Indiscret Reportaj

Agricultură performantă la Perişor


Baronescu, „tatăl“ legumelor


A îndrăznit, a riscat şi a câştigat. Stabilit în urmă cu jumătate de deceniu în comuna doljeană Perişor, a reuşit să pună pe picioare o afacere cu legume. Spune că mai are de muncit vreo trei ani până când să vorbească despre profit cu adevărat, dar este sigur că acesta nu va întârzia să apară. În vreme ce unii spun că agricultura este o loterie, pentru el legumicultura este o provocare. Înainte de a fi o sursă de venit, este o oportunitate de a testa noi şi noi soiuri de legume şi de a fi în pas cu cerinţele culturilor pe care le înfiinţează şi le întreţine. Un an prost pentru alţii este un an bun pentru el. Pentru că ştie când, cum şi cât să lucreze în solariile ce se întind pe două hectare de teren. Se poate spune, fără teama de a greşi, că inginerul agronom Marian Baronescu este omul potrivit la locul potrivit.

de Horaţiu Pîrvulescu

O idee „nebună“ i-a venit agronomului Marian Baronescu în urmă cu câţiva ani, pe vremea când lucra ca şef de fermă la serele de la Işalniţa, după ce a vizitat Italia pentru specializare. A crezut că exact ce a văzut în „Cizmă“ poate fi făcut şi în România. Aşa că a anunţat conducerea serelor de la poale de oraş că vrea să fie director..., dar la el acasă, şi a plecat. A cumpărat o casă şi o bucată de teren de vreo 20 de ari în comuna Perişor. În timp, a devenit proprietarul unei suprafeţe de teren de zece ori mai mare decât cea iniţială, pe care se întind solarele populate cu ardei, pătlăgele roşii, castraveţi şi pepeni. A văzut acolo, în Italia, multe ferme mici şi a simţit că „pilonul economiei îl reprezintă microfermele, nu mamuţii. Am întâlnit acolo un patron de fermă care avea doar opt clase şi o şcoală agricolă de şase luni. Dar acolo guvernul coordonează totul. Statul asigură consultanţă de specialitate, iar treaba se face cu oameni specializaţi. Cea mai mare investiţie nu este banul, ci omul”. O mare diferenţă între agricultura noastră şi a italienilor este că la ei statul se implică în sprijinirea micului fermier. În plus, la ei producătorul iese câştigător din comercializarea mărfii, pe când la noi intermediarul ia grosul, iar producătorul se alege cu ce apă nu curge.

Meteo – cea mai vizionată emisiune
Şi pentru că a venit vorba despre apă, să spunem că inginerul Marian Baronescu şi-a pus la punct în solare instalaţii de irigat în sistem picătură cu picătură, forând totodată trei puţuri. Instalaţiile de picurare, aduse din Italia, Turcia şi Grecia, îi uşurează astfel munca: „Nu mai stai cu furtunul în mână toată ziua. Uzi la nivelul plantei. Faci economie de curent şi poţi să-i dai plantei îngrăşământ şi apă când trebuie şi cât trebuie şi să-i controlezi starea de vegetaţie. Apeşi pe buton, te uiţi la ceas şi ai plecat. Uzi fracţionat, cât are nevoie planta. Contează foarte, foarte mult“. Oricum, fermierul ne asigură că, pentru a uda plantele atât cât trebuie, cea mai urmărită emisiune tv în famila Baronescu este rubrica meteo. „În familia noastră, cea mai urmărită emisiune este rubrică meteo, pentru că astfel ştim cât să udăm. E suficient să afli cum vine frontul atmosferic ca să ştii câtă apă să le dai la plante“, spune fermierul.

„În legumicultură, acum e momentul“
Anual, 6.000-7.000 de lei se duc numai pe seminţe. La aceste sume se adaugă şi alte cheltuieli. Până acum, fermierul a investit peste 650.000 de lei (6,5 miliarde de lei vechi), luând credite cu dobândă cuprinsă între 18 şi 23 la sută. „Luam un credit pentru un an-doi, apoi îl stingeam şi luam altul. Acum mai am de muncit trei ani pentru credite, după care voi putea vorbi de profit“, spune fermierul, adăugând faptul că a evoluat pentru că s-a sacrificat. În ferma sa, inginerul este omul bun la toate. „Eu fac de toate. Fac şi marketing, fac şi management, mă ocup şi de desfacere, şi de aprovizionare, sunt şi director tehnic şi muncitor necalificat, dacă ţin cont că smulg iarba din culturi şi dau cu sapa“, spune Marian Baronescu zâmbind. Potrivit acestuia, creşterea TVA ori a euro nu influenţează sub nicio formă mersul pieţei libere. Preţul legumelor este dat de raportul dintre cerere şi ofertă. „Pentru mine, anul acesta este unul dintre cei mai buni ani. Este un an ploios, iar când sunt ploi multe apar boli şi dăunători. Producţia de legume este decimată. Preconizez că preţurile vor creşte. Mă gândesc că dacă eu ca specialist abia am reuşit să ţin culturile în frâu, alţii ar putea da greş. Aş putea spune că atunci când sunt boli şi dăunători, eu sunt fericit“, afirmă fermierul care, pe lângă munca fizică pe care o face în solare, desfăşoară şi o intensă activitate ştiinţifică. „În legumicultură, acum e momentul. E unul dintre cei mai buni ani. Dacă faci un produs bun, e căutat. Eu nu fac nici pantofi, nici haine, fac mâncare. Şi dacă pentru încălţat sau pentru îmbrăcat poţi să te aprovizionezi de la «mâna a doua», de mâncat nu poţi să mănânci la second-hand“, mai spune agronomul, adăugând că dacă nu eşti în pas cu tratamentele pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor noi care apar, nu exişti pe piaţă.

Totul este să-ţi faci un brand
Pentru reuşita în afaceri, fermierul spune că trebuie să-ţi creezi un brand. Să fii tu însuţi, cu alte cuvinte. Să faci lucru de calitate şi să-ţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci. „Noi producem legume aproape de ecologic pentru că folosim substanţe aprobate de Uniunea Europeană avizate de Guvernul României. Avem un punct de desfacere în piaţa din Craioviţa. Oamenii s-au obişnuit cu marfa noastră şi chiar dacă produsele sunt un pic mai scumpe, clienţii noştri tot cumpără pentru că au văzut că sunt mai bune şi mai sănătoase. De exemplu, miercuri (n.r. - 30 iunie) am dus o tonă de marfă în piaţă şi ieri (n.r – 1 iulie) la ora 16 nu mai era nimic. Eu sunt unul dintre puţinii oameni care îşi fac pe piaţă un brand“.

Specializat în patru ţări
În afară de Italia, unde a fost trimis de Guvernul României pentru specializare, fiind pregătit pentru a face faţă cerinţelor Uniunii Europene în materie de agricultură, fermierul Baronescu a vizitat alte trei state – Austria, Ungaria şi Turcia –, tot pentru a aprofunda cunoştinţele de specialitate. Aşa a ajuns să viziteze patru ţări fără să plătească niciun leu. Şi experienţa acumulată i-a prins bine.
De vreo doi ani, foloseşte seminţe turceşti, aduse din Antalia, dat fiind faptul că hibrizii olandezi cu care a lucrat la început nu mai rezistă la temperaturile ridicate. Printe miile de fire de pătlăgele roşii care se află în solarele fermierului şi-au găsit loc, deocamdată experimental, şi câteva fire de roşii deosebite. Aşa se face că roşia tigrată, apreciată pentru calităţile sale terapeutice în cazul unor afecţiuni cum ar fi diabetul şi bolile de ficat sau roşia-ciocolată, considerată delicatesă, se află la loc de cinste şi dă bune rezultate. Doctorul în ştiinţe agricole Marian Baronescu spune că în legumicultură nimic nu se face la voia întâmplării. „Se ia un hibrid şi se testează într-un an, doi. Se creează o piaţă de desfacere. Regula de bază este să vinzi tot“, spune fermierul.

Nu se opreşte aici
Referindu-se la fondurile europene acordate pentru dezvoltarea agriculturii, Marian Baronescu le consideră o adevărată gură de oxigen pentru micii producători. „Din punct de vedere al legumelor, trebuie să ai 30 de ari de solar, plus legume cu flori în câmp, să fii înscris în Registrul Fermelor, să ai terenul pe numele tău şi să ai istoric în domeniu“, spune fermierul care are în prezent în derulare două proiecte cu fonduri europene. Primul, pe Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă“, aflat în al doilea an, urmând să primească anual, timp de cinci ani, câte 1.500 de euro, cel de-al doilea pe Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“, în cadrul căruia trebuie să primească 25.000 de euro în două tranşe. Mai are în plan să depună un proiect pe Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole“. Şi toate astea se întâmplă pentru că omul vrea să se extindă, să achiziţioneze un motocultor bun şi să modernizeze unităţile de producţie, adică solarele. Pentru că, aşa cum am arătat mai sus, vrea să fie tot timpul în pas cu noutăţile, atât în ceea ce priveşte combaterea bolilor şi a dăunătorilor, cât şi cu mijloacele tehnice. Dincolo de toate, un singur lucru nu înţelege – nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu pare de înţeles – inginerul Marian Baronescu, şi anume: cum este posibil ca într-o comună cu foarte mulţi beneficiari de ajutor social să nu găsească doi oameni pe care să-i angajeze la ferma sa? Şi de-aia parcă-i vine omului să spună, plin de năduf, că ajutorul social încurajează lenea: „Nu găsesc în tot satul doi oameni care să muncească. Le dau câte şapte milioane (n.r. – 700 de lei noi) pe lună şi legume şi tot nu găsesc. Prin acordarea ajutorului social, tinerii care sunt sănătoşi sunt încurajaţi să nu muncească“.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Comentariul.am cunoscut personal,toate complimentele,,.lui si sotiei.intr/adevar doua persoane puternice,pregatite,curajoase ,speciale si deosebite,
Scris de cristina si iulian din italia
Comentariusuper va admir ati avut curaj dar si cunostinte in domeniu bafta
Scris de mirela
ComentariuImpre3sionata minca depus ade dl Ing.Bornescu,asta pt ca Statul Ro, nu a dorit sa se implice corect in privatizarea Serelor Isalnita.Acest roman addevarat, a gasit refugiul in aceasta Com Perisor pt a avea continuitate in meseria de ing Horticol, aici in Perisor a gasit refugiul aplicari tehnici horticole pt a nu face un infart, s-au accident cerebral.Asdemenea specialisti intalnim la tot pasul,dar nu au putut si nici nu au avut curajul sa fac ceia ce a facut acest om deosebit.De asemenea oamenii are nevoie Romania, nu de politicienii parati, care nu ii intereseaza decat imbogatirea peste noapte, si sa fure din ce-a mai ramas din industria,agricultura,Institutele de Cercetare,Iaseuri,etc din Romania.Ajutorul social se bea in carciunmile improvizate, si descurajeaza munca,este bine venit dar nu este urmarit sa se vada ce se face cu el.Il felicit pt curajul pe care l-a avut dl Bornescu, si ii promit ca il ajut la transportul cat si la comercializarea produselor in UE.Pot fi contactat la
Scris de Incu Nicola, tehnician auto, f
Comentariusant din perisor bravo domnule inginer
Scris de iordache
ComentariuNU DA ASCULTARE CRITICILOR ASTA DOVEDESTE CA ESTI CEL MAI BUN
Scris de MARIAN
ComentariuBRAV TAREO:ESTI CEL MAI
Scris de profesoru
Comentariuproiecte europene facute ilegal suprapuse tara nimanui
Scris de gil
Comentariuun fatarnic catelul altora
Scris de luci
Comentariuspune ca daca cumperi seminte de la el cultura e garantata ca si consultanta dupa ce isi ia bani pe seminte uita de tine revine la sfirsitul lui mai si spune ca nu a avut timp si ca situatia se va remedia dar baiatu vrea sa vinda seminte pt ciclu 2
Scris de mari
Comentariuba agronomule tu nu sti sa plantezi un brad si tia pus ditamai solaru al cui de la cn lai inprumutat
Scris de hotzu
Comentariuspecialist bun caracter indoielnic
Scris de fane
Comentariudacă eram mai aproape de comuna dvs.sigur veneam...si eu am ceva solar ,dar cam 7% din ce aveti dvs.sper sa ne vedem curind.sanatate.
Scris de sfetcu e.marian
ComentariuBravo m Marule!
Scris de sorin
Udrea, luată peste picior

Udrea, luată peste picior

Duminica trecută, s-a strigat adunarea pentru pregătirea alegerilor anticipate. După ce şi-au pus la punct primele strategii în Biroul Permanent,...

„Bomba“ CEZ ameninţă cartierul Rovine

De-a lungul timpului, nu puţine au fost vocile care au acuzat concernul ceh CEZ că a venit în ţară pentru „a mulge“ vârtos din veniturile românilor. Acuzatorii şi-au şi argumentat poziţia: investiţiile mai degrabă modice în infrastructura cumpărată de la statul român şi creşterea exponenţială a tarifului  megawattului. La...
Ion Toma: „Îmi reproşez faptul că am avut încredere în nişte oameni care au trădat“

Ion Toma: „Îmi reproşez faptul că am avut încredere în nişte oameni care au trădat“

Reporter: Domnule preşedinte Ion Toma, vă mai despart câteva ore de un eveniment important pentru PSD Olt, Conferinţa judeţeană care va alege noul...
“Sunt incompatibil, dar legea este ridicolă”

“Sunt incompatibil, dar legea este ridicolă”

Din peste un miliard, Minet a primit de la RAJDP 400 de milioaneÎntr-o declaraţie făcută săptămânalului Indiscret în Oltenia, Romulus Bulacu dă...
O bălăceală prin ştrandurile doljene

O bălăceală prin ştrandurile doljene

Cu juma’ de milion, te distrezi o zi… beton!Baldachine, şezlonguri, paturi de plajă, umbrele, duşuri, cabine de schimb, toalete şi baruri, toate...
 
Concediu de odihnă, în plan secundar

Concediu de odihnă, în plan secundar

Un deceniu fără sincopeColaborarea tânărului dirijor cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, începută în anul 1999, s-a materializat prin proiectul...
ALRO Slatina - 45 ani de la prima şarjă

ALRO Slatina - 45 ani de la prima şarjă

Pe 30 iunie 1965, la Slatina se turna prima şarjă de aluminiu românesc. De atunci, Uzina de Aluminiu de la Slatina s-a dezvoltat continuu împreună...
RDS-RCS, 42.100 lei datorie confirmată de magistraţi

RDS-RCS, 42.100 lei datorie confirmată de magistraţi

În vara anului trecut, un reprezentant al RCS-RDS a bătut la porţile hotelului “Europa” din centrul Craiovei, solicitând o ofertă pentru închirierea...
Craiova, „spânzurată“ în cabluri

Craiova, „spânzurată“ în cabluri

În urmă cu un an, con    silierul local Dan Cherciu propunea executivului Primăriei Craiova să se gândească la o soluţie prin care...
Arhiepiscopia Râmnicului scoate dosarele preoţilor ,,rebeli”

Arhiepiscopia Râmnicului scoate dosarele preoţilor ,,rebeli”

Dosarul scos la ivealăAşadar, din încuviinţarea ÎPS Gherasim , arhiepiscopul Râmnicului şi a PS Emilian, episcopul vicar, preotul Ion Predescu ne-a...
Rudele „de criză“ ale unui demnitar vâlcean

Rudele „de criză“ ale unui demnitar vâlcean

La vremuri noi, tot el...Dumitru Nicu Cornoiu a ocupat, în perioada 1999-2009, când funcţia de director, când de director executiv al AJOFM Vâlcea...
Între viaţă şi moarte din motive electorale

Între viaţă şi moarte din motive electorale

Din cauza neînţelegerilor dintr-o asociaţie de locatari, o femeie din Călimăneşti-Vâlcea a ajuns să se zbată între viaţă şi moarte într-unul...
 
Echipa lui Manda, mai tare decât presarii

Echipa lui Manda, mai tare decât presarii

Meciul Presă-PSD, de vinerea trecută, a „supus” mai importanta confruntare Olanda-Brazilia. Cu jucători mult mai valoroşi în teren, meciul de...
Columbofilul din Fârtăţeşti- Vâlcea

Columbofilul din Fârtăţeşti- Vâlcea

Bucurii şi amărăciuni de profesorProfesorul Alexandru Gâju predă limba română de mai bine de 42 de ani numai în comuna Fârtăţeşti. Mai are...
Mondialul din spatele gratiilor

Mondialul din spatele gratiilor

Campionatul Mondial de Fotbal este ca o gură de oxigen pentru deţinuţii de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri din Craiova. Chiar dacă echipa...
Agricultori pe „aripile vântului“

Agricultori pe „aripile vântului“

Dumitru Apostolache are 60 de ani şi o energie de invidiat. Este cunoscut în comună ca unul dintre oamenii harnici şi pricepuţi la orice.De când...
Baronescu, „tatăl“ legumelor

Baronescu, „tatăl“ legumelor

O idee „nebună“ i-a venit agronomului Marian Baronescu în urmă cu câţiva ani, pe vremea când lucra ca şef de fermă la serele de la Işalniţa,...
 
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Barca pe apa liniştită, plutind în voia curenţilor, dar care nu eşuează decât rareori - aceasta este poziţia bărcii, în care un bărbat şi o...
 
7 Sport
Oltchim încearcă ultimele lovituri!

Oltchim încearcă ultimele lovituri!

Finalista ediţiei trecute a Ligii Campionilor, Oltchim Râmnicu Vâlcea, încearcă să dea câteva lovituri spectaculoase pe piaţa transferurilor, înainte...
Ion Oblemenco, legenda vie!

Ion Oblemenco, legenda vie!

Tunarul din Bănie” a ieşit campion al României de patru ori, în sezoanele competiţionale 1966-67, 1969-70, 1971-72, 1972-73. În cariera sa de jucător...
Jabulani în semifinale

Jabulani în semifinale

Uruguay-Olanda şi Germania-Spania sunt semifinalele CM 2010 din Africa de Sud. Aut Brazilia, aut Argentina, aut Anglia. Finala de neconceput fără cel...
 
Lecţiile potopului

Lecţiile potopului

Nu ne ajunge că eram la pământ cu atâtea. Inclusiv cu pământul. Cu loturile nelucrate, cu drumurile pline de hârtoape, cu satele care îşi pierd...
 

Indiscreţii de Dolj

Se schimbă garda în Poliţia Comunitară CraiovaMulţi „tablagii“ din Poliţia Comunitară Craiova, învăţaţi să taie frunze la câini, privesc tremurând viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat. Perspectiva schimbării conducerii, una mai mult decât probabilă, le spulberă o linişte profesională demult aranjată cu diverse sacoşe...

Indiscreţii de Vâlcea

Brambureală…Brambureală la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, unde s-a pierdut documentaţia Primăriei Râmnicu Vâlcea, referitoare la terenul de la Unitatea Militară Vlădeşti, unde urmează să se realizeze o filială a Universităţii de Stat din Piteşti. Neavând încotro, primarul Romeo Rădulescu a mai trimis încă o dată, prin...

Indiscreţii de Olt

Când Stănescu şi Toma se ceartă, delegaţii îl votează pe IordachePreşedintele şi prim-vicepreşedintele PSD Olt, Ion Toma şi respectiv Paul Stănescu, doi dintre candidaţii la şefia organizaţiei, au fost buni prieteni până prin primăvara acestui an. De atunci, între cei doi parcă s-a băgat ăla cu corniţe. Nu doar că nu-şi mai...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva