia“ Craiova – instituţie de interes naţional

Filarmonica „Oltenia“ Craiova – instituţie de interes naţional

Prestigiu menţinut la cote superioarePreluarea întregii activităţi a Filarmonicii craiovene la începutul acestui an de către actorul Gabriel Marciu...

Biblioteca „Indiscret“

Niculina Oprea (n. 1957, Negoeşti-Dolj) a publicat prima oară în „Luceafărul” şi a debutat cu volumul „În apele Akheronului” – Editura „Vlad & Vlad”, 1994. Au urmat, evident, alte titluri despre care s-au pronunţat favorabil criticii momentului (Al. Cistelecan, Dan-Silviu Boerescu ş.a.). Lirica sa, decantată atent, fără...
 
„Nulitatea Dobrescu“

„Nulitatea Dobrescu“

De-a lungul vremii, Indiscret în Oltenia a publicat numeroase articole despre Constantin Dobrescu şi isprăvile sale în calitate de director al Direcţiei...
Foc şi indolenţă la Catedrala Arhiepiscopală

Foc şi indolenţă la Catedrala Arhiepiscopală

În schimbul asigurării, se recurge la “banul văduvei”Chiar dacă pagubele sunt minore, situaţia este destul de critică pentru Arhiepiscopie. Mai...
O stafie comunistă bântuie prin IPJ Dolj

O stafie comunistă bântuie prin IPJ Dolj

„Hârtiuţa“ mi-a schimbat destinulLa începutul anilor ’80, tânăr locotenent de miliţie pe atunci, am fost chemat de şeful inspectoratului,...
Studenţii olteni, exilaţi printre şobolani

Studenţii olteni, exilaţi printre şobolani

În fiecare vară, conducerea Universităţii din Craiova are „epuizanta” sarcină de a stabili care dintre căminele studenţeşti va rămâne deschis...
Patron vâlcean acuzat că a furat banii şomerilor

Patron vâlcean acuzat că a furat banii şomerilor

Comuna Vaideeni revine în atenţie cu un nou episod, după ce zilele trecute şefa CEC Bank Vaideeni a fost depistată că ar fi prejudiciat 23 de deponenţi...
 
„Se înmatriculează zilnic 100 de autoturisme“

„Se înmatriculează zilnic 100 de autoturisme“

Reporter: Mulţi vă confundă cu Poliţia Rutieră sau cu Poliţia. Ce înseamnă, de fapt, instituţia pe care o reprezentaţi?Maria Vasile: Este firesc...
„Incompatibilii să   demisioneze, prefectul să ia măsuri“

„Incompatibilii să demisioneze, prefectul să ia măsuri“

„O situaţie care pune în discuţie credibilitatea partidului”Reporter: Domnule ministru, sunteţi, din 15 iunie, membru al PDL Vâlcea. Aţi „aterizat“...
Afacere „ciobănească“ la Popeşti-Vâlcea

Afacere „ciobănească“ la Popeşti-Vâlcea

Opt ani pribeag prin lumeLa puţin timp după Revoluţia din 1989, Dan Ciobanu a decis să plece din România şi să-şi încerce norocul în străinătate:...
 
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Bărbatul se aşază cu picioarele întinse; apleacă puţin corpul în spate, sprijinindu-se în mâini. Trebuie să se afle într-o poziţie confortabilă,...
 
7 Sport
Perioada de aur, „Craiova Maxima“

Perioada de aur, „Craiova Maxima“

În sezonul competiţional 1981-82, Ştiinţa s-a clasat între primele opt echipe ale Europei în Cupa Campionilor Europeni (UEFA Champions League), antrenori...
E Spania!...

E Spania!...

Noua campioană a lumii la fotbal e Spania. Duminică, pe Soccer City, din Johannesburg, Spania a învins Olanda cu 1-0, scor pe care ibericii îl stabiliseră...
„Oltchim este un simbol al României“

„Oltchim este un simbol al României“

„Am ajuns la Chimistul din întâmplare“Reporter: Domnule Berbecaru, vă mai amintiţi cum aţi ajuns la clubul de handbal? Petre Berbecaru: Eu am...
 
Rafala CEDO

Rafala CEDO

Nu cred că e normal ca pentru greşelile grave ale unor magistraţi să plătească statul român. Nici măcar Justiţia, sistemul în interiorul căruia...
 

Indiscreţii de Dolj

„Pachidermul“ Pârvuleţu, la pas spre şomajMircea Pârvuleţu are toate motivele să fie îngrijorat. Longevitatea sa nefirească în fruntea Administraţiei Finanţelor Publice pentru contribuabilii mijlocii a început să bată vârtos la ochii unor persoane cu trecere din fruntea democrat-liberalilor doljeni, funcţia sa fiind luată, deunăzi,...

Indiscreţii de Vâlcea

Ptiu, să nu te deochi !... la IPJLa concursul pentru postul de adjunct al şefului IPJ Vâlcea pe probleme de siguranţă publică, ce va avea loc la IGPR în această lună, s-au înscris trei candidaţi: şeful Poliţiei TF Vâlcea, comisarul Vasile Florica, şeful Serviciului Rutier, comisarul-şef de poliţie Ilie Voica şi… fix comisarul-şef...

Indiscreţii de Olt

Gluma sănătoasă a preşedintelui CJ OltPreşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, poate primi în acest an titlul de campion la capitolul ,,glume sănătoase”. Acesta a susţinut la şedinţa Legislativului judeţean din Olt de luna trecută că vrea să depolitizeze... sănătatea olteană. Măcar pe aceea pe care o va păstori. Afirmaţia a fost salutată...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva